Nošenje visokih potpetica može da bude rizično za noge, zglobove i kičmu

by | 02.04.2024
Nošenje visokih potpetica može da bude rizično za noge, zglobove i kičmu

Štikle zaista deluju moćno u svakoj odevnoj kombinaciji, ali imajte na umu da zbog njih možete da platite danak lepoti. Lekari upozoravaju da može da bude rizično za noge.

 

Nije isto kada ste u ravnim cilepama ili štiklama, barem kada je u pitanju modni autfit. Međutim, ako želite da sačuvate zdravlje, nosite štikle povremeno. Ako ih nosite svakodnevno mogle bi da vam donesu razne poteškoće. Lekari stalno upozoravaju o tome.

Nošenje štikli može da bude rizično za noge

Lekari upozoravaju na opasnosti koje vrebaju ako svakodnevno nosite štikle. Naime, visoke potpetice stavljaju stopalo u neobičan položaj, a na taj način se menja biomehanika normalnog hoda. Ali, to nije sve.

Hodanje u štiklama je rizično za noge

Kako tvrde stručnjaci, svakodnevno nošenje štikli može da izazove razne tegobe. Razmotrićemo neke od njih.

Bol u stopalu

Istraživanje Američkog medicinskog udruženja za ortopodiju pokazalo je da su visoke potpetice vodeći uzrok bolova u stopalima među onima koji ih nose, pri čemu je 71% žena prijavilo bol u stopalima nakon nošenja potpetica.

Špicaste cipele sa zatvorenim prstima izazivaju još više problema i bolova u prstima. Jedna studija je otkrila da žene koje nose ovakvu vrstu obuće imaju veću šansu za hronični bol u stopalima. Pored toga, imaju znatno veću verovatnoću da dožive druge zdravstvene probleme, kao što su bol u leđima, bol u zglobovima i problemi sa težinom.

Savijeni prsti i žuljevi

Ako su vam prsti stalno u cipelama špicastog vrha, to će promeniti oblik stopala i izazvati strukturne probleme sa kostima. Štikle sa špicastim vrhom uzašravo sabijaju prste, vremenom se prsti izdeformišu i postaju savijeni. Pored toga, često je javljaju i žuljevi na prstima.

Čukljevi

Visoke potpetice takođe mogu da doprinesu formiranjem čukljeva. Ovaj bolni deformitet nastaje ka zglob velikog nožnog prsta nije u liniji sa ostalim zglobovima prstiju.

Prema studiji u časopisu Arthritis Care & Research, nošenje visokih potpetica povećava rizik od razvoja čukljeva za 47% zbog povećanog pritiska na prednje stopalo.

Posturalna disfunkcija

Visoke potpetice ometaju prirodno kretanje stopala, što menja raspodelu pritiska na tabane. Štikle opterećuju skočne zglobove i okolne mišiće ograničavajući na taj način opseg pokreta skočnog zgloba.

Zbog toga počinje negativna lančana reakcija za celo telo. Neprirodnim kretanjem, aktiviraju se druge grupe mišića uzrokujući neravnotežu mišića u nogama.

Tako, na primer kontrakcija Ahilove tetive uzrokuje da se koleno više savija, opterećuje kuk i utiče na zakrivljenost leđa. Intervertebralni diskovi mogu izgubiti sadržaj vode, hernirati i početi da se smanjuju. Donji deo leđa može se zgrčiti.

Urasli nokti

Kada su cipele preuske, stopala će početi da otiču. Ova upala može prouzrokovati da vam nokti na nogama ulaze dublje u kožu – što rezultira uraslim noktima, koji mogu postati bolni ili inficirani.

Dakle, lepo je nositi štikle, ali neka to bude samo u posebnim prilikama ako ne želite da zbog lepote ugrožavate zdravlje.

JuliaLototskaya / gettyimages.com