Aktivni ugalj: Prednosti i neželjeni efekti

by | 18.10.2023
Aktivni ugalj: Prednosti i neželjeni efekti

Aktivni ugalj je moćan prirodni tretman koji se koristi za “hvatanje” toksina i hemikalija u telu, omogućavajući ispiranje tako da ih telo ne resorbuje.

 

Aktivni ugalj se pravi iz prirodnih izvora i koristi se u medicini određena stanje. To je takođe prirodan način da očistite telo od hemikalija koje se vremenom nakupljaju i iscrpljuju vaše zdravlje.

Šta je aktivni ugalj?

Aktivni ugalj nastaje kontrolisanim razlaganjem jedinjenja na bazi ugljenika, kao što su kokosove ljuske ili treset (biljne materije). Da bi se napravio aktivni ugalj, ovi prirodni izvori se „aktiviraju“ gasovima na visokim temperaturama, čime se širi njegova površina. Ovo rezultira veoma poroznim konačnim proizvodom, koji omogućava adsorpciju lekova i toksina.

Kako deluje?

Aktivni ugalje deluje tako što zadržava toksine i hemikalije u svojim milionima sićušnih pora. Ne apsorbuje toksine. Umesto toga, radi kroz hemijski proces adsorpcije. To je hemijska reakcija u kojoj se elementi vezuju za površinu.

Porozna površina aktivnog uglja ima negativan električni naboj koji uzrokuje da se pozitivno naelektrisani toksini i gas vezuju za nju. Ovi uglovi koji poboljšavaju eliminaciju toksina u telu su rezultat procesa zagrevanja, što omogućava „aktivaciju“ uglja.

Kako se koristi aktivni ugalj

Ako ne znate kako da koristite aktivni ugalj za određene uslove ili situacije, sledite ove preporuke:

1. Izbeljivanje zuba

Za izbeljivanje zuba aktivnim ugljem, navlažite četkicu za zube i umočite je u prah aktivnog uglja. Operite zube, grgljate vodu u ustima i ispljunite. Zatim dobro isperite usta dok pljuvačka ne bude čista. Za najbolje rezultate perite zube aktivnim ugljem u prahu dva do tri puta nedeljno. Ako vaši zubi postanu osetljivi na upotrebu aktivnog uglja, prestanite da ga koristite.

2. Sprečava gasove

Doza aktivnog uglja za ublažavanje gasova je oko 500 miligrama jedan sat pre tipičnog obroka s punom čašom vode. Odmah nakon jela takođe popijte samo čašu vode.

4 . Dijareja i mučnina

Preporučuje se doza od 25 g kada se pojave simptomi dijareje i mučnine. Zapamtite, neophodno je da se konzumira dovoljna količina vode kada se uzima aktivni ugalj.

5. Ujedi buba

Nakon ujeda komarca ili uboda pčele, pomešajte jednu kapsulu aktivnog uglja sa ½ kašike kokosovog ulja i utapkajte na zahvaćeno područje. Ponovo nanosite svakih 30 minuta dok svrab i nelagodnost ne nestanu.

6. Akne

Za lečenje akni, pomešajte jednu kapsulu aktivnog uglja sa dve kašičice gela aloje vere i zagladite kombinaciju preko lica. Ostavite da se osuši, a zatim ga potpuno isperite. Aktivni ugalj se vezuje za toksine iz okoline i prljavštinu koji doprinose nastanku akni. Takođe je dobar za tretmane na licu mesta.

7. Olakšava varenja

Uzimajte 10 g 90 minuta pre svakog obroka i to samo dva dana. Možete koristiti tablete sa aktivnim ugljem ili koristiti prah da napravite piće sa aktivnim ugljem.

8. Uklanjanje toksina

Uzmite dve kapsule aktivnog uglja dnevno nakon izlaganja neorganskoj hrani, teškim obrocima ili nakon kontakta sa drugim toksinima. Ovo podržava bolju kognitivnu funkciju, smanjenje magle u mozgu, zdraviju funkciju bubrega i jetre i zdraviji gastrointestinalni trakt.

9. Snižava holesterol

Preporučuje se 4 do 30 g dnevno tokom četiri nedelje. Nemojte uzimati aktivni ugalj u roku od 90 minuta do dva sata od uzimanja bilo kog leka ili suplemenata na recept jer može sprečiti pravilnu apsorpciju.

Rizik, neželjeni efekti i interakcije

Prema istraživanju objavljenom u Međunarodnom časopisu za nauku i istraživanje, aktivni ugalj je bezbedan za većinu odraslih kada se koristi kratkoročno.

Neželjeni efekti aktivnog uglja mogu uključivati zatvor i crnu stolicu ili, u ozbiljnim, ali retkim slučajevima, usporavanje ili blokadu crevnog trakta.

Pre nego što iskoristite prednosti mnogih upotreba aktivnog uglja, posebno ako imate određena medicinska stanja, prvo se konsultujte sa lekarom.

wing-wing / gettyimages.com