Neuobičajeni simptomi visokog holesterola u stopalima i nogama

by | 26.12.2023
Neuobičajeni simptomi visokog holesterola u stopalima i nogama

Ovi simptomi visokog holesterola mogu se pojaviti u donjim ekstremitetima. Saznajte kako da ih uočite kako biste mogli da potražite adekvatnu medicinsku pomoć za svoje stanje. 

 

Visok holesterol, stanje koje karakteriše povišen nivo holesterola u krvi, prvenstveno je povezan sa kardiovaskularnim rizicima.

Simptomi visokog holesterola

Iako je fokus često na srcu i krvnim sudovima, uticaj visokog holesterola može se proširiti na različite delove tela, uključujući stopala i noge. Neuobičajeni simptomi u ovim oblastima mogu ukazivati na probleme vezane za holesterol.

Neuobičajeni simptomi visokog holesterola: ​Žućkaste kvrge

Jedan od karakterističnih znakova visokog holesterola koji utiče na stopala i noge je razvoj ksantoma. To su masne naslage koje se akumuliraju ispod kože, formirajući žućkaste ili narandžaste kvrge ili čvorove. Ove izrasline se obično pojavljuju u blizini zglobova ili tetiva i mogu varirati u veličini. Ksantomi Ahilove tetive su uobičajena manifestacija, a njihovo prisustvo može ukazivati na genetsko stanje poznato kao porodična hiperholesterolemija.

​Ograničena mobilnost​

Visok nivo holesterola može dovesti do zadebljanja tetiva, posebno u donjim ekstremitetima. Ovo stanje, poznato kao ksantomatoza tetiva, može izazvati nelagodnost i uticati na pokretljivost. Često je povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, naglašavajući sistemski uticaj povišenog nivoa holesterola.

​Grčevi u nogama​

Visok holesterol doprinosi razvoju ateroskleroze, stanja koje karakteriše nakupljanje plaka u arterijama. U nogama, to može dovesti do bolesti perifernih arterija. Simptomi uključuju grčeve u nogama, bol i smanjen protok krvi, posebno tokom fizičke aktivnosti. Može imati ozbiljne posledice, utičući na sposobnost hodanja i povećavajući rizik od infekcija i rana koje ne zarastu.

Ograničena tolerancija tokom vežbanja​

Klaudikacija se odnosi na bol ili grčeve u nogama tokom fizičke aktivnosti zbog neadekvatnog snabdevanja krvlju. Visok holesterol doprinosi sužavanju arterija, ograničavajući protok krvi u nogama. Ovo stanje može značajno uticati na pokretljivost i toleranciju vežbanja.

Osećaj peckanja u stopalima​

Povišeni nivoi holesterola mogu doprineti oštećenju nerava u stopalima, stanju poznatom kao periferna neuropatija. To može dovesti do peckanja, utrnulosti ili bola u pogođenim područjima. Dok je dijabetes čest uzrok periferne neuropatije, visok holesterol takođe može igrati ulogu, naglašavajući potrebu za sveobuhvatnim zdravstvenim procenama.

Sporo zarastanje rana​

Smanjen protok krvi u donjim ekstremitetima može umanjiti sposobnost tela da zaceli rane. Osobe sa visokim holesterolom mogu imati spore ili nezaceljene rane na stopalima, što ih čini podložnijim infekcijama. Pravilna nega rana i rešavanje osnovnih problema sa holesterolom su ključni za sprečavanje komplikacija.

Plavičasta ili bleda boja kože​

U teškim slučajevima bolesti perifernih arterija povezanih sa visokim holesterolom, može doći do primetne promene u boji stopala i nogu. Smanjen protok krvi može dovesti do plavičaste ili blede boje, poznate kao cijanoza. Ovo je ozbiljan pokazatelj ugrožene cirkulacije i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Oticanje nogu

Visok holesterol može doprineti stvaranju krvnih ugrušaka, što može uticati na noge. Duboka venska tromboza (DVT) je stanje gde se krvni ugrušci formiraju u dubokim venama nogu, potencijalno izazivajući bol, oticanje i, ako se pomeri, dovodeći do ozbiljnih komplikacija kao što je plućna embolija.

spukkato/ gettyimages.com