Divizma: Biljka koja se bori protiv infekcija, upala i olakšava respiratorne tegobe

by | 15.12.2023
Divizma: Biljka koja se bori protiv infekcija, upala i olakšava respiratorne tegobe

Divizma se vekovima koristila u fitoterapiji u sluaju prehlade i infekcija gornjih disajnih puteva. I danas je veoma popularna u ublažavanju simptoma raznih inflamatornih bolesti i dijareje.

Divizma se koristi od davnina, a čini se da se njegova upotreba i popularnost samo povećava kako vreme prolazi. Listovi, cvetovi i koreni biljke koriste se za lečenje raznih inflamatornih bolesti, dijareje, astme, kašlja i drugih bolesti povezanih sa plućima – što je čini jednom od najboljih lekovitih biljaka.

Divizma: Žuti cvet koji olakšava mnoge tegobe

Hajde da razgovaramo o tome zašto je divizma impresivan favorit u vašem biljnom arsenalu prirodnih lekova.

Ulje napravljeno od cvetova divizma se veoma često koristi za lečenje bolova i upale povezanih sa bolovima u ušima i za decu i za odrasle. Ova biljka bi čak mogla da se bori protiv gripa, virusa herpesa i nekih bakterija koje izazivaju respiratorne infekcije.

Pijenje čaja od ove biljke sa žutim cvetovima pomaže u ublažavanju problema kao što su bol u grlu, kašalj, prehlada, promuklost i bronhitis. Neki ga čak koriste da bi ublažili probavne tegobe poput dijareje i bolova u zglobovima. Za pripremu čaja listovi se jednostavno kuvaju u ključaloj vodi, a zatim procede. Pogledajmo mnoge zdravstvene benefite ove biljke:

Divizma ublažava infekciju uha

Divizma ima dobro utvrđena emolijentna i adstringentna svojstva, što ga čini odličnim izborom za  bolesti uha. Studija objavljena u The Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine zaključila je da su biljne kapi za uši sa divizmom podjednako efikasne kao i anestetik.

Smireni burzitis

Burzitis je bolno stanje koje pogađa male vrećice ispunjene tečnošću (zvane burze) u blizini zglobova koje štite kosti, tetive i mišiće. Istraživanja pokazuju da diviz ima antiinflamatorno dejstvo. Da biste prirodno pomogli burzitisu, možete jednostavno pripremiti malo čaja od divizme i natopiti čistu krpu u topli čaj. Krpu dobro iscediti i naneti na zahvaćeni region. Ovaj oblog može da msanji upale i bol u zglobovima.

Olakšava respiratorne tegobe

Čaj od divizme može pomoći u poboljšanju širokog spektra problema sa gornjim disajnim putevima, uključujući bronhitis, suv kašalj, upalu grla, opštu promuklost i upalu krajnika. Dizak za HOBP se takođe koristi u narodnoj medicini. Listovi sadrže ekstrakt sa snažnim antioksidansom i antiinflamatornim dejstvom koji pomaže da se telo oslobodi sluzi i umiruje sirove, upaljene delove vašeg sistema, poput grla.

Antibakterisko dejstvo

Istraživači sa Univerziteta Clemson potvrdili su antibakterijska svojstva divizme 2002. godine, ovi istraživači su izvestili da su ekstrakti biljke efikasni protiv nekoliko vrsta bakterija koje izazivaju bolesti, uključujući Klebsiella pneumoniae, Staphilococcus aureus, Staphilococcus epidermidis i Escherichia coli poznatije kao E. coli.

Za infekcije uha, trebalo bi da pratite uputstva na bočici ulja za uši od divizme. Obično bi trebalo da kapnete blago zagrejano ulje za uši u problematično uho dva do tri puta dnevno. Za uzrast od 1 do 10 godina koristite 1 kap, a za one starije od 10 godina koristite 2 kapi.

Recepti

Čaj za bol u grlu, kašalj i druge probleme sa gornjim disajnim putevima: Napravite čaj tako što ćete 1-2 kašičice čaja preliti šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno da odstoji 15 minuta. Ovaj čaj se pije jednom dnevno dok se simptomi ne ublaže.

Ekstrakcija vrućim uljem: 1 šolju cvetova divizma pomešajte sa 1/2 šolje maslinovog ulja u vatrostalnoj posudi. Stvite posudu u lonac s vodom i azgrevajte na laganoj vatri oko tri sata. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi, a zatim procedite tečnost kroz gustu gazu. Sipajte proceđeno ulje u tamne staklene boce i dobro zatvorite.

Hladna ekstrakcija ulja: Hladna ekstrakcija korova divizma se takođe može napraviti tako što se cvetovi preliju maslinovim uljem u staklenoj tegli. Zatvoriti poklopcem i ostaviti na sunčanu prozorsku dasku da odstoji 7 do 10 dana. Procediti i čuvati u tamnim staklenim bocama.

Neželjeni efekti

Nikada ne koristite biljno ulje za uši ako vam je bubna opna perforirana i obavezno se konsultujte sa lekarom ako su simptomi ozbiljni ili se ne poboljšaju brzo prirodnim tretmanom.

Što se tiče interakcija, prijavljeno je da diviz inhibira efikasnost antidijabetičkih lekova i može da pojača efekte mišićnih relaksansa i litijuma. Ako uzimate diuretike na recept, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre upotrebe biljke jer ona takođe može imati diuretički efekat. Proizvodi od divizma se ne preporučuju za dojilje ili trudnice.

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com