Infekcija uha: Simptomi i koja prirodna sredstva mogu da pomognu

by | 16.02.2024
Infekcija uha: Simptomi i koja prirodna sredstva mogu da pomognu

Infekcija uha najčešće se zbog bakterijske ili virusne infekcije. Pored zvaničnih medikamenata, postoje i alternativne o kojima ćemo razmatrati u ovom tekstu.

Kućni lekovi za infekcije uha mogu se kretati od kućnih tretmana koje preporučuje lekar, kao što su lekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta i hladne obloge do pritodnih lekova kao što su maslinovo ulje i beli luk. Neke preporuke za kućne lekove,  koje se često prenose sa jedne osobe na drugu usmenom predajom  mogu čak biti štetne.

Pošto neke manje ili rane infekcije uha često nestanu same od sebe, lekari oklevaju da prepišu antibiotike kao prvi kurs lečenja osim ako je infekcija ozbiljna, ako je osoba veoma mlada ili postoje druge olakšavajuće okolnosti.

Ovo je jedan od razloga zašto biste možda želeli da isprobate kućni lek. Ipak, važno je da se uverite da je lek bezbedan i efikasan pre nego što ga isprobate. Kao i uvek, kada ste u nedoumici, pitajte svog lekara.

Ovaj članak govori o sedam najpopularnijih kućnih lekova za infekcije uha i dokazima koji podržavaju njihovu bezbednost i efikasnost.

Šta je infekcija uha i koji su simptomi?

Infekcija uha je stanje koje se javlja kada se delovi uha upale, najčešće zbog bakterijske ili virusne infekcije. Postoje tri glavne vrste infekcija uha: infekcija spoljnjeg uha (otitis externa), infekcija srednjeg uha (otitis media) i infekcija unutrašnjeg uha (otitis interna).

Simptomi infekcije spoljnjeg uha mogu uključivati bol u uhu, osetljivost uha na dodir, svrab u uhu, crvenilo uha ili otok u okolini uha. Ponekad se može pojaviti i iscedak iz uha.

Simptomi infekcije srednjeg uha mogu uključivati bol u uhu, osećaj pritiska u uhu, problem sa sluhom, iscedak iz uha i groznicu.

Simptomi infekcije unutrašnjeg uha mogu uključivati jake vrtoglavice, mučninu, povraćanje, gubitak sluha, osećaj neravnoteže i nistagmus (nevoljni pokreti očiju).

Važno je da se infekcije uha pravilno dijagnostikuju i leče, jer nelečene infekcije mogu dovesti do komplikacija kao što su gubitak sluha, apscesi uha ili širenje infekcije na druge delove glave. Ako sumnjate da imate infekciju uha, važno je da se obratite lekaru radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Infekcija uha: Prirodna sredstva

Hladni oblog

Mogu se koristiti komercijalni gotovi paketi leda, ili se hladan oblog može napraviti kod kuće zamrzavanjem mokrog peškira ili stavljanjem kockica leda u vreću koja se može zapečatiti (sa vlažnim peškirom koji je prekriva).

Za najbolje rezultate nanosite oblog na zahvaćeno uho 10 do 15 minuta. Nekim ljudima pomaže naizmenično smenjivanje hladnih i toplih obloga. Hladne obloge neće izlečiti infekciju uha, ali mogu umrtviti to područje i pomoći u smanjenju upale.

Vežbe za vrat

Rotacije vrata mogu pomoći u smanjenju pritiska na ušni kanal uzrokovan infekcijom uha. Jedna vežba uključuje uspravno sedenje i držanje obe noge ravne. Okrenite vrat na jedno rame, a zatim ga pomerite na drugo rame. Takođe možete podići ramena što je više moguće i brojati do pet. Ponavljajte tokom dana.

Promenite položaj spavanja

Iako može izgledati neprirodno, malo podizanje glave dok spavate može pomoći u smanjenju bolova u ušima. To je zato što može dozvoliti da se eustahijeve cevi odvode, što one ne mogu da urade kako treba kada niste u uspravnom položaju. Začepljene eustahijeve cevi mogu izazvati bol.

Tokom dana nagnite se na stranu inficiranog uha. Ovo može pomoći u ispuštanju tečnosti iz uha, što može ublažiti pritisak i bol.

Đumbir

Đumbir je koren koji se obično koristi kao začin u hrani. Smatra se da ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Đumbir se generacijama koristi kao lek za zdravlje i čini se da ima zdravstvene koristi, ali one su uglavnom posmatrane i anegdotske. Sprovedene su studije, posebno studije na životinjama, ali bez jakih, ubedljivih rezultata.

Sok od đumbira ili ulje sa đumbirom može se naneti na spoljašnje uvo. Ne stavljajte đumbir u uho.

Beli luk

Neke studije sugerišu da suplementi belog luka mogu da smanje pojavu i/ili trajanje prehlade, uobičajenog uzroka infekcija uha. Ali ove studije su male i potrebno je više istraživanja. Upozorenje: Ne stavljajte beli luk ili bilo kakve strane predmete u uvo.

Sveže zgnječeni sirovi beli luk pokazao je obećavajuće rezultate kao antimikrobni lek delom zbog odbrambenog molekula sadržanog u njemu koji se zove alicin.

Pokazalo se da alicin, barem in vitro (van živog organizma), ima jaka antimikrobna svojstva. Studije na životinjama sugerišu da takođe može pomoći u borbi protiv infekcija u telu. Ali potrebno je više istraživanja, posebno na ljudima.

Beli luk može da reaguje sa nekim lekovima. Dodatke belog luka ne treba uzimati sa lekovima koji se prenose P-gp. Zbog povećanog rizika od krvarenja povezanog sa dodatkom belog luka, razgovarajte sa lekarom o njihovoj upotrebi ako uzimate antikoagulans (razređivač krvi).

Dodaci belog luka mogu da ometaju efikasnost sakvinavira (lek koji se koristi za lečenje HIV infekcije) i drugih lekova, dijetetskog bilja ili suplemenata.

Kapi za uši

Neke kapi za uši koje sadrže ulje čajevca, beli luk ili druge sastojke mogu pomoći u ublažavanju bola i smanjenju zapaljenja. Pre upotrebe, proverite da li su kapi sigurne za upotrebu u vašem slučaju.

Kada posetiti lekara?

Obavezno se obratite lekaru ako:

 • Dete mlađe od 6 meseci ima temperaturu (čak i kao jedini simptom) ili pokazuje znake infekcije uha.
 • Simptomi se ne poboljšavaju u roku od dva do tri dana.
 • Simptomi se pogoršavaju.
 • Simptomi su ozbiljni.
 • Postoji gubitak sluha.
 • Postoji groznica od 39 stepeni celzijusa ili više.
 • Iz uha dolazi gnoj, iscedak ili tečnost.
 • Jaki bol iznenada prestaje (ovo može značiti puknuće bubne opne).
 • Postoji otok iza uha.
 • Pojavljuju se novi simptomi (naročito jaka glavobolja, vrtoglavica, otok oko uha ili trzanje mišića lica).
 • Ukočen vrat.
 • Jak bol u uhu.

Da biste pomogli u kontroli simptoma dok vam uši zarastaju, neki kućni lekovi mogu biti od pomoći. Uvek proverite sa svojim lekarom pre nego što započnete lečenje za sebe ili za svoje dete, i nikada ne stavljajte ništa u uho ili u uho vašeg deteta bez uputstva lekara.

Pheelings Media / gettyimages.com