4 EFIKASNA LEKA ZA GLAVOBOLJU

by | 14.08.2023

Isprobajte ove kuće lekove i olakšajte simptome

4 EFIKASNA LEKA ZA GLAVOBOLJU  

Zašto ne biste smirili neugodne bolove s ova četiri efikasna leka za glavobolju. Osim toga, oni su jeftini i već ih imate u kući

Zaustavite glavobolju

Glavobolje mogu nastati i od naprezannja očnih nerava ili stresa izazvanog kratkim rokovima, napeotosti uradnom okruženju, rad do kasnih večernij sati… Pa, šta da radite kada imate jaku glavobolju? Možda ćete spas pronaći u tableti? Ali, imajte na umu da često uzimanje tableta može negativno uticati na vaše telo. Zato vam donosimo nekoliko kućnih lekova.

Vodite računa o ishrani

Glavobolje karakteriše osećaj napetosti u predelu vrata, ramena i kože glave. Simptomi glavobolje mogu zapravo varirati od osobe do osobe. Neophodno je da izbegavate industrijski prerađenu hranu, previoše kofeina, alkohol i aspartam (veštački, nešećerni zaslađivač koji se koristi kao zamena šećera u nekim vrstama hrane i pića).

Preporučljivo je da jedete u redovnim intervalima i pijete puno vode da biste hidrirali svoje telo, jer to takođe može izazvati glavobolju. Čim se javi glavobolja držite se dalje od laptopa, televizije i telefona, jer ovi uređaji mogu dodatno pogoršati glavobolje. Tada ispeobajte ova prirodna sredstva koja će vam pomaći da smirite simptome.

Prirodni lekovi protiv glavobolje

Cimet

Cimet je divan začin koji je bogat antioksidansima, štiti zdravlje srca, sadrži antiinflamatorna svojstva, pomaže u borbi protiv dijabetesa i može pomoći u smanjenju rizika od raka. Takođe se bori protiv infekcija i virusa i pomaže prirodnom osvežavanju daha. To je takođe čudesni začin koji može efikasno da leči glavobolju.

Sameljite štapiće cimeta u prah i dodajte malo vode da dobijete gustu pastu. Nanesite je na čelo i lezite 30 minuta. Isperite mlakom vodom.

Esencijalno ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina pomaže u lečenju glavobolje i trenutno ih leči. Osim toga, poboljšava pamćenje, detoksifikuje jetru, snižava kortizol i podstiče funkciju žučne kese. Kap ulja razredite s kašičicom kokosovog ulja. Utapkajte i nežno utraljete u kožu ovo ulje slepoočnice i na čelo. Držite ga nekoliko minuta.

Karanfilić

Karanfilić se može koristiti kao kućni lek za lečenje pulsirajućih glavobolja zbog svojih svojstava hlađenja i ublažavanja bolova. Karanfilić ima i druge prednosti kao što je pomoć u varenju, borba protiv raka, zaštita jetre, jačanje imunološkog sistema i kontrola dijabetesa. Dodajte 2 kapi esencijalnog ulja karanfilića u kašiku kokosovog ulja i morske soli. Njime nežno masirajte čelo i slepoočnice

Hladna obloga

Nanošenje hladnog obloga na zadnji deo vrata može da pruži olakšanje od glavobolje. Zato što hladnoća smiruje upalju koja doprinosi glavobolji i ima umirujući efekat na bol. Potopite peškir u hladnu vodu, dobro iscedite i stavite na zadnji deo vrata. Džite pet minuta. Ponovite ovaj proces nekoliko puta dnevno ako je potrebno.

Foto: mescioglu / gettyimages.com