Čaj za zdravlje srca: Biljna mešavina koja snižava pritisak

by | 18.06.2024
Čaj za zdravlje srca: Biljna mešavina koja snižava pritisak

Smatra se da je za osobe sa hipertenzijom idealan ovaj čaj za zdravlje srca. Čine ga mešavina bilja poput lipe, ruže, gloga i zlatnice koje su poznate po svom blagotvornom desjtvu na kradiovakularno zdravlje.

Ovaj čaj za dravlje srca preporučuju travari kako bi se sprečile, ali i ublažle određene kardiovaskularne tegobe. Naročito je pogodan za osobe sa visokim krvnim pritiskom, ali verovatno nije idealan za one sa niskim krvnim pritiskom.

Čaj za zdravlje srca: Moć bilja

U sastavu ovog čaja nalazi se nekoliko biljaka koje su u nradnoj medicini poznate po svom blagotvornom dejstvu na srce:

Lipu (Tilia) travari obično koriste za osobe sa hipertenzijom. Ova biljka ima opuštajuće dejstvo, odosno opušta vaskulaturu i smanjuje krvni pritisak. Lipa takođe čisti krv što znači da je dragocena u borbi protiv arterioskleroze, flebitisa, angine i srčanih udara.

Glog (Crataegus) je dobro poznat po svojoj sposobnosti da zaštiti, ojača i poboljša rad srca. Pokazalo se da normalizuje nivo holesterola, snižava krvni pritisak i smanjuje upale (koje se često povezuju sa srčanim oboljenjima). Iako su bobice gloga najpoznatije po svojstvima za zaštitu srca, listovi i cvetovi takođe imaju visok sadržaj flavonoida za koje se zna da štite srce.

Zlatnica (Solidago) je  bogata antioksidansima koji štite srce. Posebno je poznata kao izvor rutina. Ovaj flavonoid je dobro poznat po svojim antioksidativnim prednostima i smatra se posebno korisnim za zdravlje srca. Rutin može povećati snagu kapilara i podržati zdravu cirkulaciju u celom kardiovaskularnom sistemu. Takođe se proučava zbog njegove sposobnosti da zaustavi angiogenezu (i stoga igra ulogu u zaustavljanju određenih vrsta raka).

Divlje ruže cvetaju u junu, pa iskoristite priliku za skupljanje latica. Takođe, od latica divlje ruže možete napravti mnoge lekovite sastojke koje ćete imati i preko zime.  Osim toga, ruže su dugo bile povezane sa emocionalnim srcem i ljubavlju.

Evo kako se pravi čaj za zdravlje srca

Sastojci:

  • 1 deo listova i cvetova lipe
  • 1 deo listova i cveća gloga
  • 1 deo listova zlatne šipke
  • 1 deo latica ruže

Uzmite po 1/2 šolje svake (osušene) biljke i stavite u litarsku teglu. Prelijte tek provrelom vodom, kratko promešajte i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procedite i uživajte u čaju tokom dana.

Solstizia / gettyimages.com