KAKO DA NAPRAVITE SAPUN OD ALOJE

by | 24.09.2023

Najlakši način da pripremite prirodni sapun koji će vaša koža voleti

 KAKO DA NAPRAVITE SAPUN OD ALOJE

Sapun od aloje je najbolja stvar koju možete polkoniti koži. Objasnićemo vam po sistemu „korak po korak kako da ga napravite.

Sapun od aloje za osetljivu kožu

Pravljenje sapuna je zabavno i lako. I najbolje je za one koji više vole prirodnu negu kože. Aloe vera ima višestruke prednosti za kožu. Kada je reč o blagim sastojcima za negu kože, aloe vera je šampion, a njena konzistencija olakšava proces pravljenja sapuna.

H3: Recept za sapun od aloje

Ovaj recept je zasnovan na hladom procesu.

Korak 1

Sastojci:

  • 9 g biljne masti
  • 3 g gela od aloe vere
  • 3 g maslinovog ulja
  • 86 g destilovane vode
  • 6 g Natrijum hidroksida (NaOH)

Korak 2

Pored navedenih osnovnih sastojaka, sapunu je potrebno dodati i mirise i još ponešto. Evo nekoliko stvari koje možete isprobati:

  • Ovas (za kožu sklonu aknama ili upaljenu kožu)
  • Morska so (za omekšavanje kože)
  • Eterično ulje lavande (za umirujući miris)
  • Eterično ulje limunske trave (za oštar miris)

Napomena: Za esencijalna ulja koristite 2-3 kapi (svakog ulja u slučaju da koristite više ulja) za svaki komad sapuna od 100 g.

Korak 3

Zagrejte biljnu mast i maslinovo ulje u mikrotalasnoj pećnici na minut.

Korak 4

Natrijum hidroksid je kristalna bela supstanca koja brzo apsorbuje vlagu i ugljendioksid iz vazduha, a nema specifičan miris. U vodi se lako rastvara uz izdvajanje velike količine toplote. Da ne bi došlo do burne reakcije pravilo je da se kaustična soda sipa u vodu, polako i u malim količinama, nikako obrnuto.

Izmerite količinu i sipajte u vodu – koristite rukavice, masku i zaštitne naočare zbog isparenja. Sačekajte da isparenja utihnu. Tečnost nemojte dirati golim rukama. Natrijum hidroksid je opasan samo u svom izvornom obliku. Nakon što se proces saponifikacije završi u prirodnom sapunu ne postoje molekuli natrijum hidroksida!

Korak 5

Sada u ovu otopinu natrijum hidroksida dodajte mešavinu maslinovog ulja i biljne masti i promešajte drvenom kašikom.

Korak 6

Dodajte gel aloe vere i promešajte. Biće potrebno neko vreme da smeša upije gel i ulje. Budite strpljivi i nastavite da mešate. Dodajte eterična ulja (i druge sastojke) i promešajte.

Korak 7

Sipajte ovo testo u kalup za sapun i držite ga po strani (dalje od svetlosti, toplote i vlage). Ostavite da stoji 24 sata. Pokrijte kalup peškirom.

Korak 8

Kada se sapun stvrdne, izvadite ga iz kalupa. Sapunu je potrebno najmanje 4 nedelje za sušenje. Tokom ovog perioda čuvajte ga na hladnom i suvom mestu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: utah778 / gettyimages.com