Med od divlje ruže podiže raspoloženje

by | 27.06.2023
med-od-divlje-ruze-podize-raspolozenje_med-od-divlje-ruze-podize-raspolozenje.jpg

Iskoristite leto za boravak u prirodi, naberete sveže latice ovog mirisnog cveta i napravite koristan lek koji podiže raspoloženje

Divlja ruža je poznata od davnina kao možan lek koji leči tugu i depresiju, te unosi radost u srce.

Čarobni cvet koji podiže raspoloženje

Divlja ruža je obožavana zbog svoje lepote i mirisa hiljadama godina. Ali, pored svoje zavodljivosti, ruža je moćan lek za mnoge tegobe: ublažava emotivni i fizički bol, pospešuje zarastanje rana i pomaže kod artritisa. Travari obično koriste ruže u receptima za „slomljeno srce“ jer ona podiže raspoloženje kada nekog obuzme tuga i depresija.

Divlja ruža tera tugu i podiže raspoloženje

Prošetajte pored ruža, duboko udahnite njihov miris i osetićete kako vas opušta i kako unosi neku radost u srce.

Latice ruže su moćan lek jer pomažu da se pokrene i otvori srce koje je emocionalno i duhovno zatvoreno. Ovo verovanje je zastupljeno ne samo u kineskoj tradicionalnoj meicini, nego i grčkoj i arapskoj. Ove škole uče da ruža ima snažan uticaj i na duhovno stanje.

Nabavite zdrave latice

Leto je idealno vreme da osete u prirodu i naberete latice divlje ruže koje ćete upotrebiti za pravljenje meda. Otiđite na mesta za koje ste sigurni da cvetovi nisu bili u kontaktu s pesticidima. Najbolje je da latice skupljate pre podne, tada imaju intezivniji miris. Birajte uvek zdrave latice.

Napravite lek: Korak po korak do

Kada latice donesete kući, pažljivo ih pregledajte i očistite od insekata, ako se eventulano neki zatekao. Perite latice ruža samo ako su prašnjave. Ako ste ih ubrali negde daleko od puta, nema potrebe da ih perete. Osim toga, neoprane latice daće medu intezivniji miris.

Nežno punite teglu laticama, a potom ih prelijte domaćim medom do vrha tegle. Ukoliko med nije dovoljno tečan, zagrejte ga na temperaturi do 35 º C. Nemojte ići preko te temperature jer na taj način mogu da se izgube lekovita svojstva meda. Potom dobro promešajte da mehurići vazduha izađu na površinu. Ostavite med u frižideru da odstoji tri dana. Toliko j, otprilike potrebno medu da izvuče lekovite esencije iz latica.

Savet: Latice u medu možete koristiti u više navrata. Koristite samo med, a kada vam ostane samo ¼ meda u tegli, slobodno dospite novu količinu meda.

Takođe, ovaj med ne bi trebalo davati deci mlađoj od godinu dana.

 

 

 

 

Krzysztof12/ gettyimages.com