Recept: Napravite prirodni, prolećni, hidratantni sapun za masažu

by | 06.05.2024
Recept: Napravite prirodni, prolećni, hidratantni sapun za masažu

Ukoliko ste ljubitelj prirodne kozmetike, izdvojite malo slobodnog vremena i napravite sapun za masažu. Oslonite se na naša uputstva po sistemu – korak po korak.

Ovaj sapun za masažu sadrži prirodne sastojke, pritom je bez konzervansa ili nekih drugih aditiva što je se naročito preporučuje ako imate osetljivu kožu. Zašto ne biste uradili nešto za sebe i pretvorili kupanje u pravi doživljaj? Pokazažemo vam kako se to radi.

Šta je sapun za masažu?

Sapun za masažu je posebna vrsta sapuna koja se koristi za masažu tela. Ovi sapuni obično sadrže dodatne sastojke koji omogućavaju glatko klizanje po koži tokom masaže, poput ulja, butera ili voskova. Pored toga, imaju i posebne izbočine radi bolje masaže.

Takođe, često imaju i mirisne i terapeutske dodatke, poput eteričnih ulja, koji doprinose opuštanju i aromaterapiji tokom masaže. Sapun za masažu može biti odličan izbor za masažu kod kuće, jer kombinuje čišćenje kože sa relaksirajućim i hidratantnim svojstvima.

Kako se pravi sapun za masažu?

Ovaj sapun za masažu sadrži hidratantnu bazu za sapun od kakao putera. Pored toga, sadrži i kamberijsku plavu glinu. Njena jedinstvena plava boja potiče od kombinacije gvožđa, cinka i algi iz drevnih slanih jezera, što je odlično za kožu. Miris sapuna dolazi od esencijalnih ulja kedrovine i metvice. Otpilike, najbolje je dodati 0,07 dl esencijalnih ulja na 450 g sapuna.

Ako prvi put pravite sapun

Za ovaj sapun potreban vam je silikonski kalup sa okruglim ispupčenjima. Ukoliko prvi put pravite sapun, dobro će vam doći i ovaj savet. Naime, kada nanosite slojeve kTakođe, kada nanosite slojeve sapuna u kalup, sačekajte samo 5 minuta nakon sipanja prethodnog sloja!

Kada se na vrhu prvog sloja stvori „koža“, a sapun je još topao, možete sipati sledeći sloj. Ako sačekate duže, prvi sloj sapuna može da se stvrdne, zbog čega se slojevi ne lepe zajedno.

Prvo nanesite lagani prskanje od 99%  izopropil alkohola na prvi sloj da biste uklonili mehuriće vazduha i zagladili površinu. Zatim, kada se na vrhu prvog sloja stvori „koža“, odmah nanesite još jednu kapljicu alkohola pre nego što sipate sledeći sloj. Ovo pomaže da se slojevi “lepe”.

Recept: Korak po korak

Sastojci:

  • 250 baze za sapun od kakao putera
  • ⅛ kašičice kambrijske plave gline
  • 3 ml esencijalnog ulja metvice
  • 1 ml esencijalnog ulja kedrovine
  • ½ kašičice ulja slatkog badema
  • Flašica sa raspršivačem s finom maglom od 99% izopropil alkohola

Priprema:

Korak 1: Pripremite silikonski kalup za sapun za masažu tako što ćete ga očistiti, osušiti i poprskati alkoholom.

Korak 2: Ostavite kalup za sapun na stranu i nožem za sapun narežite 225 g baze za sapun od kakao putera na dasci za sečenje na kocke ili kriške od 2,5 cm.

Korak 3: Za prvi sloj sapuna stavite veliku staklenu mernu čašu na digitalnu kuhinjsku vagu. Stavite seckani sapun u mernu čašu dok ne dobijete 85 g.

Korak 4: Zatim ga stavite u mikrotalasnu peć i istopite bazu sapuna u dva intervala od 30 sekundi, povremeno mešajući da ne zagori.

Korak 5: Dodajte 1 ml esencijalnog ulja metvice (može i nane) i 1 ml esencijalnog ulja kedrovine u otopljenu bazu sapuna i promešajte da se sjedini.

Korak 6: Sipajte prvi sloj sapuna u 3 dela dna kalupa za sapun, popunjavajući perle za masažu.

Korak 7: Na ovaj prvi sloj nanesite lagani prskanje od 99% izopropil alkohola da biste uklonili mehuriće vazduha i zagladili površinu.

Korak 8: Dok prvi sloj počinje da stvrdnjava, brzo sipajte ⅛ kašičice kambrijske plave gline u ½ kašičice ulja slatkog badema u maloj staklenoj posudi.

Korak 9: Zatim istopite preostalih 140 g baze sapuna u tri do četiri intervala od 30 sekundi u mikrotalasnoj pećnici.

Korak 10: Kada se otopi, dodajte preostala 2 ml esencijalnog ulja nane i mešavinu gline i ulja badema. Dobro promešajte.

Korak 11: Kada se na vrhu prvog sloja formira „koža“, nanesite još jednu kapljicu alkohola neposredno pre nego što sipate drugi sloj kako biste pomogli da se slojevi zalepe zajedno.

Korak 12: Sada, po potrebi poprskajte vrh ovog poslednjeg sloja izopropil alkoholom da biste uklonili sve mehuriće vazduha. (To će biti dno sapuna.) Pustite da se sapun hladi u kalupu jedan do dva sata.

Korak 13: Kada se svaki sloj sapuna ohladi i stvrdne, jednostavno ga izvadite iz kalupa i spreman je za upotrebu!

Mechelle Brooks / gettyimages.com