Meditacija uz sveću: Saznajte koje benefite donosi i kako se praktikuje

by | 22.02.2024
Meditacija uz sveću: Saznajte koje benefite donosi i kako se praktikuje

Meditacija uz sveću pomaže u poboljšanju mentalne stabilnosti, donosi neophodno potreban mir, jača fokus i misli. Veoma se lako izvodi, dovoljno je samo da izdvojite slobodno vreme za ovu praksu. 

U ovim užurbanim vremenima gde smo opterećeni sa previše obaveza, normalno je da nam s vremena na vreme oslabi fokus i mentalna jasnoća. To može biti naričito na poslu zbog obavljanja radnih zadataka. U takvoj situaciji predlažemo da se okrenete meditaciji. Meditacija uz sveće je jedan oblik meditacije koji drži pod kontrolom kolebanje vašeg uma.

Meditacija uz sveću donosi unutrašnji mir i jača fokus

Meditacija uz sveću, kao što ime govori, u ovom stilu meditacije, od vas se očekuje da gledate u plamen sveće dok meditirate. Mnogima je lakše da se koncentrišu na fizički objekat nego da se fokusiraju na mantru ili imaginarne objekte kao što se sugeriše u drugim oblicima meditacije. Tako da je ova praksa savršena za početnike u meditaciji.

Meditacija uz sveće: Korak po korak

1. korak: Kada počnete sa procesom meditacije, prvo morate da stvorite odgovarajuću atmosferu.  Isključite jaka svetla, spustite roletne ili zamračite prozore. Nije neophodno da soba mora biti totalno mračna. Ideja je da napravite postavu koja je slabo osvetljena, ali u kojoj je udobno sedeti. Uverite se da je u sobi prijatna tempretatura.

2. korak: Sada je vreme da zapalite sveću. Sedite na udaljenosti od nekih 50 cm od sveće. Položaj sveće treba da bude u visini očiju. Zapamtite, morate sedeti u udobnom položaju kada gledate u plamen sveće. Možeš sedeti u stolici ili možete izabrati da sedite prekrštenih nogu, ispred sveće – kako vam odgovara.

3. korak: Počnite da gledate u plamen. Kada to učinite, slika sveće treba da vam ispuni um. U početku će vam možda biti teško da se skoncentrišete, a oči mogu postati suzne. Ali držite pogled fiksiran dok ne postignete stanje smirenosti. Dok gledate u sveću, udahnite i izdahnite. Kako to nastavljate, polako ulazite u stanje koncentracije i mira.

Prednosti ove meditacije

Dok su vaše oči uprte u plamen sveće, ne vide ništa dalje od plamena. U takvoj situaciji, vaš mozak ne prima nove informacije za obradu. Naime, očni nervi šalju signale mozgu. Ali u ovom slučaju se signal ne šalje. Kao rezultat toga, slike pored sveće počinju da blede iz vašeg vida. Tokom iskustva, dok su vam oči otvorene, vidite samo plamen i ništa više.

Zanimljivo je da svaka boja sveće pruža različite oblike energije tokom procesa meditacije. Na primer, bela sveća služi za jasne uvide, indigo za mudrost, tirkizna za isceljenje, žuta za unutrašnju moć i samopouzdanje, narandžasta sveća za kreativnost, crvena za hrabrost i fizičku snagu, roze za toplina i empatija itd.

Dakle, kada praktikujete meditaciju sa svećom, možete odabrati boju sveće na osnovu onoga što želite da postignete tokom procesa meditacije.

Nadamo se da će ovaj članak služiti kao prvi korak u vašoj praksi meditacije sa svećama kako biste pronašli unutrašnji mir.

petrunjela / gettyimages.com