Aktivni ugalj: Rešenje za trovanje, povišen holesterol i podmlađivanje

by | 02.07.2024
Aktivni ugalj: Rešenje za trovanje, povišen holesterol i podmlađivanje

Da li znate da aktivni ugalj može istovremeno da reši više zdravstvenih problema. Saznajte kada i kako možete da ga koristite, te kako olakšava probavne tegobe i pomaže u očuvanju zdravlja.

Aktivni ugalj je oblik uglja koji je posebno tretiran kako bi imao visok nivo poroznosti i veliku površinu, što mu omogućava da efikasno apsorbuje različite supstance. Zbog ovih svojstava, aktivni ugalj se koristi u medicinske, industrijske i ekološke svrhe.

Za šta se sve koristi aktivni ugalj?

Aktivni ugalj se dobija kroz proces aktivacije koji uključuje zagrevanje običnog uglja na visoke temperature u prisustvu plina koji uzrokuje stvaranje pora. Ovaj proces može uključivati hemijsku aktivaciju (upotrebom hemikalija kao što su fosforna kiselina ili kalijum hidroksid) ili fizičku aktivaciju (upotrebom pare ili ugljen-dioksida).

Aktivni ugalj za očuvanje zdravlja

Istraživanja pokazuju da uzimanje aktivnog uglja pre obroka značajno smanjuje količinu gasova u crevima. Pesticidi u povrću i voću, hormoni rasta u mesu, hemikalije u vodi za piće – živimo u izuzetno toksičnim uslovima. Sve se to akumulira u sistemu za varenje, dovodi do upala i iscrpljuje nas. Da bismo bili zdravi i dobro se osećali, potrebno je da aktivnim ugljem redovno čistimo probavni sistem. Preporučena doza aktivnog uglja za internu upotrebu je od 2- 4 kapsule dnevno.

Zajedno sa jetrom, bubrezi su najsavršeniji prirodni sistem prečišćavanja. Ali konzumiranje šećera, soli, životinjskih proteina, masti i konzervansa može dovesti do bolesti i otkazivanja bubrega. Aktivni ugalj upija ureu i druge mokraćne toksine i pomaže očuvanju zdravlja bubrega.

Snižava nivoa holesterola

Jedno istraživanje je pokazalo da je kod ljudi koji su triput dnevno uzimali 8 grama aktivnog uglja tokom mesec dana, zabeležen pad „lošeg“ LDL holesterola za 41% i povećanje „dobrog“ HDL holesteriola za 8%! I sve to bez uzimanja statina i njihovih sporednih efektata.

Koristi se u slučaju trovanja hranom

Jedan od načina da se spasete povraćanja, dijareje, bolova u stomaku i izgubljenih dana provedenih u bolovanju, koji neizbežno prate trovanje, je da uzmete aktivni ugalj već kod prvih simptoma. Aktivni ugalj se preporučuje kod trovanja jer brzo neutrališe toksine.

Saveznik lepote

Aktivni ugalj podmlađuje i to ne samo zato što podmlađuje kožu, daje bujnu kosu i blistav osmeh. Dokazano je da redovno korišćenje aktivnog uglja uklanja iz organizma toksine i plak, koji oštećuju organe, razaraju ćelije i ubrzavaju starenje organizma.

Aktivni ugalj poput magneta izvlači nečistoće i masnoću iz pora, ostavljajući kožu čistom i mekom.Takođe, čisti folikule kose, čineći je sjajnom i svilenkastom! I za razliku od šampona, koji se prave od hemikalija štetnih po životnu sredinu, aktivni ugalj je 100% prirodno, ekološki čisto sredstvo.

Želite da imate holivudski osmeh, bez skupih procedura izbeljivanja zuba? Dovoljno je da 2-3 puta nedeljno istrljate zube četkicom posutom aktivnim ugljem! Aktivni ugalj čisti zubnu gleđ i adsorbuje mikroskopske čestice koje čine plak.

Muči vas loš zadah? Operite zube aktivnim ugljem (ne brinite, nema nikakav ukus) i neka vas crna boja ne odvrati – ispira se bez traga!

Prevencija mamurluka

Juče ste dosta popili? Verovatno vam je poznat osećaj mamurluka sledećeg dana. Ali postoji odličan način da izbegnete glavobolju, mučninu i opštu slabost od mamurluka:  uzmite preventivno aktivni ugalj! Iako ne upija alkohol, on odlično vezuje i uklanja mnoge nusproizvode fermentacije – što znači da ćete se ujutro probuditi sveži i puni energije!

 

Dennis Sihaloho / gettyimages.com