Saznajte koja je idealna temperatura sobe za spavanje

by | 13.11.2023
idealna temperatura sobe za spavanje

Da li ste znali da postoji idealna temeperatura za spavanje? Ona će vam omogućiti da se dobro i kvalitetno naspavate. 

 

Nova studija, objavljena u časopisu Science of the Total Environment, otkrila je da spavanje u sobi koja je previše vruća ili prehladna može uticati na kvalitet sna,  pa i na nesanicu.

Idealna temperatura omogućuje kvalitetan san

Novo istraživanje daje razlog da obratite pažnju na temperaturu u vašem domu pre spavanja, baš kao što biste upravljali izlaganjem svetlosti ili buci da biste zaspali. Uopšteno govoreći, preporučuje se da okruženje za spavanje bude hladno, mračno i tiho.

Idealna temperatura: Previše topline može da škodi

Da bi razumeli kako temperatura utiče na kvalitet sna, istraživački tim je prikupio podatke od 50 učesnika, od 65 ili više godina, koji žive u širem području Bostona od oktobra 2021. do februara 2023.

Kvalitet sna učesnika je meren na dva različita načina: subjektivno, korišćenjem upitnika i objektivno, korišćenjem podataka sa uređaja sa prstenom koji se može nositi koji meri biološke signale kao što su otkucaji srca, disanje, temperatura kože, kretanje i varijabilnost otkucaja srca.

Temperature u kući učesnika su obično bile u rasponu između 15º C i 30º C. Kada su pojedini ispitanici zamoljeni na podese temperaturu sobr od 25º C na 30º C, kvalitet sna se smanjio i do 10%. Ovaj pad je dovoljno značajan da može uticati na anksioznost, raspoloženje, kognitivne performanse i nivo stresa i aktivnosti osobe sledećeg dana. Utvrđeno je i da povećanje na 30º C utiče na san osobe slično kao da je živi s hroničnim bolom.

Nova studija je primetila da je „optimalni opseg“ za spavanje negde između 20º C i 25º C.  Ali, taj se raspon možda ne odnosi na sve. Lekari obično preporučuju da pojedinci postave temperaturu koja im je prijatna za spavanje. I pored toga, ako pojedinci imaju problema sa teškoćama da zaspu u početku, obično se preporučuje malo hladnija prostorija.

Globalno zagrevanje može poremetiti navike spavanja

Nova otkrića o tome kako visoke temperature utiču na kvalitet sna zabrinjavaju istraživače klime. Većina gradova postaje sve toplija, a to ne samo da utične na san, nego i na sveukupno zdravlje. Rad objavljen u naučnom časopisu One Earth 2022. otkriva da bi do kraja ovog veka „podoptimalne temperature“ mogle da nam oduzmu 50 sati sna svake godine.

Kako da poboljšate spavanje

Temperatura vašeg doma je samo jedan od mnogih uslova koji utiču na dobar san. Drugi faktori uključuju svetlost i zvukove, od kojih oba mogu da poremete san. Ako želite da primenite dodatne promene koje bi vam mogle pomoći da bolje spavate, možete pokušati:

  • Postavite zavese za zatamnjivanje
  • Nosite maske za oči
  • Stavite čepiće za ušiAko želite da se uverite da imate kvalitetan san, proverite dole navedene sipmtome koji ukazuju da imate problem:
  • Ako vam treba više od 20 minuta da zaspite
  • Ako se često budite tokom noći i ne možete da zaspite
  • Česta dnevna pospanost
  • Otežana kognitivna funkcija.

Choreograph / gettyimages.com