Lečenje modrica: Jabukovo sirće, so i limun su prirodna rešenja

by | 06.05.2024
Lečenje modrica: Jabukovo sirće, so i limun su prirodna rešenja

Sve dok nema komplikacija, postoje neki kućni lekovi i prirodni sastojci koji mogu pomoći u lečenju modrica. U stvari, neki čak mogu da spreče modrice ako ih primenite na vreme.

Očas posla možete zadobiti udarac u ruku ili nogu koji će se kasnije pretvoriti u veliku modricu. To je tako lako, i to je nešto što smo svi iskusili. Međutim, kako možete sami lečiti modrice?

Lečenje modrica na prirodan način

Modrice nisu ništa drugo do povrede koje nastaju od udarca, pada ili udarca koji prouzrokuje mali prekid u malim krvnim sudovima. Ove modrice mogu poprimiti različite boje i nijanse. Češće, počinju kao ljubičaste zbog količine krvi koja ostaje u tkivima. Kako vreme prolazi, počinje da nestaje. Vreme oporavka vaše kože zavisiće od toga jačine udrca.

Karakteristike modrica

Postoje bolesti koje olakšavaju pojavu modrica. Međutim, to se obično dešava samo kod veoma ozbiljnih ili retkih bolesti. Međutim, nedostatak vitamina takođe može učiniti da budete skloniji modricama. Svaki dodir može da obeleži vašu kožu. Zbog toga je veoma važno pratiti zdravu i uravnoteženu ishranu. Pogledajmo neke kućne lekove za lečenje modrica.

Kućni lekovi za lečenje modrica

Ako ste imali ili obično imate veoma tamne modrice, možete ih lečiti sledećim lekovima. To su veoma efikasne tehnike za lečenje modrica i poboljšanje njihovog izgleda.

1. Hladno meso

Sigurno ste ovo videli u mnogim filmovima ili TV serijama. To je smešna slika, ali u isto vreme, to je veoma star i poštovan lek. Kažu da meso, posebno biftek, pomaže da se apsorbuje trag koji će se formirati.

Da biste koristili ovaj lek, toplo preporučujemo da ne čekate da se pojavi modrica. Umesto toga, odmah nanesite hladno meso da se ne stvori modrica.

2. Kockice leda

Budite veoma oprezni kada koristite led za modrice. Ne stavljajte ih direktno na kožu jer bi led mogao da je iritira.

Ako imate otvorenu ranu, ne bi trebalo da stavljate led. Međutim, ako imate samo modricu, možete staviti nekoliko kockica leda u čistu krpu ili vrećicu. Zatim ga stavite na modricu da smanjite otok.

3. Jabukovo sirće

Kao što mnogi kažu, jabukovo sirće je čudotvorac kada su u pitanju prirodni lekovi. Da biste smanjili modrice, razblažite malo sirćeta hladnom vodom. Zatim ga nanesite na zahvaćeno područje pomoću vate. Videćete da sirće pomaže vašoj krvi da bolje cirkuliše. Postepeno, modrica će nestati.

4. So i limun

Limun takođe pomaže da poboljšate izgled vaše kože kada imate modricu. Da biste napravili ovaj domaći tretman, dodajte u krpu sveže ceđeni limunov sok sa malo soli. Nanesite krpu na modricu i ostavite 30 minuta.

5. Sunce i masaže

Sunčevi zraci mogu biti od velike pomoći kada se leče modrice. Ultraljubičasti zraci razgrađuju bilirubin koji izaziva modrice i ostavlja tu karakterističnu žućkastu boju. Osim toga, ako pažljivo masirate područje, pomoći ćete da modrica nestane i da vaša koža izgleda zdravo.

Saveti

Sada ćemo vam reći neke od najboljih saveta za brigu o svojoj koži kada dobijete udarac u ruke ili noge.

Prvi cilj je sprečiti udarce i za početak ne dobiti modrice. Zbog toga morate da zaštitite svoje telo tako što ćete uvek nositi odgovarajuću odeću. Za decu, naučite ih da budu pažljivi kada se igraju. Ne bi trebalo da se penju na opasna mesta ili da se igraju bez nadzora.

Ako se modrica ipak dogodi, podignite zahvaćeno područje kako biste ublažili bol i pritisak. Stavite led što je pre moguće. Ovo će ublažiti bol tako da ne nabubri previše.

Odmorite područje. Na primer, ako imate modrice na nozi, izbegavajte da stojite duže vreme.

Ako ste zadobili jak udarac, možete uzeti neke lekove protiv bolova. Međutim, ne preporučujemo uzimanje aspirina za bol. Aspirin zapravo povećava protok krvi.
Uzmite više vitamina C kako bi modrice lakše nestale.

Ako imate modricu, dajte joj vremena i obratite pažnju na to kako zarasta. Ako se ne poboljša ili se pogorša, trebalo bi da odete u hitnu pomoć da ga pregleda lekar.
Pored toga, ako imate modrice u očima i imate problema sa vidom, morate da odete kod lekara na procenu.

PORNCHAI SODA / gettyimages.com