KAKO SPREČITI URASTANJE NOKTIJU

by | 22.04.2023
urastao-nokat_kako-spreciti-urastanje-noktiju.jpg

Kako sprečiti urastanje noktiju? Urastao nokat je problem koji najčešće nastaje na nožnim palčevima, kada se jedna ili obe bočne ivice nokta podvuku pod kožu i meko tkivo prsta. Nokatna ploča, koja je inače ravna, postaje sve zakrivljenija i u poprečnom preseku dobija oblik potkovice stvarajući bolnu pukotinu koja predstavlja pogodnu podlogu za infekciju. Neke osobe jednostavno imaju nokte na nogama koji prirodno rastu tako da stvaraju osnovu za nastajanje ovog problema. No postoje i drugi faktori koji mu doprinose, pre svih nepravilno sečenje noktiju i nošenje tesnih cipela ili čarapa.

 

 

Kako sprečiti urastanje noktiju

Dešava se da u početku urasli nokat ne izaziva nikakve probleme, ali vremenom regija oko njega postaje bolna, naročito ukoliko postoji konstantan pritisak na to mesto. Područje je crveno i toplo, a neretko se ispod kože stvara gnoj. Ako se zapaljenje nije proširilo, potrebno je detaljno očistiti zahvaćeni deo, podseći nokat specijalnim, sterilnim priborom i naneti antiseptik (npr. povidon jodid), pa staviti čist zavoj. Ukoliko se stanje pogorša, neophodna je manja hirurška intervencija u lokalnoj anesteziji kojom će se ukloniti urasli deo ili čak ceo nokat.

Korisni saveti

Pre izvođenja pedikira, stopala obavezno treba potopiti u vodu da bi omekšali koža i nokti koji se uvek seku ravno i na kraju lagano isturpijaju. Cipele se obavezno kupuju po podne, kada stopala usled kretanja imaju najveći gabarit, a trebalo bi izbegavati tesne čarape koje stiskaju prste. U slučaju povrede nožnog prsta, ne preporučuje se čvrsto umotavanje zavojem jer se na taj način nokat gura pod kožu.

Kako sprečiti urastanje noktiju: Slana kupka pod obavezno

Ukoliko već postoji problem sa uraslim noktom, možete pokušati da ga otklonite na sledeći način: Napuniti dopola veliki lavor sa vrućom vodom, dodati nekoliko supenih kašika soli i mešati dok se ne otopi. Svakog dana držati noge u ovom rastvoru 15-20 minuta. Topla voda omekšava kožu oko uraslog nokta, dok so smanjuje rizik od infekcije i prevenira stvaranje otoka. Nakon toga, nasapunajte noge blagim sapunom, isperite ih toplom vodom i pustite da se osuše. Potom uvucite parče pamučne gaze između ivice nokta i bolne kože oko njega (učinite to pomoću čačkalice koju ste prethodno potopili u alkohol). Posle toga utapkajte malo antiseptika da biste sprečili infekciju i svakog dana ponavljajte ovu proceduru.

Fitoterapija: Potopiti stopala u litar tople vode u koju ste sipali dve kašičice tinkture nevena. Budući da ova biljka ima antiseptička svojstva, rastvor će istovremeno očistiti i omekšati nokat. Isprobajte još jedan narodni recept protiv uraslih noktiju – na bolno mesto privijte parče suve šljive.

Foto: Helin Loik-Tomson/gettyimages.co.uk