Pasulj snižava loš holesterol

by | 21.11.2023
Pasulj snižava loš holesterol

Iako mnogi smatraju pasulj skromnim jelom, nauka je dokazala suprotno. Ova zrna mogu da poboljšaju zdravlje srca i smanje rizik od određenioh vrsta raka. 

Hranljive materije u pasulju mogu pružiti značajne zdravstvene koristi. Antioksidansi koji se nalaze u ovom zrnevlju mogu pomoći u smanjenju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovo može smanjiti rizik od raka, opuštene kože i drugih znakova starenja. Tamnije boje pasulja imaju više ovih antioksidanata jer imaju više pigmenata koji ih sadrže.

Pasulj donosi brojne zdravstvene prednosti

Iako nepravedno zanemaren i nazvan skromnim jelom, za pasulj bi se prema tvrdanjama naučnika moglo reći da je superhrana. Saznajte koji su zdravstveni benefiti pasulja.

Pasulj može da smanji rizik od srčanih bolesti

Pasulj je ozbiljan multitasker kada je u pitanju prevencija srčanih bolesti. Na primer, on je jedan od najboljih izvora rastvorljivih vlakana. Ova vlakna prirodno snižavaju nivo holesterola kako ističe National Lipid Association. Pasulj je takođe bogat kalijumom koji reguliše krvni pritisak, minerala kojeg ljudi uglavnom ne konzumiraju u dovoljnim količinama, Nacionalnim institutima za zdravlje.
Ova zrna su bogata rastvorljivim vlaknima – ona se u stomaku pretvaraju u gel. Upravo ovaj gel apsorbuje holesterol, posebno „loš“ LDL holesterol, više nego što je telo u stanju sa to samostalno uradi. Niži nivoi lošeg holesterola pomažu u sprečavanju problema kao što su bolesti srca i moždani udar.

Poboljšava varenje

Pored rastvorljivih vlakana, pasulj je takođe pun nerastvorljivih vlakana. Ova vlakna telo ne može da svari. Zato ona mogu pomoći da se spreči pojava zatvora jer olakšavaju praženjenje creva. Pored toga, neke od crevnih bakterija se hrane nerastvorljivim vlaknima. To su dobre bakterije koje se brinu da dobro funkcioniše proces varenja. Takođe, ove dobre bakterije pomažu u zaštiti od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca, upalnih bolesti creva i raka.

Kada dobre bakterije razlažu ova nerastvorljiva vlakna proizvodi se kratkolančane masne kiseline, za koje se pokazalo da pomažu u jačanju imuniteta i smanjenju upale. Nasuprot tome, loše bakterije više vole da se hrane šećerom kao izvorom energije, a što više šećera dobijaju, to više bujaju i brojčano nadmašuju dobre bakterije.

Pogodan za dijabetičare

Pasulj ima nizak glikemijski indeks, što znači da telo polako apsorbuje energiju iz njih. Ovo pomaže u sprečavanju naglog skoka šećera u krvi nakon obroka. Ljudima sa dijabetesom, posebno dijabetesom tipa 2, hrana sa niskim glikemijskim indeksom poput pasulja pomaže da efikasnije upravljaju nivoima šećera u krvi i insulina.

Smanjuje rizik od raka

Pasulj je dobar izvor fitonutrijenata. Ovi hranljivi sastojci mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma, kao što su rak dojke, debelog creva i prostate.

ALLEKO / gettyimages.com