Blastomikoza: 5 efikasnih prirodnih lekova protiv gljivične infekcije

by | 21.02.2024
Blastomikoza: 5 efikasnih prirodnih lekova protiv gljivične infekcije

Blastomikoza je zarazna bolest koja uglavnom pogađa pluća, kožu i kosti. Postoje neki prirodni lekovi koji mogu da smire simptome u slučaju ove gljivične infekcije.

Blastomikoza je gljivična infekcija čiji simptomi mogu da se kontrolišu i pomoću nekih prirodnih lekova, mada je uvek preporučljivo konsultovati se sa specijalistom radi postavljanja odgovarajuće dijagnoze.

Naime, simptomi blastomikoze mogu se pomešati sa gripom. To je zato što se mnogo puta ono što se čini kao običan grip širi duže nego što se očekivalo, ili završi da zahvati područja koja nisu respiratorni trakt.

Ako dođe do ovakve situacije, preporučljivo je da posetite svog lekara od poverenja radi procene. Možda ste u prisustvu gljivične infekcije, kao što je blastomikoza. Da biste bili na oprezu i znali kako da ga razlikujete od običnog gripa, važno je poznavati simptome.

Takođe u ovom tekstu predstavljamo i nekoliko prirodnih lekova koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma blastomikoze. Radi se o bilju s antifungalnim i antifungalnim svojstvima.

Prirodnom protiv gljivične infekcije

Blastomikoza je zarazna bolest koja uglavnom pogađa pluća, a može se proširiti i na druge delove tela – najčešće kožu i kosti. Takođe je poznata kao Gilkristova bolest. Uzročnik je gljivica Blastomyces dermatitidis, koja se nalazi u tlu i drveću.

Respiratorni sistem je najviše pogođen ovom gljivičnom infekcijom – zbog udisanja gljivice. U zavisnosti od imunološkog statusa organizma domaćina, gljivica može ući u krvotok i proširiti se na druga tkiva, kao što su kosti ili koža.

Gljivica Blastomyces dermatitidis obično se nalazi tamo gde postoji raspadajući organski materijal, kao što su lišće i grane, u vlažnom tlu. Gljivica se retko širi kroz kožu, zbog čega je manje verovatno da će doći do drugih delova tela. Ova vrsta kožne blastomikoze ima tendenciju da se spontano izleči.

Simptomi blastomikoze

Plućna blastomikoza nema uvek simptome osim ako ne počne da se širi na druga tkiva u telu. U tom slučaju, indikatori su slični akutnom gripu ili pneumoniji, kao što su:

  • Groznica
  • Opšta nelagodnost
  • Bol u mišićima ili umor
  • Bol u zglobovima
  • Osećaj bola u predelu grudnog koša
  • Kašalj (može uključivati sluz sa tragovima krvi)

S druge strane, kada je u pitanju kožna blastomikoza, lezije se mogu videti u područjima kao što su pazusi, vrat, lice ili udovi. Tada se mogu pojaviti čirevi i bradavice.

S obzirom na karakteristike ove bolesti, ponekad se meša sa drugim stanjima i može biti malo komplikovano pronaći pravi tretman. U tom smislu, prirodni lekovi mogu biti od velike pomoći kada odgovarajući lek još uvek nije odredio specijalista.

Domaći recepti protiv gljivične infekcije

1. Kokosovo ulje

Ovo ulje je poznato po mnogim svojstvima, između ostalog po antimikrobnim Iz tog razloga je zanimljivo sredstvo u lečenju infekcija. Uzimajte po kašičicu organskog kokosovog ulja dnevno (5 ml). Kada postoje lezije na koži, nanesite malo ulja na kožu nakon tuširanja.

2. Beli luk

Zbog svog sadržaja alicina, beli luk ima odlična antifungalna svojstva. Zato se preporučuje u lečenju bolesti izazvanih gljivicama, kao što je blastomikoza. Zahvaljujući sadržaju alicina, ovo povrće jača  imuni sistem.

Ima onih koji preporučuju konzumiranje par čena belog luka dnevno ili kapsulu belog luka tri puta dnevno. Iako se obično kaže da je umereno integrisanje belog luka u uravnoteženu ishranu dovoljno.

3. Goldenseal ili kanadski ljutić

Biljka goldenseal ili kanadski ljutić poznata je po svojim antifugalnim dejstvo. U šolju vode pomešajte 10 kapi tinkture kanadskog ljutića (uvek se pridržavajte upustva na bočici). Napitak se pije tri puta dnevno – ili po uputstvu na bočici.

4. Vitamin C

Vitamin C je odličan saveznik u lečenju infekcija jer jača imunitet. Stoga bi konzumacija ovog vitamina mogla pomoći u smanjenju simptoma blastomikoze. Možete koristiti suplementaciju ili jedsti citrusno voće (mandarine, limun, pomorandža).

5. Eukaliptus

Eukaliptus je biljka veoma istaknuta zbog antiseptičkih i antibakterijskih svojstava koja ima. Na isti način se široko koristi u lečenju bolesti respiratornog trakta. Pomaže u otklanjanju mogućih uzroka infekcija u ovim oblastima.

Sipajte u lonac litar vode, kada prokljuća sklonite sa ringle. Dodajte 10 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa u vodu, glavu prekrojte peškirom, nagnite se na lonac i udišite paru. Duboko udahnite tako da para prodre u nozdrve dok se voda ne ohladi. Budute oprezni prilikom ove inhalacije da vas para ne opeče.

Saveti

Ovi prirodni lekovi mogu biti korisni za lečenje gljivičnih infekcija, kao što je blastomikoza. Međutim, pre nego što ih upotrebite, ne zaboravite da se konsultujete sa svojim lekarom od poverenja da biste saznali da li su oni najpogodniji za vas i koji je najbezbedniji način da ih iskoristite. Profesionalac će znati kako da vas posavetuje.

S druge strane, poznavanjem specifičnih karakteristika bolesti mnogo je lakše pronaći najbolji način lečenja. U ovom slučaju, ako osetite bilo koji od simptoma blastomikoze, biće vam lakše da ih prepoznate i preduzmete potrebne radnje.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com