Napravite domaće ulje za zanoktice

by | 08.10.2023
Napravite domaće ulje za zanoktice

Jednostavan način da podarite noktima adekvatnu negu i sprečite zanoktice

Zanoktice se često pojavljuju tokom hladnog vremena. Stručnjaci objašnjavaju na koji način možete da ih uklonite i to prirodnim sredstvima.

Ukolonite zanoktice na jednostavan način

Stručnjaci savetuju da bi trebalo da se pridržavamo nekih osnovnih načela. Na prvom mestu, nemojte seću zanoktice jer to može da izazove infekciju. Zanoktice deluju kao male barijere između kože i noktiju i ako ih čupamo ili sečemo stvara se pokodno mesto za razvoj mikroba.

Pošto sečenje zanoktica može brzo da postane nezgodno, koristite olpvku za uklanjanje zanoktica.

Ulja koja sprečavaju zanoktice

Veoma je važno održavati kožu oko noktiju vlažnom kako bi se poboljšala njihova funkcija protiv bakterija koje mogu da prodru i izazovu infekciju. U tome mogu da pomognu ulja koja neguju i hrane nokte i sprečavaju nastanak zanoktica. Za naš recept koristili smo nekoliko ulja.

Bademovo ulje: Bogato vitaminom E i esencijalnim masnim kiselinama: Ovo ulje hidrira kožu i ima antiinflamatorna svojstva.

Esencijalno ulje lavande: Poseduje jaka antimikrobna dejstva. Potrudite se da koristite čista, organska ulja.

Vitamin E: Poznat po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Pomaže u zaštiti kože i noktiju od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ulje vitamina E se često koristi u proizvodima za negu kože jer pomaže u hidrataciji kože. Slično tome, takođe je koristan za nokte jer pomaže u njihovoj ishrani i jačanju.

Esencijalno ulje geranijuma: Ono je antiseptik, fungicid i ima antiinflamatorno dejsrvo. Budući da utične na hormone ne preporučuje se trudnicama. Osim toga, miris geranijuma podiže raspoloženje.

Recept

Sastojci:

  • Ulje slatkog badema
  • Vitamin E (opciono)
  • Esencijalno ulje lavande
  • Esencijalno ulje geranijuma

Priprema: Sipajte 1 kašiku ulja slatkog badema u praznu i čistu flašicu laka za nokte, dodajte nekoliko kapi ulja vitamina E, 4 kapi ulja lavande i 4 kapi ulja geranijuma ruže. Dobro zatvorite bočicu i protresite kako bi se sastojci sjedinili.

Čuvajte svoje ulje u ormariću ili negde dalje od svetlosti da bi vaša ulja bila efikasna i duže trajala.
Ovo ulje nanosite četkicom tako što prelazite u obliku slova „U“ uz ivice nokta. Ostavite da ulje ostane na površini kožu nekoliko minuta ako je moguće pre nego što je nežno utrljate prstima. Dobar način da negujete nokte i sprečite zanoktice je da svaki put nakon rafbanja noktiju nanesete i ovo ulje.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Natalya Sambulova / gettyimages.com