5 Kućnih lekova za čvorugu: Prirodni oblozi, gelovi i ulja

by | 18.06.2024
5-kucnih-lekova-za-cvorugu_5-kucnih-lekova-za-cvorugu.jpg

Hematomi su izrasline izazvane udarcem u glavu koji se obično povuku sami od sebe. Donosimo vam nekoliko jednostavnih lekova za čvorugu.

Čvoruga je izbočina koja se javlja na čelu ili skalpu nakon tupe traume ili kontuzije. Ovo područje sadrži mnogo malih krvnih sudova odmah ispod kože koji mogu popucati čak i od blagog udarca.

Kako da sanirate čvorugu

Kada povreda na glavi ne pocepa kožu već ošteti krvne sudove ispod kože to će izazvati modrice. Krv koja iscuri iz oštećenih sudova i skuplja se u okolno tkivo. Skupljanje krvi u kombinaciji sa zapaljenjem izazvanim povredom će izazvati lokalizovani otok, odnosno čvorugu.

Uzroci čvoruga mogu da budu:

Mehaničke povrede: Najčešći uzrok čvoruga su udarci ili padovi koji izazivaju oštećenje tkiva.
Ubodi insekata: Reakcija na ubod insekta može izazvati oticanje.
Alergijske reakcije: Alergijske reakcije mogu dovesti do oticanja kože.
Infekcije: Neke infekcije mogu izazvati oticanje i formiranje čvoruga.

Simptomi čvoruge:

  • Izbočina na koži
  • Bol na mestu otoka
  • Crvenilo i toplota oko čvoruge
  • Modrice (ako je uzrok povreda)

Kućni lekovi za čvorugu

Evo nekoliko jednostavnih načina da se sanira hematom:

1. Stavite hladan oblog

Hladni oblog bi trebalo da bude prvi izbor za čvorugu i to odamh nakon povrede. Hladnoća sužava krvne sudove i na taj način ograničava dotok krvi u povređeno područje, a to smanjuje otok. Umotajte dve do tri kocke leda u peškir ili grašak i držite na povređenom mestu 15-20 minuta. Napravite pauzu od pet minuta pre nanošenja drugog paketa leda. Nikad ne stavljajte led direktno na kožu.

2. Koristite gel od arnike da ublažite bol

Arnika je lekovita biljka koja se široko koristi za ublažavanje bolova, modrica i otoka izazvanih povredom kao što je udar na glavi. Deluje kao analgetik, smirujući bol u tom području. Osim toga, pokazuje antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju otoka. Nanesite gel od arnike preko povređenog područja, dva do tri puta dnevno.

3. Esencijalno ulje lavande

Esencijalno ulje lavande ublažava bolove i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u lečenju povreda glave. Često se koristi za ublažavanje bolova u donjem delu leđa, uganuća, reumatizma, bolova u mišićima i bolova u zglobovima. Pomešajte kap esencijalnog ulja od lavande s kašičicom kokosovog ulja i nanesite na čvorugu.

4. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje sadrži velike količine ricinoleinske kiseline kojoj se pripisuju antiinflamatorna i analgetska svojstva. Pomešajte jednu kašičicu ricinusovog ulja s jednom kašičicom meda. Nanesite ovu mešavinu na otečeno mesto, ostavite da odstoji 30 minuta pre nego što ga isperite mlakom vodom. Koristite ovo dva puta dnevno.

5. Isprobajte luk

Luk sadrži puno sumpora i bioflavonoidnih jedinjenja kvercetina koji mu daju snažna antiinflamatorna svojstva. Stoga ovaj uobičajeni kuhinjski sastojak može pomoći u smanjenju otoka uzrokovanog povredom glave. Iseckajte luk, umotajte ga u čist peškir za lice ili krpu da napravite oblog.
Stavite ga na otečeno mesto 15-20 minuta. Operite tretirano područje mlakom vodom da biste se oslobodili mirisa luka. Koristite ovaj lek dva do tri puta dnevno.

bdspn / gettyimages.com