REŠITE SE URASLE DLAKE

by | 18.06.2023
resite-se-urasle-dlake_resite-se-urasle-dlake.jpg

Korisni saveti koji će vam pomoći da ublažite otok i crvenilo

REŠITE SE URASLE DLAKE

Urasle dlake mogu da dovedu do upale pa čak i do nastanka ožiljaka. Donosimo vam nekoliko kućnih lekova koji će smiriti upalu, crvenilo i pomoći koži da se regeneriše

Šta dovodi do pojave urasle dlake

Urasla dlaka je infektivni proces koji se javlja kada se zapuši kanal folikula dlake. Folikul je ispunjen lojem, znojem i neizraslom dlakom.

To se dešava kada dlaka, dok raste, zbog zapušenog folikula počne da se uvija prema unutra i ostaje zarobljenja ispod površine kože. Folikul mogu da zapuše mrtve ćelije. Zato je važno kao preventiva da s vremena na vreme radite piling kože. Ukoliko se javi problem s uraslom dlakom, u početnoj fazi mogu da pomognu ovi kućni lekovi. Međutim, ako se pojavi crvenilo, gnoj, bol, otežano kretanje u tom slučaju nemojte primenjivati ove kućne lekove nego se javite lekaru.

Domaći recept za urasle dlake: Aspirin i med

Aspirin sadrži salicilnu kiselinu koja se koristi u borbi protiv masne kože i akni. Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima što znači da smanjuje upalu i infekcije.

Sastojci:

 • 3 tablete aspirina
 • 1 kašičice meda
 • 1/2 do 1 kašičice vode

Priprema: Sipaje toplu vodu u posudu, dodajte med i izmrvljene tablete aspirina. Dobro promešajte. Smesu na nesite na područje urasle dlake i ostavite da odstoji 10 minuta. Isperite toplom vodom.

Piling od kokosovog ulja i šećera

Kokosovo ulje održava kožu hidriranom. Sadrži laurinsku kiselinu koja ima antimikrobna svojstva, koja mogu da smanje upalu. Šečer se dodaje kao sredstvo za megainčko uklanjanje mrtvih ćelija.

Sastojci:

 • 1 šolja šećera
 • 1/2 šolje kokosovog ulja
 • 3 kapi ulja čajevca ili željenog eteričnog ulja

Priprema: Pomešajte u činji šećer i kokosovo ulje. Dodajte esencijalno ulje čajevca i dobro promešajte. Nežno uradite piling zahvaćenog područja, isperite toplom vodom i osušite čistim peškirom.

Soda bikarbone i ovsena kaša

Soda bikarbona može da ublaži cvrab, crvenilo i otok. Ovsene pahuljice takođe smanjujući crvenilo i iritaciju uzrokovanu.

Sastojci:

 • 1 kašika sode bikarbone
 • 1 šolja vode
 • 1 kašika mekinja ovsenih pahuljica

Priprema: Pomešajte sastojke, dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete pastu. Nežno izmasirajte ovom smesom zahvaćno područje i ostavite da odstoji 10 minuta. Isperite toplom vodom.

Domaći recept za urasle dlake: Crni čaj

Poznato je da čovaj čaj ima antiinflamatorna svojstva koja smiruju kožu i smanjuju crvenilo. Takođe sadrži antioksidante kao što je kofein koji, takođe ima antiinflamatorno dejstvo i može da pomogne kod uraslih dlaka.

Sastojci:

 • 1 filter kesica crnog čaja
 • Topla voda

Priprema: Umočite kesicu čaja u toplu vodu. Stavite kesicu na mesto urasle dlake i ostavite da odstoji do tri minuta.

Savet

Piling ili nanošenje pasta ili kesice čaja na zahvaćeno mesto najbolje je radite posle tuširanja. Koža je hidrirana, meka i lakše upija sastojke. Voda mora da bude topla, nikako prevruća.

 

Foto: fortton / gettyimages.com