Urasli nokat: 3 domaća recepta od belog luka koji mogu da pomognu

by | 22.02.2024
Urasli nokat: 3 domaća recepta od belog luka koji mogu da pomognu

Urasli nokat može izazvati infekciju, bol i otežati kretanje. Lekovita svojstva belog luka mogu biti od velike pomoći kada je u pitanju suzbijanje infekcije i isceljivanje.

 

Beli luk raste u mnogim delovima sveta i popularan je sastojak u kuvanju, zbog svog jakog mirisa i ukusnog ukusa. Kroz istoriju je bio poznat po svojim lekovitim i zdravstvenim svojstvima. Beli luk zbog svojih dezinfekcionih svojstava, može da pomogne u borbi protiv neprijatnosti uraslog nokta.

Urasli nokat: Prirodni tretmani koji mogu da pomognu

Urasli nokat je stanje u kojem meso ispod jedne ili obe ivice nokta postaje osetljivo i često upaljeno. Generalno, češće pogađa nokte na nogama i obično je posledica preteranog rasta nokta ili pritiska mesa na njega.

Šta uzrokuje urasli nokat i koji su simptomi?

Jedan od čestih uzroka su cipele koje su prekratke ili uske na mestu gde su prsti. Može biti uzrokovana i visokim potpeticama, bacanjem težine tela napred i ostavljanjem prstiju stisnutih u najužem delu cipele.

Najčešći simptomi su:

 • Bol i osetljivost na jednoj ili obe strane nokta na nozi
 • Crvenilo kože i otok na pogođenom području
 • Infekcija tkiva koje okružuje nokat

Takođe, urasli nokat se može javiti zbog neodgovarajućeg načina sečenja. Najbolji način da to uradite je da uglove kvadrirate, a ne zaokružite kako biste pratili krivu koju opisuje kraj prstiju. Ako to uradite, meso može rasti oko zaobljenih uglova i, kako nokat napreduje kroz normalan rast, prodire u meso.

Kako se pravilno seku nokti na nogama?

Dobro sečenje noktiju biće osnova za izbegavanje uraslih noktiju. Potopite nokat u vruću vodu da omekša. Koristite čiste makazice za nokte. Isecite nokte ravnomerno duž vrha. Takođe, nemojte turpijati, zaobličavati uglove ili seći previše.

Kako beli luk može da pomogne?

Beli luk sadrži jedinjenje zvano alicin koje mu daje mnoge njegove prednosti. Ovo je jedno od sumpornih jedinjenja koje se oslobađa kada se beli luk melje, gnječi ili žvaće. Takođe je odgovoran za svoj prepoznatljiv miris.

Zahvaljujući ovoj komponenti, beli luk se ističe svojim antiseptičkim, antifungalnim i antiinflamatornim delovanjem. U slučaju uraslih noktiju, oni bi sprečili pojavu ili širenje infekcije i mogli bi da umire kožu.

Pošto je beli luk antiseptik i odličan prirodni lek, urasli nokti se mogu lečiti kako bi se ublažila nelagodnost koju izazivaju.

Recept #1

Zgnječite 2-3 čena belog luka i nanesite ga na i oko zaraženog nokta. Omotajte prst sterilnom gazom i ostavite da deluje preko noći. Radite ovo svako veče pre spavanja pet dana zaredom.

Recept #2

Sastojci:

 • 1 l vode
 • 1 čen belog luka

Priprema: Prokuvajte vodu i sipajte je u posudu. Urasli nokat nekoliko puta umočite u toplu vodu, pazite da voda nije pretopla da se ne opečete. Osušite čistom krpom.
Zatim zgnječite beli luk, iscedite sok i nanesite na nokat. Radite ovo 2 do 3 puta dnevno.

Recept #3

Aloe vera ili med su takođe poznati po svojim umirujućim i lekovitim svojstvima. Da biste smirili infekciju i sprečili njeno širenje, možete isprobati i ovaj lek, koji je savršen za osobe sa blago osetljivom kožom.

Sastojci:

 • 2 ili 3 čena belog luka
 • Malo aloe vere ili meda

Priprema: Zgnječite čen belog luka i pomešajte ih sa malo aloe vere gela ili meda. Nanesite na zahvaćeno područje i pokrijte zavojem bez pritiska. Ostavite da deluje 30 minuta i uklonite sa malo tople vode. Radite ovo pet dana zaredom.

Preventiva

Uz pravilan tretman i kućne lekove, problem se obično leči bez daljih posledica. Sada, ako se dobro ne brinete o svojim stopalima, može se ponovo pojaviti. Primena nekoliko jednostavnih mera je veoma korisna za sprečavanje uraslih noktiju:

 • Nokti na nogama treba da budu u visini prstiju, ni predugački ni prekratki
 • Da biste olakšali sečenje noktiju, preporučljivo je da ih omekšate toplom vodom i koristite odgovarajuće makazice
 • Držite noge čistim i suvim
 • Nosite cipele koje pravilno pristaju i ostavite malo prostora oko prstiju.

Urasli nokti su bolni, ali obično ne izazivaju veće probleme. Međutim, povećenate mere preodstrožnosti se davetuje dijabetičarima, maloj deci i ljudima koji pate od oštećenja nerava (u nogama ili stopalima). U ovim situacijama veoma je važno da se konsultujete sa lekarom i ne pokušavate da lečite ovaj problem kod kuće.

Lekar ili pedijatar će pregledati nokat i primeniti odgovarajuće lekove i tretman za svaku situaciju. Takođe će uraditi nekoliko testova ili ispita kako bi zaustavio nelagodnost. Obično će lekar pitati o simptomima kako bi najbolje lečio stanje i, ako je potrebno, uradiće to prema uputstvima.

Isto tako, konsultacija sa profesionalcem je neophodna ako je tegoba u stopalu intenzivna, ako onemogućava obavljanje uobičajenih aktivnosti, pojavljuje se gnoj ili se širi crvenilo kože. Ako se ne leči ili se ne poboljša, infekcija bi se mogla produbiti.

Foremniakowski / gettyimages.com

Možda će vas zanimati