UBLAŽITE SINDROM IRITABILNOG CREVA

by | 07.08.2023

Otkrijte prirodna rešenja za ovaj problem

Sindrom iritabilnog creva je bolno stanje u kome se mogu javiti dijareja, nadimanje i grčevi u stomaku.Prirodni lekovi u velikoj meri mogu da pomognu.

Šta je sindrom iritabilnog creva?

Sindrom iritabilnog creva je dugotrajan gastrointestinalni poremećaj koji se karakteriše simptomima kao što su nadimanje stomaka, nepravilni pokreti creva, sluzava stolica i tako dalje.

Pretpostavlja se da nekoliko faktora mogu da izazovu simptome, kao što su čokolada, alkohol, mleko, kofein, ptotom stres, neke nervne tegobe, gastroenteritis i promene u mikroflori creva.

Sindrom iritabilnog creva: Pomoć iz prirode

1. Kapsule ulja peperminta

Kapsule ulja peperminta ili paprene metvice može ublažiti ove simptome i poboljšati njihov kvalitet života. Veruje se da je to zbog antiinflamatornih aktivnosti ove biljke. Konzumirajte 180-200 mg kapsule ulja peperminta dnevno oko 6 meseci.

Oprez: Osobe koje pate od teške konstipacije, dijareje, gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ili kamena u žuči treba da izbegavaju ulje peperminta.

2. Probiotici

Prema studiji objavljenoj u World Journal Of Gastroenterology, probiotici pokazuju blagotvorno dejstvo na simptome iritabilnog creva i mogu se koristiti za ublažavanje simptoma. Konzumirajte probiotičke dodatke svakodnevno nakon konsultacije sa svojim lekarom.

Alternativno, možete konzumirati i hranu bogatu probioticima kao što su jogurt ili kefir. Ovo možete uzimati 1-2 puta dnevno ili prema preporuci vašeg lekara.

3. Ekstrakt listova artičoke

Ekstrakt lista artičoke može pomoći u lečenju sindroma iritabilnog creva. Utvrđeno je da je jednako dobar ili čak bolji od drugih postojećih tretmana za ublažavanje simptoma.

Konzumirajte dodatak ekstrakta listova artičoke svakodnevno nakon konsultacije sa svojim lekarom za odgovarajuću dozu.

4. Aloe vera

Pijenje soka od aloe vere može pomoći u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog creva. Ove prednosti mogu biti rezultat njegovih antiinflamatornih i laksativnih efekata. Međutim, ovaj lek treba koristiti samo za kratkotrajno lečenje.

Pijte dnevno po 1 dl sola od aloe vere. Konsultujte se sa lekarom pre nego što to uradite da biste bili sigurni da ovaj lek ne utiče na druge lekove koje uzimate.

Foto: Zakharova_Natalia / gettyimages.com