POPODNEVNA KRATKA DREMKA JE DOBRA ZA ZDRAVLJE

by | 13.08.2023

Kada se vratite s posla obavezno odspavajte, ali ne duže od pola sata

POPODNEVNA KRATKA DREMKA JE DOBRA ZA ZDRAVLJE  

Imate mnogo obaveza posle podne, a već ste iscrpljeni? Nema problema je kratka dremka može da vas osveži i vrati energiju.

Popodnevna kratka dremka: Benefiti za telo

Popdnevno dremaje nije samo za malu decu, ono se i te kako preporučuje i odraslima. Neki ljudi spavaju tokom dana kako bi nadoknadili nedovoljan noćni san, dok drugi to rade da bi se pripremili za noćnu smenu. Ali, lekari toplo preporuluju svakodnevnu kratku popodnevnu dremku, ne više od pola sata.

Ono će da regeneriše organizam, a da pritom ne poremeti noćni san.

Suština je da popodnevna dremka ne traje više od pola sata. To je zato što telo nakon tog perioda ulazi u dubok san, a buđenje iz dubokog sna može dovesti do omamljenosti. Ovo stanje omamljenosti ili pospanosti naziva se i „inercija sna“. To je kada vaše telo oseća da treba više da spava jer je vaš mozak već počeo da ulazi u dublje stanje sna.

Držeći se kraćeg vremenskog okvira sprečavate telo da se nosi s inercijom sna. Kada se radi o kratkoj dremci telo bude u lakšim fazama sna i lakše se razbudite.

Popodnevna kratka dremka: Koje su prednosti

Glavna prednost kratke dremke je da vam pomogne da se osećate osveženo i puni energije u naredna četiri do šest sati.

Prema klinici Maio, dremanje vam može pomoći da se opustite, eliminišete umor, povećate budnost i poboljšate raspoloženje, kao i mentalne performanse.

Dremanje takođe može ojačati imuni sistem i smanjiti stres. Mala studija pokazala je da su kratke, 30-minutne dremke imale efekte za ublažavanje stresa i imunološke prednosti.

Osim toga, ove kratke dremke su dobre za zdravlje srca. Jedna studija je otkrila da su učesnici koji su dremali jednom ili dva puta nedeljno smanjili rizik od kardiovaskularnih tegoba.

H3: Kako da znate da li vam je potrebna

Ako ste dobro spavali noću (od sedam do devet sati) i probudili se odmorni i sveži možda vam neće trebati popodnevna dremka. Ali, ako to nije slučaj onfa će vam dobro doći.

Evo nekoliko saveta kako da na najbolji način praktikujete kratku popodnevnu dremku:

  • Ne dremajte previše blizu noćnog sna. Pravilo je da dremate na sredini između vremena kada se probudite i vremena kada odete u krevet.
  • Postavite alarm na 10 do 20 minuta. Ovo će obezbediti da se probudite sa osećajem budnosti umesto da ste umorni.
  • Pronađite pravo mesto za odmor. Neka to bude mladno, mračno, tiho i udobno mesto. Vaša spavaća soba je idealna.

I na kraju, kratke dremke nisu za svakoga. Možda nećete moći da uklopite dremku u svoju svakodnevnu rutinu ili se možda budite dezorijentisani čak i nakon kratke dremke.

Foto: BartekSzewczyk / gettyimages.com