AHILOVA TETIVA: UBLAŽITE POVREDU

by | 07.08.2023

Postoji mnogo načina za lečenje ovog bolnog stanja kod kuće

AHILOVA TETIVA: UBLAŽITE POVREDU  

Ahilova tetiva je najveća i najsnažnija tetiva u našem telu koja je sačinjena od grupe vlaknastih tkiva. Tendinoza povreda ahilove tetive koja pogađa otprilike 2% populacije i izaziva bol.

Ahilova tetiva: Ublažite bol

Ahilova tetiva je tetiva koja povezuje vaše mišiće listova s petama. Tetiva čini vlaknasti kolagen koji drži mišić za kost. Povreda ahilove tetive se naziva upala ahilove tetive ili tendioza.

Ahilova tetiva može biti pokidana bilo kojom aktivnošću koja vrši nagli pritisak na pete, posebno tokom skakanja ili preskakanja. Oštećenje može biti od manjeg do ozbiljnog i obično se lako leči.

Povreda može biti blaga do umerena i obično se oseća kao gorući bol ili ukočenost u predelu oko tetive. Jak i nepodnošljiv bol ukazuje na to da je tetiva ili delimično ili potpuno pokidana.

Ahilova tetiva: Kućni lekovi

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu koja pomaže u ublažavanju upale, bolova i otoka. Ovo može da oporavi tetivu. Uzmite kašiku ricinusovog ulja i nanesite je na zahvaćeno područje. Ostavite da deluje oko 20 minuta. Na njega možete staviti i topli oblog da biste povećali njegovu efikasnost ulja. Radite ovo dva puta dnevno.

Vitamini

Utvrđeno je da nedostatak vitamina D povećava mišićno-skeletni bol. Dokazano je da suplementacija vitaminom C ubrzava zarastanje povređene ahilove tetive. Obe ove studije pokazuju da je konzumiranje hrane bogate ovim vitaminima odličan način da se brže sanirate povredu. Namirnice bogate vitaminima C i D uključuju citrusno voće, zeleno lisnato povrće, masnu ribu, sir i žumance.

Kurkuma

Kurkuma sadrži veoma korisno jedinjenje koje se zove kurkumin. Kurkumin poseduje lekovita svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju zarastanja rupture tetive. Dodajte kašičicu kurkume u prahu u čašu vrućeg mleka. Dobro promešajte i pijte uveče pred spavanje.

Goveđe kosti

Bujon od goveđih kostiju sadrži hondroitine i glukozamine koji mogu ubrzati regeneraciju tetive. Svakod dana pojedite 2,5 dl sveže pripremljenog bujona od goveđih kostiju.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline nude višestruke prednosti kada je u pitanju zdravlje. Njihova antiinflamatorna dejstva pomažu u borbi protiv upale i otoka i pomažu bržem oporavku. Konzumiranjem hrane poput masne ribe, lanenog semena, oraha i čia semenki obezbeduće telu ove masne kiseline.

Odmor

Jedna od prvih stvari koje će vaš lekar zamoliti da uradite da biste se suočili sa povredom ahilove tetive je da odmarate nogu nekoliko nedelja dok se simptomi ne povuku. Mirovanje omogućava da se oštećena tetiva brže zaceli. Možete i s vremena na vreme da držite nogu malo podignutu jer to olakšava simptome.

Foto: bdspn / gettyimages.com