Obratite pažnju na stopala jer postoji 8 stvari koje vam mogu otkriti o zdravlju!

by | 27.03.2024
Obratite pažnju na stopala jer postoji 8 stvari koje vam mogu otkriti o zdravlju!

Iako se veruje da su naše oči prozori naše duše, mogu li naša neki drugi delovi tela biti prozori našeg opšteg zdravlja? Pojedini stručnjaci tvrde da obratite pažnju na stopala.

 

Osim ako redovno ne idete na masažu stopala i pedikir, svojim stopalima verovatno ne pridajete mnogo pažnje. Ali, ako bolje pogledate, vaša stopala i prsti mogu otkriti znake osnovnog zdravstvenog stanja.

Obratite pažnju na stopala

Ljudsko stopalo je komplikovan deo tela, ali nešto što često uzimamo zdravo za gotovo. Iako se obično ne brinemo za svoja stopala sve dok nešto ne dobijemo modrice, uganuće ili slomljene – naša stopala nam mogu reći mnogo o našem opštem zdravlju.

Obratite pažnju na stopala i ovih 8 signala

Stručnjaci smatraju da bi ovi potencijani simptomi koji se odnose na stopala mogl da ukazuju na određene zdravstvene tegobe.

1. Hladna stopala i prsti

Mogući medicinski problem: Vaskularni poremećaji zbog genetike, dijabetesa, pušenja i drugih faktora. Zatim poremećaj perifernih arterija (PAD) ili problemi sa cirkulacijom zbog dijabetesa

Iako ćete možda morati samo da se skupite i malo sedite pored vatre, hladna stopala može ukazivati na vaskularni poremećaj ili problem sa cirkulacijom. Ograničeni (smanjeni) protok krvi iz PAD-a može prouzrokovati da vam stopala ili prsti budu hladniji od ostatka tela.

Stanja povezana sa PAD-om mogu biti okluzivna (kada se arterija blokira) ili spastična (kada se arterija sužava zbog grča). Primer okluzivne je periferna arterijska okluzija, a primer spastične je Rejnoov sindrom.

Hladna stopala mogu takođe biti posledica loše cirkulacije kao posledica dijabetesa, pušenja i drugih faktora koji doprinose porodici. Česti visoki nivoi šećera u krvi mogu suziti arterije i smanjiti dotok krvi u tkiva, što može ostaviti osećaj hladnoće u stopalima.

2. Pečući bol

Mogući medicinski problemi: Neuropatija, PAD, periferna neuropatija zbog dijabetesa ili drugih faktora.

Iako je većina pekućeg bola u stopalima posledica oštećenja nerava u nogama (zvana neuropatija), oni sa upalom stopala, kao što je atletsko stopalo, i oni sa PAD-om takođe mogu iskusiti pekuće bolove u stopalima.

3. Iznenadno otečen i bolan palac ili stopalo

Mogući medicinski problemi: Giht, infekcija celulitisa, neuropatska artropatija, moguća duboka venska tromboza ili sistemski artritis, kao što je reumatoidni ili psorijatični artritis.

Iako možete doživeti oticanje stopala i skočnog zgloba, postoji bezbroj benignih razloga za to – kao što su nepravilna obuća ili trudnoća. Međutim, otečena stopala i gležnjevi takođe mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg kao što je neuropatska artropatija, artritis, venska insuficijencija, bubrežna bolest, kongestivna srčana insuficijencija ili giht.

4. Promenjeni ili deformisani nokti na nogama

Mogući medicinski problemi: Gljivice na noktima, urasli nokti, prekomerna upotreba (mikrotrauma) povreda (često u kuglanju, tenisu, planinarenju, trčanju), psorijaza, anemija, imunosupresija od hemoterapije i melanom.

Neke od uobičajenih stvari su gljivice na noktima i povrede od prekomerne upotrebe usled ponavljajućih trauma, pokretanja i zaustavljanja, udaranja i drugih atletskih poduhvata. Ako primetite da su vam nokti na nogama promenili boju, imaju male rupice (rupice), bele linije, izgledaju utonule ili u obliku kašike, to može ukazivati na druga osnovna medicinska stanja navedena iznad.

5. Rana ili čir sporo zarastaju

Mogući medicinski problemi: Dijabetički čir na stopalu ili skočni zglob zbog venske insuficijencije, periferna neuropatija, karcinom bazalnih ili skvamoznih ćelija, maligni melanom i PAD.

Po pravilu, rane bi trebalo da zarastu u razumnom vremenskom periodu. Ako primetite da čir ili ranica ne zarastaju, to može biti zbog loše cirkulacije uzrokovane dijabetesom ili perifernom neuropatijom. Iako većina ljudi povezuje rak kože sa drugim delovima tela, ranica ili čir takođe mogu ukazivati na razvoj raka kože.

6. Tamna linija ili modrica ispod nokta na nozi

Mogući medicinski problemi: Melanom i subungualni hematomi.

Iako veoma, veoma retko, promenjena tačka ispod nokta na nozi može biti znak melanoma, potencijalno fatalnog oblika raka kože. Obično se čini kao braon ili crna pruga ili izgleda slično modrici. Takođe može biti posledica povrede ili traume nokta, što može izazvati subungualni hematom (krvarenje ispod nokta).

7. Bol u stopalu pri nošenju težine

Mogući medicinski problemi: Stres fraktura, plantarni fasciitis, tendinitis, artritis i dijabetička artropatija.

Neke od uobičajenih povreda su posledica stresnih fraktura, upala Ahilove tetive i plantarnog fasciitisa. Bol i povrede takođe mogu biti povezani sa artritisom i dijabetičkom artropatijom.

8. Utrnulost ili peckanje u stopalima i prstima

Mogući medicinski problemi: Periferna neuropatija, nedostatak vitamina B12, spinalna stenoza i druga neurološka stanja, dijabetes i hemioterapija.

Svi udovi povremeno trnu, ali ako primetite da vam stopala i prsti redovno trnu duže od nekoliko minuta, proverite kod svog lekara primarne zdravstvene zaštite jer bi to mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Iako će vaši simptomi najverovatnije otkriti nešto benigno, dobro je paziti na svoja stopala. Ukoliko primetite neke neuobičajene pojave vezane za njih, važno je da se što pre obratite lekaru za pomoć.

Panuwat Dangsungnoen / gettyimages.com