Bilje za sportiste koje daje snagu i izdržljivost

by | 18.10.2023
Bilje za sportiste koje daje snagu i izdržljivost

Ukoliko redovno trenirate, pa čak i rekreativno, kada vam nedostaje nergija oslonite se na bilje. Ono može da vam donese snagu i izdržljivost.

Iako na tržištu postoje razni suplementi koji povećavaju snagu i izdržljivost, većina ih je uglavnom bazirana na raznim hemijskim supstancama. Ukoliko ste pobornik zdravog načina života, saznajte koje bilje može da vam pomogne.

Bilje za snagu i izdržljivost

Zdrav načinživota podrazumev i redovne fizičke aktivnosti. Za dug život i dobro zdravlje ključne su tri stvari: da imate dobru energiju, da se kvalitetno hranite i da sprečite oksidativni stres.

Koje bilje daju veću izdržljivost?

Rodiola  je sibirska biljka koja je odavno priznata kao tonik za dugovečnost. Naučne studije su pokazale da ova biljka može da poboljša fokus, mentalna jasnoća, energiju i izdržljivost.  Ova bilja podržava telo u stvaranju adenozin trifosfata, poznatog kao ATP, koji je primarni izvor energije za sve naše ćelije.

Tulsi  ili sveti bosiljak je jedna od omiljenih ajurvedskih umirujućih adaptogenih biljaka. Može pomoći telu da smanji reakcije na stres, kao što su osetljivost na insulin i proizvodnja kortizola, dok usmerava energiju u neophodan rad, kao što je varenje. Generalno deluje smirujuće i donosi energiju.

Ašvaganda  je još jedan ajurvedski oslonac za podržavanje zdravog tela-um-duha. Ljudi često proglašavaju ovu biljku kao afrodizijak, ali to je samo jedan od mnogih zdravih, balansirajućih efekata koje ašvagandha može imati. Često se koristi za povećanje energije, a takođe omogućavajući i dobar noćni san.

Ovsena slama ima poseban afinitet prema nervnom sistemu, ali to nije sve. Ovsena slama sadrži mnogo minerala i hranljivih sastojaka koji pomažu u smirivanju i popravljanju nerava, kao i izgradnji kostiju i mišića. Sve ovo doprinosi većoj izdržljivosti.

List crvene maline nudi sportistima i nutritivni podsticaj i podršku za varenje neophodnu kako bi njihova tela na najbolji način iskoristila svu dostupnu ishranu.

Šipak ili šipurak je moćna antioksidativna biljaka. Sprečava upalne procese i daje telu energiju i ozdržljivost.

Cimet je takođe antioksidativna biljka. Studije pokazuju da cimet sadrži sastojke koji uklanjaju slobodne radikale, što znači da cimet pomaže telu da pronađe višak slobodnih radikala i eliminiše ih. U tradicionalnoj kineskoj medicini, cimet se smatra veoma vrućim, što znači da je veoma stimulativan i može da pokrene energiju. Svakodnevo koristire malo cimeta u ishrani za jačanje vitalnosti i zaštitu od oksidativnog stresa.

gradyreese / gettyimages.com