Kako da se rešite modrica?

by | 18.10.2023
Kako da se rešite modrica?

Osećate se nelagodno zato što vam se pojavila modrica na vratu koja će tu ostati danima, a morate na posao? Ne brinite jer ćemo vam pokazati kako da je se rešite.

 

Donosimo vam  nekoliko kućnih lekova koji će vam pomoći da se rešite neugodne “šljive” na koži. Za početk ćemo objasniti zašto se javlja.

Modrica na vratu: Kako da je se rešite?

Modricu na vratu neki nazivaju “ljubavni ugriz” i obično nastaje ako vas neko strastveno ljubi po vratu. Modrica nastaje kada se popucaju sićušni krvni sudovi, odnosno kapilari usled strastvenog poljupca ili ujeda. Ovo  rezultira tipičnim izgledom i bojom. U početku je se pojavljuje ružičasta boja, a potom prelazi u plavu nijansu. Može da bude osetljiva na dodir, pa da se čak pojavi i otok.

Modrica na vratu: Kućni lekovi

Iako modrica sam po sebi prolazi za dve nedelje, postoje određeni kućni lekovi koji mogu da ubrzaju proces.

Hladan oblog

Stavljanje hladnog obloga ili ohlađene kašike na svežu modricu može da pomogne. Hladnoća skuplja oštećene krvne sudove. Ovo potencijalno smanjuje otok i ubrzava zarastanje. Možete da koristite i led, samo ga prethodno umotajte u peškir. Hladan oblog držite 10-15 minuta i ponavljate ovo nekoliko puta u prvih 48 sati.

Topli obog

Nakon prvih 48 sati, dobra je ideja da pređete na topli oblog. Toplota povećava protok krvi u to područje, pomažući da se što će ubrzati isceljenje. Napočite čistu krpu u toplu vodu, iscedite vodu i stavite krpu na modricu. Držite krpu dok se ne ohladi. Ponavljajte ovo dve do četiri puta dnevno dok modrica ne izbledi.

Masaža

Masiranje modrice može da poboljša cirkulciju što će ubrzati oporavak. Nežno trljajte modricu kružnim pokretima mekom četkicom za zube. Bidite nežni, ne sme da vas boli. Radite ovo dva puta dnevno po nekoliko minuta.

Esencijalna ulja

Ulje peperminta može biti dobra opcija u slučaju modrice. Njegov ključni sastojak, mentol, može povećati protok krvi i može pomoći u smanjenju veličine. Pomešajte 12 kapi osnovnog ulja (maslinovo, bademovo) sa svake 1 do 2 kapi esencijalnog ulja.  Nakon što razblažite ovo ulje nežno utrljajte malu količinu na modricu. Ali pazite da ne pritiskate previše jer bi to moglo pogoršati modricu.

Ulje lavande, ulje eukaliptusa i ulje tamjana takođe mogu pomoći kod modrice. Prvo ih razblažite s osnovnim uljem, a zatim lagano utrlajte na modricu. Ova ulja takođe poboljšavaju cirkulaciju i regenraciju.

Međutim, morate biti oprezni kada koristite eterična ulja jer ona mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba. U slučaju da imate stalni svrab, crvenilo ili nelagodnost nakon nanošenja ulja, prestanite da koristite ulje i odmah razgovarajte sa svojim lekarom.

Yarygin / gettyimages.com