Seme lana zdravlje srca i krvnih sudova: Evo kolika je dnevna količina

by | 22.04.2024
Seme lana zdravlje srca i krvnih sudova: Evo kolika je dnevna količina

Poznato je da je seme lana veoma zdravo i da pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba. Otkrijte koji su njegovi benefiti za kardiovaskularno zdravlje i kako se koristi da biste izvukli maksimum.

Kao što je poznato, povećana koncentracija lipoproteina niske gustine (lošeg holesterola) je faktor rizika za nastanak koronarne bolesti srca, cerebrovaskularnih bolesti, ateroskleroze, hipertenzije, tromboze i moždanog udara.

Seme lana za kardiovaskularno zdravlje

Lan sadrži alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola i na taj način promoviše zdravlje srca.

Nedavno dvostruko slepo randomizovano kontrolisano kliničko ispitivanje pokazalo je da je osam nedelja suplementacije lanenim semenom u ishrani smanjilo nivo lošeg holesterola (LDL) za 24% kod pacijenata sa hiperholesterolemijom.

U drugoj studiji, konzumiranje 38 g celog lanenog semena dnevno smanjilo je LDL za 7,4% kod žena u postmenopauzi nakon šest nedelja lečenja.

Pored toga, brojne studije su potvrdile da ALA u ishrani deluje kao prekursor eikozanoidima, koji mogu stimulisati proizvodnju prostaglandina i leukotriena, koji mogu smanjiti vaskularni tonus.

Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, konzumacija lanenog ulja u dozi od 5 g/dan bila je povezana sa značajnim smanjenjem nivoa kompleksa inhibitora plazmina i nivoa kompleksa trombin-anttrombin III nakon dve nedelje lečenja. Pošto ova bolest često izaziva tromboze, ovi rezultati imaju važne kliničke implikacije.

Seme lana ima antihipertenzivna svojstva

Seme lana takođe ima antihipertenzivna svojstva. U jednoj studiji, pacijentima koji su patili od hipertenzije davane su tri supene kašike mlevenog lanenog semena dnevno tokom 6 meseci.

Rezultat: krvni pritisak učesnika programa je smanjen za 7–10 poena. Zanimljivo je da se ovo svojstvo primećuje samo kod osoba sa poremećajima krvnog pritiska. U slučaju normalnog pritiska nema takvog efekta.

Stručnjaci smatraju da zbog značajnog dejstva ALA na koronarne faktore rizika, izvor kao što je laneno seme ima dovoljno pozitivnih efekata u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Dnevne količine

Dnevni unos lanenog semena kao deo zdrave ishrane za odraslu osobu prosečne težine je 24 g (oko 2 supene kašike). Ova količina je dovoljna da obezbedi 1,3 g alfa-linolenske kiseline.

Neki nutricionisti tvrde da se unos semena lana može postepeno povećavati na 40 g dnevno. Ali ako nikada niste probali ovu superhranu, počnite sa kašičicom, posmatrajte reakciju tela, a zatim postepeno povećavajte porciju.

Za prevenciju i lečenje zdravstvenih poremećaja, možete koristiti sveže pripremljenu dekociju Da biste to uradili, prelijte 1 kašičicu semena sa 100 ml ključale vode, ostavite poklopljeno 15  i filtrirajte. Uvarak se uzima toplo 3 puta dnevno 30 minuta pre jela  ¼ šolje.

Trudnice i dojilje

Stručnjaci imaju neslaganja po ovom pitanju. Neki lekari smatraju seme korisnim zbog prisustva u sastavu visoke koncentracije folne kiseline, fosfora, kalcijuma i kalijuma, koji su vitalni i za majku i za bebu.

Pored toga, mogu da smanje tegobe u trudnoći kao što je zatvor i da se bore protiv oksidativnog stresa, faktora koji povećava rizik od komplikacija u trudnoći. Međutim, drugi stručnjaci tvrde da lan može uticati na hormonalni balans trudnica, posebno u ranim fazama, što može biti potencijalno opasno.

Olivka888 / gettyimages.com