KAKO SE PRAVILNO KONZUMIRA AŠVAGANDA?

by | 07.08.2023

Saznajte u kojim slučajevima ne trebalo da se uzima

KAKO SE PRAVILNO KONZUMIRA AŠVAGANDA

Ašvaganda je cenjeni ajurvedski lek koji se koristi za lečenje raznih bolesti. Meša se s drugim biljem ili se uzima u zavisnosti od zdravstvenog stanja pojedinca.

Ašvaganda je ajurvedski lek

Ašvaganda se može konzumirati u obliku tableta ili praha. Najčešće se koristi za jačanje imuniteta i smanjenje rizika povezanog sa virusnom infekcijom. Iako je ašvaganda sigurna za konzumiranje, u nekim slučajevima je treba izbegavati.

Izbegavajte ašvagandu u ovom slučaju

Ova biljka ima mnogo bioaktivnih jedinjenja koja ispoljavaju antioksidativna, antiinflamatorna i imunomodulatorna svojstva. Korisna je sprečavanju patogena da izazovu bolesti poput prehlade i gripa. Međutim, ajurvedski lekari ne savetuju uzimanje ašvagande ukoliko imate visoku temperaturu. U takvom stanju organizam je oslabljen, a stomak možda neće biti u stanju da svari ašvagandu pa bi to moglo da dovede do dijareje ili nekih drugih zdravstvenih tegoba.

Prevelika doza izaziva neželjene efekte

Ašvaganda je moćna biljka i ako uzimate preveliku kojičinu to može da dovede do ozbiljnih neželjenih efekata. Uvek se preporučuje da se ašvaganda uzima u kojilini koja je navedena na pakovanju. Prekoračenje doze može da dovede do stomačnih tegoba, dijareje ili povraćanja. Štaviše, ako se prevelika količina uzima duže vreme, može da dovede do problema sa jetrom.

Iako je bezbedna za upotrebu, bolje je da se konsultujete s lekarom pre nego što počnete da uzimate ašvagansu ako se: u drugom stanju, dojite, uzimate imunosupresive, sedative, antidepresive ili druge lekove za hronične bolesti.

Bezbedna doza

Prema studijama bezbedna doza biljke kreće se od 125 mg do 5 g, podeljena u 2-4 doze dnevno. Postoji širok spektar dodataka dostupnih na mreži ili u lokalnim prodavnicama zdravlja. Za čistoću je bolje kupiti u prodavnici od poverenja.

Kada je pravo vreme za konzumiranje ašvagande

Obično se uzima ujutru ili uveče. Ako ga uzmete ujutru na prazan stomak, to može dovesti do blage nelagodnosti. U tom slučaju ga uzimajte posle doručka ili posle male užine ili uveče. Uzimanje ašvagande uveče može da vas opusti i donoese kvalitetan san.

 

Foto: eskymaks / gettyimages.com