HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA (HOBP): UBLAŽITE SIMPTOME

by | 14.08.2023
hronicna-opstruktivna-bolest-pluca-hobp-ublazite-s_hronicna-opstruktivna-bolest-pluca-hobp-ublazite-simptome.jpg

Otkrijte kako da olakšate disanje prirodnim sredstvima

 

Hronična opstruktivna plućna bolest, HOBP, je progresivna bolest pluća koja otežava disanje. Pušenje i izloženost zagađenju vazduha smatraju se nekim od glavnih uzroka ive bolesti.

HOBP: Olakšajte simtome prirodnim lekovima

Ponekad se simptomi HOBP ne pojavljuju sve dok već nije izazvala ozbiljno oštećenje pluća. Ukoliko je bolest dijagnostikuje u ranijoj fazi, može se usporiti širenje. Postoji uobičajena zabluda da je HOBP bolest starosti.

Neki od najčešćih simptoma HOBP su neprestani kašalj, problemi sa disanjem, prekomerna proizvodnja sluzi, često piskanje, umor, nagli gubitak težine i promena boje kože. Ako se ne leči, može dovesti do drugih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su teško oštećenje pluća, hipertenzija i problemi sa srcem. Zbog toga je veoma važno dobiti odgovarajući medicinski tretman u pravo vreme.

Ako tražite način da kontrolišete simptome i sprečite dalje oštećenje pluća, onda bi jednostavne promene u načinu života i prirodni lekovi sigurno pomogli.

HOBP: Poboljšajte disanje

Pogledajte neke od najefikasnijih i najjednostavnijih načina koji mogu biti korisni:

Beli luk

Beli luk je poznat po svojim antibiotskim, antivirusnim i antibakterijskim svojstvima i pomaže u suzbijanju sluzokože, uklanjanju sluzokože iz bronhitisa i na taj način pomaže u ublažavanju respiratornih problema. Takođe, pomaže i u ublažavanju bola.

Uzmite nekoliko čena belog luka, zgnječite ga. Dodajte oko pola kašičice gi putera u tiganj, zagrejte ga, a zatim dodajte zgnječeni čen belog luka. Pecite ga nekoliko sekundi i jedite dok je vruće. Radite ovo jednom dnevno.

Kurkuma

Kurkumin sadržan u kurkumi je poznat po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju upale disajnih puteva.

Redovno dodajte malo kurkuma praha u hranu. Ili zagrejte kašičicu gi putera, sklonite s vatre, dodajte kašičicu kurkume i dobro promešajte. Sipajte u šolju mleka i popijte dok je mlako. Radite ovo jednom dnevno.

Omega-3 masne kiseline

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama pomaže u borbi protiv simptoma HOBP. Orasi, bademi, laneno seme, avokado i maslinovo ulje su neke od namirnica koje su bogate omega-3 mastima i pomažu u borbi protiv HOBP.

Povećajte unos vode

Ovo je najlakša stvar od svih promena u načinu života. Preporučuje se 8 do 10 čaša vode dnevno. Na taj način se sluz u plućima ne zgušnjava i ne lepi za pluća, što se dešava ako se ne konzumira adekvatna količina vode. Dobra hidratacija olakšava disanje.

I naravno, osoba koja ima ove simtome treba da se drži podalje od zagađivača vazduha, prati vlažnosst vazduha u kući.

Foto: bhofack2 / gettyimages.com