OFARBAJTE KOSU CRNIM ČAJEM I ORAHOVIM LISTOM

by | 21.04.2023

Nije novost da industrijske farbe sadrže štetne hemikalije koje s vremenom, tj. dugotrajnom upotrebom, mogu da uzrokuju razne probleme. smanjuje se kvalitet kose i njen volumen, isušuje se teme, što stvara podlogu za perut, itd. No, na sreću, postoji rešenje i za to. Naime, sami možete napraviti prirodne preparate za toniranje kose. nO, istini za volju, ne mogu postići isti efekat kao industrijske farbe, ali mogu osvežiti boju, a pritom će nahraniti kosu. 

Ofarbajte kosu u smeđu boju

Kako biste pojačali intenzitet boje prirodno smeđe kose i dali joj topao ton, najbolje je da koristite biljni preparat spravljen od listova oraha. Osim što će kosa dobiti novu nijansu, ovo sredstvo će je blago učvrstiti, učiniće je sjajnom i lakšom za oblikovanje. Priprema se tako što se osušeno lišće oraha prelije ključalom vodom i pokriveno ostavi da stoji petnaestak minuta. Nakon toga se procedi kroz lanenu krpu ili kroz filter za kafu. Ova biljna tečnost nanosi se na čistu kosu, polako se umasira, ostavi se da deluje i više se ne ispira.

Odnos upotrebljenog lišća i količine vode zavisi od toga koji intenzitet boje želite da postignete. Na primer, ukoliko stavite jednu šaku lišća na jedan litar vode, dobićete blago toniranje. Međutim, ako jednu šaku lišća stavite na šolju vode – tad ćete postići veoma intenzivno toniranje.

Osim toga, preparat za smeđe toniranje može se pripremiti i na sledeći način: Dve šake sitno iseckanog lista oraha, šaku iseckanih iglica ruzmarina i nekoliko komada karanfilića prelijte sa pola litra ključale vode. Nakon što se ohladi, tečnost procedite kroz višestruko presavijenu gazu, kako ne bi ostale trunčice bilja u njoj. Nanosi se na čistu, tek opranu kosu. Na glavu se stavi kapa za tuširanje i debeli peškir, ostavi se da preparat deluje pola sata, a zatim se kosa ispira hladnom vodom i normalno se suši.

Za crnu kosu

Ukoliko želite da vaša crna kosa dobije puniji i topliji ton, najbolje je da koristite crni indijski čaj. Sipajte supenu kašikui crnog čaja u šolju vode i zagrevajte do ključanja. Od trenutka kad čaj proključa, ostavite se da vri narednih pola sata na tihoj vatri. Naravno, ukoliko želite da nijansa bude intenzivnija i tamnija – napravite jači čaj, tj. stavite dve kašike čaja na jednu šolju vode. Pre nego što počnete s procesom toniranja, kosa mora da bude čista, a posle toniranja više se ne ispira. Toniranje podrazumeva kvašenje čiste kose crnim čajem, najbolje pomoću prskalice s pumpicom. Ukoliko ste pripremili jaču varijantu sredstva za toniranje, onda se ono ostavi da deluje na kosi pola sata, a zatim na brzinu ispere vodom.

Ako želite najjače sredstvo za crno toniranje, onda u pola litra tek skuvane turske kafe ubacite dve kašičice indijskog crnog čaja i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga tečnost procedite i nanesite na tek opranu kosu. Ostavite da deluje pola sata, s kapom i frotirskim peškirom, a zatim isperite hladnom vodom.

Foto: MIHAIL KONDRATSKII/gettyimages.co.uk