Žuljevi na nogama: Pobedite ih prirodnim preparatima koje ćete sami napraviti

by | 28.02.2024
Žuljevi na nogama: Pobedite ih prirodnim preparatima koje ćete sami napraviti

Žuljevi na nogama mogu da se ublaže i izeleče i prirodnim lekovima. Oni u svom sastavu sadrže antibakterijske suspstance koji sprečavaju infekcije i poboljšavaju zarastanje ošećenog tkiva.

 

Lečenje žuljeva ponekad nije lak zadatak. Ove lezije se obično javljaju na stopalima i nastaju kada koža dođe u kontakt sa čvrstim materijalima ili je izložena stalnom trenju sa obućom.

Žuljevi na nogama: Sanirajte ih kućnim metodama

Žuljevi su male vrećice ispunjene tečnošću, ponekad prekrivene skvamoznim ćelijama, koje se obično pojavljuju na petama i prstima. Ova tečnost je obično bistre boje, ali kada je inficirana može sadržati krv ili gnoj.

Iako je većina slučajeva privremena i blaga, uvek je preporučljivo lečiti ih kako bi se sprečilo da izazovu bol ili da se inficiraju, pogoršavajući ranu. Srećom, postoje sastojci prirodnog porekla koji zbog svojih antibiotskih i lekovitih svojstava pomažu da se vaš oporavak ubrza, tako da ne izazivaju komplikacije.

Žuljevi na nogama: 5 prirodnih lekova

1. Infuzija od nevena

Kupka za stopala sa infuzijom nevena pomaže u lečenju plikova, popravljajući oštećeno tkivo. Pored toga, pruža zaštitni efekat od bakterija, sprečavajući infekciju. Ovu biljku karakterišu antiinflamatorna, lekovita i antibiotska svojstva, idealna je za ublažavanje raznih kožnih tegoba.

Sastojci:

  • 6 šolja vode (1,5 litara)
  • 5 kašika cvetova nevena (50 g)

Priprema: Cvetove nevena prelijte ključalom vodom. Ostavite infuziju da se ohladi dok ne bude na temperaturi koja vam najviše odgovara. Sipajte tečnost u lavor i potopite noge 20 minuta. Zatim dobro osušite stopala i završite tretman nanošenjem hidratantne kreme. Preporučujemo vam da koristite ovaj lek svaki dan da biste potpuno izlečili plikove.

2. Mleko i beli luk

Kombinacija mleka i belog luka pruža prirodan tretman sa antioksidativnim i obnavljajućim svojstvima koja promovišu oporavak područja zahvaćenih plikovima. Mleko hladi kožu i smanjuje osećaj peckanja i upale. Sa svoje strane, beli luk deluje kao antibiotik, sprečavajući pojavu infekcija.

Sastojci:

  • 3 čena belog luka
  • 1 šolja mleka (250 ml)

Priprema: Isecite čen belog luka na male kriške ili ih izgnječite u avanu. Stavite ih u šerpu, sipajte mleko i ostavite da kuva na laganoj vatri 5 minuta. Ostavite da se ohladi i procedite. Pamučnim tupferom nanesite tečnost na plikove. Radite ovo 3 ili 4 puta dnevno, svaki dan, dok rana ne zaraste.

3. Med i kurkuma

Pasta napravljena od meda i kurkume olakšava čišćenje povređene kože stopala i, zauzvrat, sprečava pojavu infekcija i bolova. Ovi sastojci imaju antibiotska jedinjenja koja uništavaju bakterije i, kao da to nije dovoljno, odlični su iscelitelji.

Sastojci:

  • 3 kašike meda (75 g)
  • 1 kašičica kurkume u prahu (5 g)

Priprema: Pomešajte med sa kurkumom u prahu dok ne dobijete jednoličnu pastu. Smesu nanesite na plikove i ostavite da deluje 30 minuta. Na kraju isperite hladnom vodom i ponovite upotrebu 2 puta dnevno.

4. Kokosovo ulje i vitamin E

Kokosovo ulje je hidratantni sastojak čija antibakterijska svojstva pomažu u sprečavanju infekcija kože. Njegova upotreba na povređenoj koži ubrzava proces oporavka i smanjuje fleke i ožiljke. U ovom slučaju, kombinuje se sa uljem vitamina E, antioksidativnim sastojkom koji poboljšava njegove prednosti za lečenje plikova.

Sastojci:

  • 3 kašike kokosovog ulja (45 g)
  • 1 kašičica ulja vitamina E (5 g)

Priprema: Pomešajte kokosovo ulje sa vitaminom E. Nežno nanesite ulje na plikove i ostavite da se upije – nemojte ispirati. Preporučujemo da ponovite postupak 3 puta dnevno, svaki dan.

5. Aloe vera i maslinovo ulje

Hidratantna krema napravljena od aloe vere i maslinovog ulja može da nam pomogne da smanjimo veličinu plikova, a da koži obezbedi esencijalne hranljive materije. Takođe, smanjuje pojavu ožiljaka, održava kožu elastičnom i elimniše mrtve ćelije.

Sastojci:

  • 3 kašike gela aloe vere (45 g)
  • 1 kašika maslinovog ulja (16 g)

Priprema: Pomešajte gel aloa vere s maslinovim uljem dok ne dobijete kremasti proizvod.
Nežno utrlajte kremu na plikove i ostavite da odstoji 30 minuta pre ispiranja. Ponovite upotrebu 3 puta dnevno dok se problem ne ublaži.

grinvalds / gettyimages.com