Opasnost vreba od trovanja izazvanom teškim metalima: Kako da očistite organizam?

by | 28.03.2024
Opasnosti vreba od trovanja izazvanom teškim metalima: Kako da očistite organizam?

Veruje se da trovanje izje izloženost toksičnim teškim metalima faktor koji doprinosi, ako ne i osnovni uzrok, simptoma kao što su niska energija, poremećaji raspoloženja i kognitivne promene.

Mnoge bolesti, pa čak i teške su povezane sa toksičnošću izazvane teškim metalima (koje se nazivaju i trovanje teškim metalima). To je problem sa kojim se suočava milioni ljudi. Zbog toga je uključivanje detoksikacije teških metala u vašu rutinu s vremena na vreme od vitalnog značaja.

Teški metali prvo ulaze u krvotok preko konzumiranja ribe, vode, zubnim plombama i proizvodima za domaćinstvo. Ovi metali zatim putuju kroz telo i prodiru u ćelije različitih tkiva i organa, gde mogu da ostanu uskladišteni godinama!

Šta je trovanje teškim metalima?

Šta su zapravo „teški metali“?  To su elementi koji mogu biti toksični i veoma opasni čak i u malim koncentracijama. To su uglavnom:

 • Merkur
 • Olovo
 • Arsenik
 • Kadmijum
 • Aluminijum
 • Nikl
 • Uranijum
 • Talijum

Druge definicije uključuju mangan, gvožđe, litijum, cink i kalcijum. (Da, pod određenim uslovima vrlo visoki nivoi čak i esencijalnih minerala mogu postati opasni.)

Trovanje teškim metalima opisuje brojne zdravstvene probleme uzrokovane izlaganjem metalima iz okoline koji se akumuliraju u telu. Prema izveštaju u časopisu Scientific World Journal, toksični metali kao što su arsen, kadmijum, olovo i živa su sveprisutni, nemaju korisnu ulogu u ljudskoj homeostazi i doprinose nezaraznim hroničnim bolestima.

Istraživači su identifikovali da značajna izloženost najmanje 23 različita metala iz životne sredine (koji se nazivaju „teški metali“) može doprineti akutnoj ili hroničnoj toksičnosti. Ovi metali su opisani kao teški jer se zadržavaju u telu, posebno se kriju u masnom tkivu (masnim ćelijama). Teško ih je otarasiti, što ih čini sličnim toksinima rastvorljivim u mastima.

Telesna mast pokušava da zaštiti organe tako što zarobljava određene supstance unutra, uključujući neke metale, zbog čega se zadržavaju. Ovo je jedan od razloga zašto gubitak težine ponekad može dovesti do detoksikacije teških metala, jer se masne ćelije smanjuju i oslobađaju uspavane toksine.

Praktično ne postoji način da se u potpunosti izbegne izloženost teškim metalima, s obzirom da su metali prirodni elementi koji se nalaze širom sveta u hrani, vodi i zemlji. Metali iz životne sredine su problematični jer se tokom vremena mogu akumulirati u telesnim tkivima, često a da osoba koja je pogođena čak i ne shvati da se to dešava. Toksičnost teških metala može dovesti do oštećenja ili smanjene mentalne i centralne nervne funkcije, plus oštećenje vitalnih organa — kao što su jetra, srce, pluća, endokrine žlezde i bubrezi.

Dugotrajno izlaganje teškim metalima može dovesti do fizičkih, mišićnih i neuroloških degenerativnih procesa. Kada postanu ozbiljni, simptomi trovanja teškim metalima mogu čak i oponašati simptome povezane sa Alchajmerovom bolešću, Parkinsonovom bolešću i multiplom sklerozom.

Simptomi trovanja teškim metalima

Neki od najčešćih znakova upozorenja da se možda borite sa toksičnošću teških metala uključuju:

 • Hronični umor
 • Autoimune bolesti, uključujući Lajmsku bolest
 • Slab oporavak od vežbanja i slabosti
 • Iritacija kože
 • Neurološki poremećaji
 • Moždana magla, problemi sa koncentracijom, poteškoće u učenju i loše pamćenje
 • Depresija, manična depresija i/ili anksioznost
 • Demencija
 • Nesanica
 • Problemi sa varenjem, kao što je sindrom iritabilnog creva
 • Hronični bolovi, kao što su oni povezani sa fibromialgijom
 • Tremor
 • Oštećena kontrola motora, sluha, govora, vida i hoda
 • Anemija
 • Veći rizik od srčanog udara
Teški metali mogu da dovedu do osećaja konstantnog umora i anksioznosti

Teški metali mogu da dovedu do osećaja konstantnog umora i anksioznosti

Odakle dolaze teški metali?

Skoro svaka osoba na svetu ima najmanje količine žive u tragovima u svom telu. Zašto? Neki od faktora koji mogu izazvati trovanje živom (i druge vrste toksičnosti teških metala) uključuju:

Izloženost zagađivačima životne sredine, kao što su saobraćajni dim, zagađenje vazduha, zagađivači hrane, dim cigareta ili zračenje.

Ishrana koja uključuje prerađenu hranu, posebno onu koja je uvezena iz stranih zemalja i nije organski uzgajana (pa čak i biljna hrana uzgajana u zemljištu sa visokim nivoom metala), takođe može biti faktor koji doprinosi. Voda za piće koja je kontaminirana metalima u tragovima (kao što je aluminijum).

