STOMAČNI GRIP: 4 SAVETA KOJA POSPEŠUJU OPORAVAK

by | 26.07.2023
STOMAČNI GRIP: 4 SAVETA KOJA POSPEŠUJU OPORAVAK

Pomozite svom organizmu da se što lakše izbori s ovim virusom

 

Stomačni grip prate neprijatni simptomi i sve to može jako da iscrpi osobu. Sledite naše savete koji mogu da vam olašaju stvari i ubrzaju oporavak

Stomačni grip: Kako da ga pobedite?

Stomačni grip uzrokuju ga virusi, ali ne i virus gripa. Glavni simptomi stomačnog gripa (virusni gastroenteritis) su vodenasta dijareja i povraćanje. Ostali simptomi su glavobolja, groznica i bol u stomaku. Simptomi se obično javljaju u roku od 4 do 48 sati nakon izlaganja virusu i traju jedan do dva dana, iako simptomi mogu trajati i do 10 dana.

Uzroci stomačnog gripa

Virusi koji izazivaju stomačni grip (virusni gastroenteritis) oštećuju ćelije u sluzokoži tankog creva. Kao rezultat, tečnost curi iz ćelija u creva i izaziva vodenu dijareju.

Zapamtite, ako vaši simptomi traju duže od 48 sati ili izazivaju bol ili druge velike probleme, konsultujte se sa svojim lekarom, jer to može biti znak ozbiljnije bolesti. Donosimo vam praktične savete koji vam mogu doneti olakšanje:

1 Stomačni grip: Vodite računa o hidrataciji

Izbegavajte napitke koji sadrže mnogo šećera, poput kofeina, kafe, gaziranih sokova… Umesto toga poijte čajeve od nane ili kamilice. Takođe, kokosova voda je bogata elektrolitima. Pijte u malim gutljajima jer velike količine odjednom uzete mogu da opterete stomak.

2 Probiotici

Žive probiotičk kulture pomoći će telu da se izbori s lošim bakterijama. Bogat izvor probioticima su jogurt, kefir i kombuha.

3  Malo čia semenki dosnosi olakšanje

Čia semenke su hidrofilne, što znači da upijaju vodu (do 12 puta više od svoje težine u vodi). Ovu osobinu možete iskoristiti u svoju korist tako što ćete dobro natopiti seme u vodi, soku ili jogurtu pre nego što ih konzumirate. Gelasti premaz koji se formira oko semenki umiruje probavni trakt i polako oslobađa vodu u telo dok prolazi kroz vaš sistem. Probajte ovaj recept koji će vam doneti olakšanje.

Sastojci:

  • 1 kašika suvih čia semena
  • 3 dl vode
  • 2 kašičice soka od limete (ili jedna kašika limunovog soka)
  • Dve kašičice šećera (ili jedna kašičica stevije u prahu)

Priprema: Pomešajte čia semenke i vodu i ostavite da odstoji deset minuta. Dodajte sok od limna i dobro promešajte.

4 Ublažite bolove u mišićima

Tuširanje toplom vodom opustiće bolne mišiće. Takođe, možete da stavite topli termofor na donji deo leđa ili stomak kako biste olakšali grčeve.

Napomena: Ukoliko se pojave neke komplikacije tokom stomačnog gripa, obratite se za pomoć lekaru.

tashka2000 / gettyimages.com