ZAŠTO JE DOBRO POTOPITI BADEME PREKO NOĆI?

by | 02.10.2023
ZAŠTO JE DOBRO POTOPITI BADEME PREKO NOĆI?

Nutricionisiti savetuju da je ovo bolji način jer se na taj način bolje iskorišćavaju nutritinvne vrednosti

 

Ukoliko potopite bademe i ostavite preko noći to će doneti višestruke koristi za telo. Proverite na koji način ovaj orašast plod deluje na organizam.

Zašto je važno potopiti bademe

Samo šaka badema može poboljšati ukus i obezbediti vam nekoliko hranljivih materija kao što su vitamin E, zdrave masti, cink, gvožđe, kalijum. Ali da biste iskoristili sve nutritivne prednosti ovog neverovatno zdravog orašastih plodova, morate da uradite jednu stvar – da ih potopite preko noći.

Evo zašto je dobro potopiti bademe pre konzumiranja

Nutricionisti objašanjavju zašto je dobro oguliti i potopiti bademe preko noći:

1. Olakšava varenje

Kožica badema može otežati varenje. Potapanjem preko noći se omekšava i samim tim je lakša za varenje. Takođe, to olakšava i razbijanje vlakana u plodu što vam može doneti osećaj sitosti.

2. Smanjuje nivoe antinutrijenata

Još jedna činjenica o bademima je da njegova kožica sadrži antinutrijente, koji mogu narušiti apsorpciju određenih hranljivih materija, kao što su kalcijum, gvožđe, cink i magnezijum. Prema studiji, namakanje badema na sobnoj temperaturi tokom 24 sata može pomoći da se smanji nivo fitinske kiseline za manje od 5 procenata.

3. Olakšava žvakanje

Sirovi bademi su obično, ali poptopljni su meki što je posebno dobro za decu i starije osobe. Na taj način se lakše apsorbuje više hranljivih materija iz badema. Ne zaboravite da ih uvek potopite pre seckanja. Istraživanja sugerišu da seckanje pre namakanja može smanjiti koncentraciju važnih minerala.

4. Smanjuje rizik od trovanja cijanidom

Gorki bademi prirodno sadrže toksin koji naše telo može razgraditi u cijanid. Neke studije sugerišu da namakanje gorkih badema može smanjiti rizik od trovanja cijanidom.

Kako se pravilno potapaju bademi

Uzmite 1/2 šolje vode i stavite u nju 4-5 badema. Ostavite preko noći, ujutru ocedite vodu, ogulite kožicu i pojedite bademe. Možete ih dodati u svoj smuti ili salatu ili kolačiće. Od natopljenih badema se pravi bademovo mleko.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: AlexeyBorodin / gettyimages.com