Koje su najzdravije vrste brašna?

by | 14.11.2023
Koje su najzdravije vrste brašna?

Rafinisano belo brašno možete zameniti mnogo boljim opcijama. Saznajte koje su to najzdravije vrste brašna i kako da ih koristite. 

 

Brašno je osnovna namirnica za ostavu koja se koristi za pravljenje deserta i testenina. Ipak, neke vrste brašna su zdravije od drugih. Na primer, belo i višenamensko brašno je manje zdravo. Ono je rafinisano – odnosno uklonjene su mekinje i klice koje sadrže vlakna i hranljive materije iz pšenice.

Najzdravije vrste brašna

U poslednje vreme mnoge osobe su zainetresovane da nađu alternativu za rafinisano, belo pšenično brašno. U stvari, neka popularna brašna uopšte nisu napravljena od zrna, već od orašastih plodova ili semenki. Predstavljamo vam pet alternativnih rešenja.

Najzdravije vrste brašna: Kokosovo brašno

Kokosovo brašno je brašno bez glutena. Napravljeno mlevenjem suvog kokosovog mesa u fini prah. Ima više kalorija od tradicionalnog brašna na bazi žitarica i dobar je izvor proteina, masti, vlakana i minerala poput gvožđa i kalijuma.

Za razliku od klasičnog brašna, kokosovo sadrži značajnu količinu masti. Ova mast je zasićena i uglavnom se sastoji od triglicerida srednjeg lanca. Oni mogu smanjiti upalu i podržati zdrav metabolizam. Kokosovo brašno je takođe bogato antioksidansima i ima antimikrobna svojstva.

Kokosovo brašno ima blago slatkast ukus koji je pogodan za kolače, kolače, hleb i druge pečene proizvode. Kada zamenite kokosovo brašno za pšenično brašno, koristite oko 1/4 onoga što recept zahteva, a zatim zamenite preostale 3/4 drugom vrstom brašna.

Bademovo brašno

Bademovo brašno se pravi mlevenjem blanširanih badema u fini prah. Prirodno je bez glutena. Bademovo brašno je dobar izvor magnezijuma, omega-3 nezasićenih masti, biljnih proteina i vitamina E — snažnog antioksidansa. Imajte na umu da su bademi, kao i drugi orašasti plodovi i semenke, visoko kalorični.

Hranljive materije u ovom brašnu nude nekoliko prednosti, kao što je poboljšana insulinska rezistencija, kao i niži LDL (loš) holesterol i krvni pritisak. Bademi takođe mogu zaštititi zdravlje mozga, jer vitamin E može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.
U većini recepata, bademovo brašno možete jednostavno zameniti pšeničnim brašnom u jednakom odnosu. Najčešće se koristi za palačinke, kolačiće, pogačice i keks, kao ia za domaće testenine.

Kinoa brašno

Ovo brašno se pravi mlevenjem kinoe da bi se dobio fini prah. Ova pseudožitarica bez glutena. Naročito je dobar izvor proteina, vlakana, gvožđa i nezasićenih masti. Štaviše, može se pohvaliti antioksidativnim i antiinflamatornim efektima koji mogu biti od koristi za zdravlje probave, inhibirati rast tumora i smanjiti ukupni rizik od bolesti.

Kinoa brašno daje vlažnu, nežnu teksturu pečenim proizvodima. Zamenite ga polovinom količine pšeničnog brašna u većini recepata. Neki osobe smatraju da je ovo brašno gorko, ali možete ublažiti ukus tako što ćete ga pržiti na suvom tiganju na srednjoj vatri 5–10 minuta, lagano mešajući, pre nego što ga dodate u svoj recept. Kinoa brašno je odlično za palačinke, mafine i kore za picu i pitu. Možete ga koristiti i za zgušnjavanje supa i sosova.

Heljdino brašno

Pravi od mlevene heljde, biljke poznate po semenkama nalik zrnu. Takođe ne sadrži gluten. Ovo brašno je dobar izvor vlakana, proteina i mikronutrijenata kao što su mangan, magnezijum, bakar, gvožđe i fosfor.

Istraživanja pokazuju da ovo brašno može smanjiti šećer u krvi kod osoba sa dijabetesom i poboljšati biomarkere zdravlja srca. Takođe može imati antikancerogena, antiinflamatorna i prebiotička svojstva. Prebiotici su vrsta vlakana koja hrani korisne bakterije u crevima, koje podržavaju zdravlje probave. Za najbolje rezultate, heljdino brašno treba koristiti u kombinaciji sa drugim brašnom od celog zrna, koje čini 25–50% ukupnog brašna u receptu. Koristi se za palačinke i hleb.

Integralno pšenično brašno

Pšenično brašno je u većini pekarskih proizvoda koje ćete naći u pekarama i supermarketima. Ipak, integralno pšenično i belo rafinisano brašno se znatno razlikuju. Dok se verzija od cele pšenice pravi mlevenjem celih zrna pšenice u prah, belo brašno uklanja delove najbogatije hranljivim materijama — mekinje i klice.

Dakle, integralno pšenično brašno se smatra zdravijim. Dobar je izvor proteina, vlakana i raznih vitamina i minerala. Pošto sadrži gluten, nije prikladan za osobe sa celijakijom ili ne-celijakijskom osetljivošću na gluten. Integralno pšenično brašno se može koristiti u jednakim količinama kao belo rafinisano ili višenamensko brašno u bilo kom receptu. Imajte na umu da daje manje mekšu teksturu od belog brašna jer je nerafinisano. Možete uživati u domaćem hlebu, mafinima, kolačima, kolačićima, rolnama, testu za picu, palačinkama i vaflima.

Možete eksperimentisati s različitim vrstama brašna da biste pronašli ono koje najbolje odgovara vašim receptima. Njihovi odnosi nisu zamenljivi, pa obavezno potražite konverzije kada pečete.

YelenaYemchuk / gettyimages.com