CIROZA JETRE: PRIRODNI LEKOVI KOJI MOGU DA POMOGNU

by | 05.08.2023

Oni mogu da se koriste da zaštite jetru, ali i kao pomoćna terapija u lečenju

CIROZA JETRE: PRIRODNI LEKOVI KOJI MOGU DA POMOGNU  

Ciroza jetre najčešće nastaje kao posledica dugogodišnje prekomerne upotrebe alkohola. To dovodi do oštećenja ovog organa. Naučna istraživanja o prirodnim lekovima je u porastu ušravo zbog velikog broja alkoholičara.

Cirzira jetre kao posledica alkoholizma

Ciroza jetre je bolest koja polako napreduje i uzrokuje da ožiljna tkiva zamenjuju zdrava tkiva jetre. Nagomilavanje ovih ožiljnih tkiva može čak i na kraju da zaustavi funkciju jetre. Ciroza se razvija kada postoji dugotrajno i kontinuirano oštećenje ćelija jetre. Kada se zdravo tkivo jetre uništi i potpuno zameni ožiljnim tkivom, to može dovesti do komplikacija jer je dotok krvi u jetru blokiran.

Osobe koje imaju problema s alkoholom, svakako bi trebalo da odu kod specijaliste da ga pregleda kako bi se preduzele odgovrajući tretman za lačenje jerte.
Takođe i bilje može da posluži kao dopunska terapija, naravno uz konsultaciju s lekarom.

Ciroza jetre: Pomoć iz prirode

Donosimo vam nekoliko recepata koji poboljšavaju funkciju jetre.

Kurkuma

Kurkumin u kurkumi je moćni antioksidans koji može popraviti štetu uzrokovanu slobodnim radikalima, a takođe obnavlja funkciju jetre.

Sastojci:

  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 1 čaša toplog mleka

Priprema: Dodajte kašičicu kurkume u prahu u čašu vrućeg mleka i dobro promešajte. Ostavite da se malo prohladi i popijte. Dnevna doza je jedna šolja.

Seme papaje

Seme papaje sadrži enzime poput papaina koji štite organe od slobodnih radikala. Oni takođe sadrže mnoge vitalne hranljive materije koje mogu pomoći u lečenju ciroze jetre.

Sastojci:

  • Seme papaje
  • 10 kapi limunovog soka
  • Voda

Priprema: Zgnječite semenke papaje da biste dobili sok. Uzmite supenu kašiku ovog soka i pomešajte ga sa 10 kapi limunovog soka. Ove sokove sipajte u vodu, dobro promešajte i odmah popijte. Pijte ovaj napitak dva puta dnevno.

Đumbir

Đumbir je još jedan prirodni lek koji može pomoći u lečenju ciroze jetre svojim snažnim antioksidativnim i hipolipidemičnim efektima. Ovi efekti pomažu u izbacivanju masti i toksina iz jetre i vraćanju zdravih ćelija.

Sastojci:

  • Korena svežeg đumbira
  • 1 šolja vrele vode
  • Med

Priprema: Isecite korcen na dužinu od 1 cm, stavite u šolju vode, kuvajte desetak minita i procedite. Ostavite da se malo prohladi, zasladite medom i pijte dva puta dnevno.

Esencijalno ulje semena šargarepe

Esencijalno ulje semena šargarepe može da pomogne u detoksikaciji jetre te da regenerište tkiva. Zbog toga je odlična pomoć u borbi protiv ciroze jetre.

Sastojci:

  • 12 kapi esencijalnog semena šargarepe
  • 30 ml bilo kog baznog ulja

Priprema: Pomešajte 12 kapi ulja od semena šargarepe sa 30 ml bilo kog baznog ulja (na primer, kokosovo, bademovo). Umasirajte ovo ulje ispod desnog grudnog koša, preko stomaka i leđa. Savet je da ova masaža radi ujutru i uveče.

Foto:leonori / gettyimages.com