10 kućnih lekova koji će vam pomoći da kontrolišete nivo lošeg holesterola

by | 04.03.2024
10 kućnih lekova koji će vam pomoći da kontrolišete nivo lošeg holesterola

Ovi saveti mogu da pomognu da se smanji nivo lošeg holesterola. Važno je ih ubacite u svakodnevnu ishranu. Svaka od njih sadrži vredne nutrijente koji poboljšavaju zdravlje srca.

 

Ovde saznajemo o nekim popravnim načinima za snižavanje holesterola koje bi trebalo da uključite u svoju rutinu da biste živeli dug i zdrav život. Takođe se preporučuje konsultovanje sa zdravstvenim radnikom pre nego što počnete sa bilo kojim novim biljnim lekovima.

Šta može da utiče nivo lošeg holesterola?

U telu svake osobe postoji dobar i loš holesterol. Da bi telo proizvodilo vitamine i pravilno funkcionisalo, potreban mu je zdrav holesterol. Povišene količine lošeg holesterola mogu stvoriti dugoročne srčane probleme sužavanjem protoka krvi u vašim arterijama.

Nastavite da čitate da biste saznali o nekim lekovima za snižavanje holesterola koje bi trebalo da uključite u svoju rutinu da biste živeli dug i zdrav život.

Biljni lekovi koji mogu kontrolišu nivo lošeg holesterola

1. Beli luk

Utvrđeno je da beli luk snižava nivo holesterola i krvni pritisak. Sadrži alicin, jedinjenje koje pomaže u smanjenju proizvodnje holesterola u jetri. Da biste imali koristi od belog luka, možete ga konzumirati sirovog, dodati u svoje obroke ili uzimati dodatke belog luka.

2. Kurkuma

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Takođe sprečava oksidaciju LDL holesterola, što je korisno za zdravlje srca. Kurkumu možete dodati u kuvanje ili uzimati dodatke kurkumi.

3. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima zvanim katehini za koje se pokazalo da snižavaju nivoe LDL holesterola. Redovno pijenje zelenog čaja može vam pomoći da poboljšate profil holesterola i smanjite rizik od srčanih oboljenja.

4. Laneno seme

Laneno seme je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i lignana, koji mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevno konzumiranje mlevenih lanenih semena može pomoći u poboljšanju zdravlja srca.

5. Ovsena kaša

Ovsena kaša je bogata rastvorljivim vlaknima, što može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola. Redovno jedenje ovsenih pahuljica za doručak može biti korisno za kontrolu nivoa holesterola.

6. Riblje ulje

Suplementi ribljeg ulja su bogati omega-3 masnim kiselinama, za koje je utvrđeno da snižavaju trigliceride i poboljšavaju nivo holesterola. Uzimanje suplemenata ribljeg ulja može biti korisno za zdravlje srca.

7. Grejpfrut

Grejpfrut sadrži antioksidante poput flavonoida i vitamina C, koji mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Redovno jedenje grejpfruta ili ispijanje svežeg soka od grejpfruta može biti korisno za kontrolu nivoa holesterola.

8. Cimet

Utvrđeno je da cimet snižava nivoe LDL holesterola i triglicerida. Dodavanje cimeta u obroke ili pića može vam pomoći da poboljšate profil holesterola.

9. Đumbir

Đumbir sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola i smanjenju upale. Dodavanje svežeg đumbira u obroke ili redovno pijenje čaja od đumbira može biti od koristi za zdravlje srca.

10. Fermentisani crveni pirinač

Fermentisani crveni pirinač sadrži monakolin K, jedinjenje koje je slično statinima i može pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Uzimanje dodataka pirinča sa crvenim kvascem može pomoći u upravljanju nivoima holesterola.

Da biste maksimizirali prednosti ovih biljnih lekova za upravljanje nivoima lošeg holesterola, važno je da ih dosledno uključite u svoju dnevnu rutinu. Možete pokušati da dodate razne ove lekove u svoje obroke, čajeve ili suplemente kako biste bili sigurni da dobijate dobru mešavinu hranljivih sastojaka koji mogu poboljšati zdravlje vašeg srca.

Takođe je neophodno održavati zdrav način života redovnim vežbanjem, uravnoteženom ishranom i upravljanjem nivoima stresa. Takođe se preporučuje konsultacija sa zdravstvenim radnicima pre nego što započnete sa bilo kojim novim biljnim lekovima kako biste bili sigurni da su bezbedni i odgovarajući za vaše individualne zdravstvene potrebe.

wildpixel / gettyimages.com