Detoksikacija pluća: Kako da ih očistite, ojačate i sprečite zimske infekcije

by | 24.01.2024
Detoksikacija pluća: Kako da ih očistite, ojačate i sprečite zimske infekcije

Porast zagađenja vazduha samo je pojačao izloženost štetnim česticama zbog čega je od ključne važnosti da budemo proaktivni u pogledu zdravlja. Ovo su tretmani za detoksikaciju pluća koje možete uraditi kod kuće. 

Naše zdravlje se suočava sa brojnim izazovima, a jedna od glavnih briga je uticaj lošeg kvaliteta vazduha na  respiratorno blagostanje. Ovo povećava faktor rizika od infekcija do hroničnih stanja poput astme, pa čak i rizika od raka pluća.

Zašto je važna detoksikacija pluća?

Iznenadni kašalj, nedostatak daha ili zamor nakon izlaganja visokim nivoima zagađenja, kao na užurbanoj gradskoj ulici ili tokom vrhunca zagađenja – crvene zastavice koje bi trebalo da podstaknu posetu lekaru, posebno ako postanu česta pojava.

Detoksikacija pluća: Jednostavne metode

Briga o zdravlju pluća uključuje više od samo rešavanja simptoma; radi se o usvajanju načina života koji minimizira izloženost toksinima i zagađivačima. Promenljivi kvalitet vazduha i vremenski uslovi čine nas podložnijim infekcijama, ali postoje koraci koje možemo preduzeti da zaštitimo pluća:

Terapija parom

Udisanje pare je jednostavan, ali efikasan metod za otvaranje disajnih puteva i regeneraciji sluzokože. U zagađenom ili hladnom okruženju, sluzokoža disajnih puteva se može osušiti i smanjiti protok krvi.

Udisanje pare obezbeđuje toplinu i vlagu, olakšava disanje i pomaže u razbijanju sluzi koja se nalazi posebno u gornjim disajnim putevima. Prirodni lekovi kao što su esencijalna ulja poput eukaliptusa, peperminta i ulja čajevca mogu učiniti čuda kako bi poboljšali proces.

Vežbajte dijafragmatično disanje

Vežbe koje uključuju duboko disanje mogu vam pomoći da kvalitetnije dišete. Polako izdahnite na usta nakon što duboko udahnete kroz nos što uzrokuje podizanje grudi i stomaka. Ponovite ovo 20 puta. Da biste podstakli dublje, efikasnije disanje, pokušajte sa dijafragmalnim disanjem.

Kontrolisani kašalj

Kontrolisanim kašljanjem možete se osloboditi viška sluzi u plućima. Ovo je posebno važno kod osoba sa već postojećim plućnim bolestima. Evo kako da to uradite:

  • Sedite na stolicu, uspravnih leđa sa obe noge na podu.
  • Polako, duboko udahnite kroz nos. Zadržite 2 brojanja.
  • Lagano se nagnite napred.
  • Kašalj dvaput—2 kratka kašlja.
  • Opustite se nekoliko sekundi.
  • Ponovite korake po potrebi.

Vežbanje

Redovno vežbanje nije samo korisno za opšte zdravlje, već može značajno poboljšati funkciju i kapacitet pluća. Nastojte da vežbate najmanje 30 minuta najmanje pet dana u nedelji kako biste održali svoj respiratorni sistem u dobroj formi.

Da biste olakšali opterećenje respiratornog sistema i poboljšali opštu funkciju pluća, održavajte zdravu težinu. Pored toga, vodite računa o pravilnom držanju jer to omogućuje dobro širenje pluća.

Odvikavanje od pušenja

Nije bitno da li ste pušač tri dana ili 30 godina; prvi i najznačajniji korak ka zdravijim plućima je prestanak pušenja. Ako ste se u prošlosti mučili da prestanete, traženje stručne pomoći može vam pružiti strukturirani plan prilagođen vašim potrebama.

Dijeta za čišćenje pluća

Ishrana bogata antioksidansima i vitaminima može igrati ključnu ulogu u podršci opštem zdravlju. Jedite hranu bogatu antioksidansima, poput citrusa, lisnatog povrća i bobičastog voća, kako biste pomogli u borbi protiv oksidativnog stresa i upale pluća. Uključite u svoju ishranu namirnice koje imaju antiinflamatorna svojstva, kao što su đumbir i kurkuma.

mi-viri / gettyimages.com