ZELENI ČAJ SKIDA KILOGRAME

by | 05.08.2023
zeleni-caj-skida-kilograme_zeleni-caj-skida-kilograme.jpg

Saznajte na koji način ovaj popularan napitak pomaže u mršavljenju

Zeleni čaj je najpopularnije zdravstveno piće na svetu. Dobar je za mršavljenje jer podstiče metabolizam, pomaže u topljenju masti i poboljšava fizičke performanse.

Lekovita biljka skida kilograme

Prema izveštaju Međunarodnog instituta za održivi razvoj, čaj je drugi najkonzumiraniji napitak na svetu, posle vode. Zeleni čaj se pravi od neoksidisanih listova biljke Camellia sinensis i jedna je od najviše konzumiranih vrsta čaja. Ovaj čaj sadrži antioksidanata i korisnih polifenola. Glavni polifenoli u zelenom čaju su flavonoidi, a od njih je najmoćniji EGCG (epigalokatehin galat)

Kako zeleni čaj skida kilograme

Otprilike jedna trećina svetske populacije je gojazna. Srećom, EGCG (epigalokatehin galat)u zelenom čaju pomaže u gubitku težine (0,6 kg – 1,25 kg), smanjuje telesnu masnoću (0,5 kg – 1,8 kg) i pomaže u smanjenju obima struka. Evo kako vam zeleni čaj može pomoći da izgubite težinu i oslobodite se masti sa stomaka:

Pospešuje metabolizam i oksidaciju masti

Katehini zelenog čaja i kofein pokreću metabolizam i indukuju brzu oksidaciju masti (masti razložene na masne kiseline). Studija je otkrila da ekstrakt zelenog čaja s visokim sadržajem EGCG, stimuliše gene koji razlažu masti. Druga studija je otkrila da zeleni čaj EGCG smanjuje 37% visceralne masti smanjenjem apsorpcije lipida.

Indukuje termogenezu

Ekstrakt zelenog čaja indukuje termogenezu (proizvodnju toplote tela), što dovodi do gubitka težine. Kofein i katehini u zelenom čaju takođe pomažu u produženoj termogenezi inhibiranjem enzima katehol-o-metiltransferaze.

Smanjuje glad

EGCG i kofein u zelenom čaju pomažu u smanjenju apetita regulacijom gena i hormona gladi. Naučnici su otkrili da EGCG smanjuje nivo hormona gladi, leptinija. To je dovelo do smanjenja potrošnje hrane za 60% i gubitka telesne težine za 21% .

Poboljšava fizičke performanse

Zeleni čaj EGCG ili ekstrakt zelenog čaja pomažu u smanjenju umora i povećanju energije kod sportista. Ovo, zauzvrat, poboljšava fizičku aktivnost, pomaže u fokusiranju na performanse i smanjuje vreme oporavka. Ekstrakt zelenog čaja takođe pomaže da se produži izdržljivost vežbanja za 8-24%.

Nula kalorija

Zeleni čaj ima nula kalorija. Ljudi na dijeti za mršavljenje ne moraju da brinu o unosu previše kalorija ako piju 2-3 šolje zelenog čaja dnevno. Ne konzumirajte više od toga, jer prekomerni unos može izazvati probleme s jetrom, bubrezima,  nesanicu i probavne tegobe.

Foto: mescioglu / gettyimages.com