Evo kako da napravite domaći piling sapun od kafe

by | 21.02.2024
Evo kako da napravite domaći piling sapun od kafe

Ispijanje šoljice ujutru nije jedini način da dobijete blagodeti najpopularnijeg napitka na svetu. Ali, možete da je upotrebite i za negu. Otkrivamo vam kako da napravite piling sapun od kafe.

 

Kafa ima mnogo benefita. Pored toga što ujutru najbrže razbudi, ona može da se pomogne i u mnogim drugim slučajevima. Ispostavilo se da kada se nanese na kožu može pomoći u borbi protiv akni, tretira podočnjake i spreči pojavu fleka i bora. A, da ne spominjemo koliko je popularan piling sapun od kafe.

Ne samo da ga je lako napraviti, već može biti i veoma nežan kada je u kontaktu sa kožom. Pokazaćemo vam kako da napravite ovaj sapun i koje su njegove prednosti njegove upotrebe.

Kako da napravite sapun od kafe?

Napraviti sopstveni piling sapun je veoma jednostavno.  Samo sledite naša uputstva po sisitemu  – korak po korak.

Sastojci:

  • 1 mala kašika mlevene kafe
  • 150 ml kokosovog ulja
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 180 ml sojinog ulja
  • 60 g NaOH ( natrijum hidroksida)

Priprema: Skuvajte kafu s 30 ml. Ostavite da se ohladi. Sada stavite zaštitne naočare i rukavice. U posudu sipajte 150 ml vode, a zatim polako dodajte natrijum hidroksid. Mešajte dok se lužina potpuno ne rastvori. Pazite, rastvor će postati jako vreo.

Ostavite rastvor lužine da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zagrejte ulja u posudi dok ne dostigne temperaturu od oko 50-60°C. Ulja sjedninite s lužinom – pazite da se ne prskaju kapljice lužine. Procedite kafu i talog dodajte u smesu.

Koristite štapni mikser da mešate smesu dok ne postane gusta i počne da se zgušnjava. Sipajte smesu u kalupe za sapun i ostavite da se stegne, što može potrajati nekoliko dana.
Nakon što se sapun stegne, izvadite ga iz kalupa i ostavite da odstoji još nekoliko tri nedelje kako bi se dodatno očvrsnuo.

Drugi recept

Ukoliko ne želite da koristitie lužinu za sapun, donosimo vam i drugi recept.

Sastojci:

  • 500g gotove baze za sapun (biljna baza za sapun)
  • 3 kašike mlevene kafe
  • 30-50ml esencijalnog ulja po izboru za miris (opciono)

Priprema: Izmerite 500 g gotove baze za sapun i iseckajte ili izrendajte je na manje komade radi lakšeg topljenja. Zagrejte bazu za sapun u mikrotalasnoj ili šerpi na laganoj vatri dok se potpuno ne istopi. Pazite da ne proključa.

Dodajte 3 kašike mlevene kafe u otopljenu bazu za sapun i dobro promešajte. Ako želite možete dodati esencijalno ulje za miris i dobro promešajte. Polako sipajte smesu u kalup za sapun.

Ostavite sapun da se stegne i ohladi, što može potrajati nekoliko sati. Kada se sapun potpuno ohladi, pažljivo ga izvadite iz kalupa. Ostavite sapun da odstoji 24 sata kako bi se dodatno stegao. Nakon 24 sata, vaš piling sapun od kafe je spreman za upotrebu!

Ovaj sapun će imati dodatnu teksturu zbog kafe u prahu, što će ga učiniti idealnim za piling kože.

Piling sapun od kafe ima brojne benefite

Prema studiji objavljenoj u International Journal of Cosmetic Science, kafa može sprečiti pojavu celulita na koži. Ovo, zahvaljujući činjenici da širi krvne sudove ispod dermisa. Takođe se veruje da bi piling od kafe mogao dati ujednačen izgled.

S druge strane, istraživanje objavljeno u Međunarodnom žurnalu za dermatologiju pokazalo je da lokalna primena kafe smanjuje pojavu mrlja od sunca, izraznih linija i crvenila. Isto tako, studija je otkrila efikasnost kafe u smanjenju upale.

Kafa je takođe izvor vitamina B3, poznatog kao niacin. Prema Fondaciji za rak kože, ova supstanca može sprečiti razvoj nemelanomskog raka kože. Konačno, postoje naučni dokazi da bi mogao da pomogne u lečenju nakon dužeg izlaganja suncu.

Pokazali smo kako koža lica i tela može imati koristi od upotrebe tableta za piling kafe. Isto tako, naveli smo sastojke koje treba da sakupite i svaki od koraka koji treba da sledite. Imate sve što vam je potrebno da napravite ovaj bar kod kuće!

Ali, preduzmite mere predostrožnosti. Možete ga prvo isprobati na nekom delu tela ili se konsultovati sa specijalistom. Kada ste se uverili da nema nepovoljnih reakcija, počnite da ga primenjujete bez brige.

Svittlana / gettyimages.com