KAKO DA SPREČITE I IZLEČITE ŽULJEVE NA STOPALIMA

by | 05.08.2023

Šetnja u novim cipelama postaće pravo zadovoljstvo kada otkrijete kako možete da sprečite žuljeve

Uzbuđeni ste što ćete prvi put isprobati svoj novi par cipela. Ali, već posle nekoliko sati javiće se poznati osećaj bola jer ste dobili žulj. Dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih načina koji mogu da reše ovaj problem.

Sprečite i izlečite žuljeve na stopalima

Žulj nastaje trenjem cipela i kože stopala, obično se javljaju na peti, iznad pete i na prstima. Ovo trene najčešće stvara plikove, pa u krvarenje. Žulj uglavnom nastaje od uskih ili neudobnih ciplela. Osim toga taj žulji praviće problem i narednih nekoliko dana i kada obujete svoje stare, udobne cipele.

Kako da izbegnete žuljeve na stopalima

Neudobne cipele su glavni uzročnik nastanka žulja. Generalno, ljudi imaju tendenciju da kupuju cipele ne uzimajući da li su im komotne i udobne tog trenutka dok ispobavaju. Sve u nadi da će ih razgaziti. Ali, dok se to desi, doći će i žuljevi.

Žene su podložnije žuljevima jer imaju tendenciju da nose uske cipele. Prva mera koju možete preduzeti da biste sprečili nastanak žulja je udobna odeća, ali ako se već desio žulj, određeni kućni lekovi mogu da pomognu.

Sledite ova pravila

Kao što smo već rekli, neprikladne cipele su primarni uzrok žulja na nogama. Evo nekoliko načina na koje možete sprečiti ovu pojavu:

1 Uvek dobro isprobajte cipele pre nego što ih kupite. Ako vam na neki način nisu udobne, bolje je da odsutanete od njih jer je pitanje da li će ikada biti udobne.

2 Uzeli ste udobne ciplele, ali to opet ne znači da vam neće napraviti žulj kada je prvi put obujete. Da biste to sprečili, uradite ovo: Utrljajte malo ulja duž bočnih strana cipela. Uradite to nekoliko dana pre nego što planirate da ih obujete. Ovo će vam pomoći da omekšate ivice i sprečite žulj.

3. Možete koristiti posebno dizajnirane štitnike od žulja s lepljivim jastučićima. Ovi štitnici se lepe na mesto pete ili blizu gornje ivice zadnjeg dela cipele jer je to obično mesto gde nastaje žulj.

4. Možete koristiti i štitnike za prste. Oni su slični lepljivim štitnicima, ali se primenjuju na prednjem delu cipela. Ovo može sprečiti pojavu žuljeva na nožnim prstima.

5. Nosite čarape ili jastučiće uz cipele kako biste sprečili trenje kože o cipelu.

Ako se pojavio žulj

Isprobajte neki od ovih kućnih lekova koji će poboljšate regeneraciju oštećene kože

1. Aloe vera

Nekoliko studija je pokazalo da aloe vera poseduje antiinflamatorna i lekovita svojstva. Ovo može pomoći da se smanje plikovi od žulja. Pore toga, ova biljka sadrži glukomanan koji može pomoći u bržem zarastanju.

Uzmite ½ kašičice gela od aloe vere i nanesite na žulj. Ostavite da deluje desetak minuta i isperite mlakom vodom. Radite ovo dva puta dnevno.

2. Maslinovo ulje

Bioaktivna jedinjenja u maslinovom ulju pokazuju antiinflamatorna svojstva. Ova svojstva mogu pomoći da se regenerište koža oštećena od žulja.

Sastojci:

  • 2-3 kapi maslinovog ulja
  • 1-2 kapi bademovog ulja (kao bazno ulje)

Priprema: Pomešajte dve do tri kapi maslinovog ulja sa jednom do dve kapi bademovog ulja i nanesite na žulj. Radite ovo dva puta dnevno.

3. Pasta za zube

Pasta za zube sadrži mentol, važnu komponentu koja deluje kao analgetik i smanjuje bol izazvan ugrizom cipele. Istisnite ½ kašičice paste za zube na sterilnu gazu, stavite na žulj i sačekajte da se pasta osuši. Radite ovo dva puta dnevno.

4. Med

Med pokazuje antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja ubrzavaju isceljenje žulja. Ova svojstva takođe sprečavaju dalju infekciju. Kašičicu meda stavite na sterilnu gazu i prekrijte žulje. Radite ovo tri puta dnevno.

Foto: inside-studio / gettyimages.com