10 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVU MATERICU

by | 06.08.2023
10-najboljih-namirnica-za-zdravu-matericu_10-najboljih-namirnica-za-zdravu-matericu.jpg

Ova zdrava i ukusna hrana savršena je za reproduktivno zdravlje žena

10 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVU MATERICU

Ovaj organ reproduktivnog sistema i igra ključnu ulogu kod žena. Zato je važno da svaka žena konzumira hranu za zdravu matericu. Postoji veliki izbor lako dostupnih i hranljivih namirnica.

Hrana za zdravu matericu

Žene koje pokušavaju da zatrudne svakako bi trebalo da obrate pažnju na zdravlhe materice. To bi moglo da olakša začeće, da obezbedi zdravu trudnoću i razvoj bebe.

10 namirnica za dravu matericu

Ovo su namirnice koje prema rečima stručnjaka obezbeđuju zdravlje ovog reproduktivnog organa:

1. Vlakna

Ishrana bogata vlaknima može pomoći u uklanjanju otpada i toksina iz tela. Poznato je da se vlakna bore protiv upale i pomažu zdravom varenju. Takođe, dijeta bogata vlaknima može pomoći u uklanjanju viška estrogena koji se može skladištiti u telu, a to ujedno sprečava nastanak fibroida materice.

Pasulj, mahunarke, povrće, voće i žitarice su dobar izbor vlakana. Pokušajte da jedete organsku hranu jer neće biti hemikalija i pesticida. Pijete oko 8 čaša vode svakog dana.

2. Povrće

Povrće je odličan izvor kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina. Jedite ishranu bogatu povrćem da biste smanjili rizik od fibroida. Povrće takođe može da uspori napredovanje tumora mioma sve dok jedete povrće, kao što su mahunarke, kupus, bok čoj i brokoli. Ovo povrće je bogato fitoestrogenima koji snižavaju nivo estrogena čime se zaustavlja rast tumora u materici.

3. Voće

Voće, bogato vitaminom C i bioflavonoidima, može pomoći u sprečavanju rasta fibroida u materici. Bioflavonoidi takođe mogu sprečiti rak jajnika i mogu pomoći u održavanju zdravlja vašeg reproduktivnog sistema. Jedete voće između obroka kada osetite glad.

4. Mlečni proizvodi

Dnevna konzumacija mlečnih proizvoda kao što su jogurt, sir, mleko i puter je neophodna za zdravlje materice. Bogati su kalcijumom i vitaminom D koji smanjenje rizika od mioma materice. Jogurt obezbeđuje zdravlje endometrijuma.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj je pun antioksidansa koji poboljšavaju protok krvi u telu. Oni ne samo da pomažu u održavanju zdrave materice, već mogu pomoći i u lečenju fibroida u materici. Prema stručnjacima za biljke, žene sa fibroidima materice treba redovno da piju zeleni čaj oko 8 nedelja.

6. Riba

Skuša i loso bogate su omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Oni pomažu da se smanji proizvodnja prostaglandina u ženskom telu koji može da izazove ozbiljne kontrakcije materice.

7. Limun

Bogat je vitaminim C koji jača imunitet materice. Na taj način ona se lakše brani od bakterije, čime će sprečiti infekcije. Svakog dana ujutru popijte čašu tople vode sa isceđenim limunom.

8. Zeleniš

Kelj, spanaća i koprive, pomažu u održavanju alkalne ravnoteže materice. Bogato je i folnom kiselinom što poboljkšava začeće.

9. Orašasti plodovi i semenke

Semenke i orašasti plodovi doprinose optimalnoj proizvodnji hormona kako bi se obezbedila zdrava hormonska ravnoteža. Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u eliminaciji fibroida i takođe smanjiti rizik od raka materice. Takođe sprečavaju rođenje prevremeno rođene bebe ili donošene bebe male težine (19).

10. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje može pomoći u lečenju cista na jajnicima i fibroida materice. Pored toga, prisustvo ricinoleinske kiseline u ricinusovom ulju pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema. Kao rezultat, čini matericu otpornijom na infekcije.

Foto: deeaf / gettyimages.com