Ulje divizme smanjuje bol u uhu: Evo kako da napravite ovaj domaći lek

by | 25.06.2024
Ulje divizme smanjuje bol u uhu: Evo kako da napravite ovaj domaći lek

Ulje divizme je veoma popularno kao narodni lek. Ekstrahuje iz cveta ili listova biljke, a koristi kao lek za bolove u ušima, ekceme i neka druga stanja kože. Saznajte kako se priprema.

Biljka divizma postoji hiljadama godina, raste u mnogim delovima sveta i postoji više od 200 vrsta. Najpopularnija vrsta koja se komercijalno koristi je obična divizma (Verbascum thapsus). Listovi se beru blizu dna biljke i koriste se sveže ili osušeni za pravljenje različitih proizvoda.

Ulje od divizme kao narodni lek

Za pripremu ulja i čaja možete koristiti cvetove i listove divizma. Prednosti uključuju antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Ali postoje neki bezbednosni saveti koje treba da imate na umu ako razmišljate o upotrebi divizma.

List divizma se prodaje u različitim oblicima, kao što su: čaj, ekstrakt, ulje, prah, kapsula
i eliksir. Osušeni i prirodni oblici (list ili cvet) se takođe koriste za pravljenje krema.

Kako se pravi ulje od divizme?

Ulje od divizme se ekstrahuje iz cveta ili listova biljke. Ulje se koristi kao lek za bolove u ušima, ekceme i neka druga stanja kože. Jedna starija studija pokazala je izvesnu korist za bol u uhu na osnovu ispitivanja na 171 detetu između 5 i 18 godina sa infekcijom uha. Istraživači su otkrili da biljne kapi smanjuju bol. Takođe su istakli da koštaju manje od antibiotika i da nemaju nikakvih neželjenih efekata.

Ulje divizme se može napraviti od svežih ili suvih delova biljke toplom (aktivnom) ili hladnom (pasivnom) preradom:

Infuzija vrućeg ulja: Ovaj proces uključuje korišćenje tehnike dvostrukog kotla za nežno zagrevanje osnovnog ulja, kao što je maslinovo ulje, sa listovima divizma ili cvetovima do 3 sata. Zatim se proizvod procedi i čuva.

Hladni proces: Obično uključuje namakanje suvih cvetova ili listova u osnovnom ulju tokom 7 do 10 dana. Ulje divizma je takođe dostupno i u prodavnicama zdrave hrane već gotovo.

Nagnite glavu u stranu tako da je uho okrenuto nagore. Koristite kapaljku da pustite kap ili dve ulja u uvo, ali pokušajte da ne dozvolite da kapaljka dodirne unutrašnje uvo. Stavite 3-4 kapi ulja. Ne pokušavate da popunite celo uvo, samo ga premažite uljem!

Nežno masirajte oko  uha kako biste podstakli da se ulje ocedi i obložite ceo unutrašnji ušni kanal. Masaža takođe pomaže da se opuste okolni mišići koji su upaljeni, povećava dotok sveže krvi u to područje kako bi se pojačao odgovor na isceljenje, a takođe je jednostavno umirujuća i utešna da imate negujući dodir kada se osećate loše

Vratite kapaljku u bočicu. Ponovite ovaj postupak 2 puta dnevno dok infekcija uha ne nestane. Ako je potrebno više od dan ili dva, ili ako osoba dobije temperaturu ili počnu drugi problemi, preporučuje se poseta porodičnom lekaru.

Oprez: Pojedine osobe su osetljive na biljku i mogu imati alergijske reakcije ili iritaciju kože pri lokalnoj upotrebi. Bol u uhu ili infekcija mogu biti ozbiljni. Ako planirate da koristite ulje divizma, obavezno prvo razgovarajte sa lekarom.

Koja su korisna svojstva ulja od divizme?

Vekovima su cvetovi i listovi divizma korišćeni za razne zdravstvene probleme, uključujući: kašalj, bronhitis, astmu, zatvor, bol u uhu, upale, migrene, probleme sa nesanicom, giht…  Ovo su neki od lekovitih sastojaka divizme:

Polifenoli

Divizma sadrži polifenole koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Neka aktivna jedinjenja divizma uključuju:
Saponine: Imaju antiinflamatorna, protiv bolova i antitumorska svojstva
Flavonoide: Imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva
Feniletanoid glikozidi: Imaju antiinflamatorna, antioksidativna i antivirusna svojstva.

Antivirusna svojstva

Neke laboratorijske studije su pokazale da vrste Verbascum imaju antivirusnu aktivnost protiv gripa A i herpesa. Jedna laboratorijska studija otkrila je da kombinovanje leka amantadin sa divizmom povećava antivirusnu aktivnost protiv gripa.

Antibakterijska svojstva

Laboratorijske studije su pokazale da list divizma ima antibakterijska svojstva i na gram-pozitivne i na gram-negativne bakterije, uključujući: Klebsiella pneumoniae, E. coli i
Staphilococcus aureus. Neki naturopatski lekari i travari preporučuju diviz za respiratorna i upalna stanja.

Neželjena dejstva

Neke vrste divizma mogu izazvati kontaktni dermatitis, kožnu reakciju koja može izazvati svrab, osip i iritaciju. Ako imate osetljivu kožu ili ste skloni alergijskim reakcijama, obavezno uradite test sa preparatom divizme na manjem delu kože. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete u obzir list divizma ako se bilo šta od ovoga odnosi na vas.

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com