Đumbir: Moćan borac protiv virusa

by | 18.10.2023
Đumbir: Moćan borac protiv virusa

Đumbir ne samo da može pomoći u prevenciji bolesti, već može imati i odličnu antivirusnu aktivnost i što pomaže u bržem oporavku.

Ako imate zapušene sinuse ili kašljete, čaj od đumbira može razblažiti sluz i pomoći vam da je lakše dišete. Pijtenje ovog čaja donosi olakšanje kod mnogih simptoma.

Đumbir u borbi protiv virusa

Naučni pregled objavljen u junu 2021. zaključio je da je antiinflamatorna dijeta koja uključuje đumbir korisna za prevenciju virusnih infekcija gornjih disajnih puteva. Pokazalo se da svež đumbir ima direktnu antivirusnu aktivnost protiv humanog respiratornog sincicijalnog virusa u in vitro studiji.

Druga in vitro studija je razmatrala sposobnost đumbira da inhibira replikaciju virusa kod gripa i istraživači su zaključili da bi đumbir „mogao biti potencijalno koristan za kontrolu infekcija virusom gripa. Osim toga, đumbir je biljka koja greje pa vam može pomoći da se lakše oznojite kada je u pitanju grip.

Virusi gornjih disajnih puteva, posebno gripa, mogu izazvati bolove u mišićima. Pored jačanja imunološkog sistema pomoću đumbira, đumbir možete koristiti i za ublažavanje bolova.

Đumbir: Recepti

Čaj od svežeg đumbira

U ovom čaju možete uživati u bilo kom trenutku ili možete posegnuti za njim pri prvim znacima bolesti.

Sastojci:

  • 2,5 cm parče korena svežeg  đumbira
  • Sok od jednog limuna
  • Sirovi med
  • Šolja ključale vode

Peiprema: Narendajte ili iseckajte svež đumbir. Nema potrebe da ga prvo ogulite, ali ako zaista želite da ga ogulite, pokušajte da koristite kašiku da nežno sastružete taj spoljni sloj.
Stavite đumbir, limun i med u šolju. Prelijte proključanom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i uživajte u napitku.

Čaj od suvog korena đumbira

Ukoliko imate groznicu, ovaj napitak će vas zagrejati.

Sastojci:

  • 6 g suvog korena đumbira (ili oko 2 kašičice praha od đumbira)
  • Prstohvat cimeta
  • 3 dl vode
  • Med (ili drugi zaslađivač po izboru)

 

Priprema: Stavite đumbir, cimet i vodu u malu šerpu. Kada proključa smanite na laganu vatru, poklopite i ostavite da kručka 10 minuta. Uklonite s vatre i procedite. Zasladite i uživajte u napitku.

Med s đumbirom

Med s đumbirom je odličan način da ublažite bol u grlu i ojačate imuni sistem! Ovo možete jesti na kašičicu, ili ga možete dodati u čajeve. Nema potrebe da cedite đumbir prilikom upotrebe. Ovo će se zadržati na neodređeno vreme; međutim, med može vremenom da kristališe. Ako se to dogodi, možete lagano zagrejati med u parnom kotlu.

Sastojci:

  • Svež đumbir
  • Sirovi med

Priprema: Sitno iseckajte ili narendajte dovoljno đumbira da napuni teglicu do pola.
Napunite teglicu medom i dobro promešajte. Med će poprimiti miris đumbira već nakon tri dana.

 

Stanislav Maliarevskyi / gettyimages.com