Izlaganje supstancama koje nose olovo, kao što su neke čokolade, konzervirana hrana, paste za zube, stare boje, insekticidi, keramika i neke grnčarije, i zalemljene cevi.
Upotreba ili izlaganje drugim predmetima za domaćinstvo, kao što su antiperspiranti, prašak za pecivo, određene formule za bebe, plastične igračke, antacidi, aluminijumska folija, određeni metalni lonci i tiganje, pribor za jelo od nerđajućeg čelika, novčići i nešto šminke.

U velikim količinama, živa je jedan od najsmrtonosnijih metala. Određene studije su otkrile da kada su nervi izloženi živi, mijelinska ovojnica (masna supstanca koja okružuje akson nekih nervnih ćelija i pomaže u električnoj signalizaciji) može biti ozbiljno oštećena, ometajući način na koji nervi komuniciraju.

Šta je detoksikacija teških metala?

Testiranje teških metala u obliku analize kose ili testa krvi je sada široko dostupno i korisno za potvrđivanje sumnje na toksičnost.

Primarni cilj detoksikacije teških metala je uklanjanje nakupljenih teških metala iz vašeg mozga i nervnog sistema. Bubrezi, jetra, srce, limfni sistem i respiratorni sistem takođe će imati koristi od detoksikacije, kao što je čišćenje jetre ili detoksikacija mozga.

Helaciona terapija je medicinska procedura (iako se može izvoditi i kod kuće) koja uključuje davanje helatnih agenasa za uklanjanje teških metala iz tela vezivanjem za molekule i omogućavanjem da se rastvore i izluče urinom. Preporučuje se da ga obavi lekar jer su mogući ozbiljni neželjeni efekti, kao što je uklanjanje esencijalnih minerala i kognitivna oštećenja.

Drugi načini za detoksikaciju tela od teških metala uključuju promene u ishrani i korišćenje bilja i suplemenata, koji pomažu da se metali razbiju na manje molekule kako preko urina, fekalija, znoja, pa čak i daha izlučili iz organizma.

Prednosti detoksikacije teških metala uključuju:

 • Smanjeno oštećenje slobodnih radikala/oksidativni stres
 • Poboljšanja nivoa energije
 • Poboljšan imunitet i zdravlje creva
 • Bolja probavna funkcija
 • Poboljšanja mentalnih performansi (pažnja, pamćenje, učenje, itd.)
 • Poboljšano zdravlje kože
 • Bolja zaštita od kognitivnih poremećaja i autoimunih bolesti

Dijeta za detoksikaciju teških metala

Promena ishrane treba da bude prvi korak koji ćete preduzeti da poboljšate svoje opšte zdravlje. Koja hrana može pomoći u uklanjanju teških metala iz tela?

Namirnice koje treba jesti dok radite detoksikaciju teških metala uključuju:

Bilje i začini: Anti-inflamatorno, antioksidativno bilje i začini kao što su bosiljak, peršun, origano, ruzmarin, timijan, đumbir, kurkuma, cimet i korijander mogu pomoći u uklanjanju teških metala.

Korijander može da pomogne u detoksikaciji organizma

Korijander može da pomogne u detoksikaciji organizma

Korijander (ili cilantro) je jedna od najboljih biljaka za detoksikaciju i može pomoći u smanjenju nakupljanja teških metala poput žive i olova u telu. Probajte da dodate začinsko bilje kao što su cilantro i peršun u sveže ceđene zelene sokove.

Hrana bogata vitaminom C: Voće i povrće bogato vitaminom C može smanjiti štetu uzrokovanu toksičnošću teških metala delujući kao antioksidansi, kao što je pokazano u studijama na životinjama.

Hrana bogata vitaminom C uključuje citrusno voće poput pomorandže ili grejpfruta, lisnato povrće poput spanaća i kelja, sve vrste bobičastog voća, brokolija i povrća krstaša, kivi, papaju i papriku.

Beli i crni luk:  Ovo povrće sadrži sumpor, koji pomaže vašoj jetri da se detoksificira od teških metala poput olova i arsena.

Voda: Pijte čašu vode ili soka od povrća svaka dva sata da ostanete hidrirani i pomognete da izbacite toksine.

Seme lana i čie: Obezbeđuju omega-3 masti i vlakna koja mogu pomoći u detoksikaciji debelog creva i smanjiti upalu.

Čorba od goveđih kostiju: Ova čosrba pomaže u održavanju hidratacije, obezbeđuje važne minerale i podržava zdravlje jetre obezbeđujući glutation. Takođe obezbeđuje aminokiseline koje pomažu u jačanju organa.

Namirnice koje treba izbegavati tokom detoksikacije uključuju:

Riba iz uzgoja: Posebno ona iz inostranstva u kojoj se ne prati kvalitet, može sadržati teške metale, dioksine i PCB-e, koji su veoma toksični. Najveći prestupnici su sabljarka, ajkula, kraljevska skuša i  tuna.

Alergeni u hrani: Ako se vaše telo bori protiv uobičajenih alergena i ima visok nivo upale, neće moći da se detoksikuje ni od trovanja teškim metalima.

Hrana sa aditivima: Oni mogu pogoršati simptome toksičnosti i smanjiti sposobnost vašeg tela da se detoksikuje.

Alkohol: Previše alkohola je toksično za telo i može otežati vašoj jetri da obradi druge toksine.

macniak; Dima Berlin; Amarita / gettyimages.com