Fibromialgija: Kako se izboriti sa bolom bez uzimanja tableta?

by | 02.07.2024
Fibromialgija: Kako se izboriti sa bolom bez uzimanja tableta?

Fibromialgija je oboljenje od koga pati oko tri odsto svetske populacije. Karakteriše ga dugotrajni bol u mišićima i kostima raširen po celom telu. Pojedine biljke mogu da ublaže tegobe.

Rasprostranjena bol u mišićima i kostima stanje je s kojim nije lako nositi se svakodnevno. Upravo su to glavne odlike fibromialgije. Zapravo, tačnije je reći da je u pitanju sindrom koji nije povezan sa specifičnim, prepoznatljivim uzrokom, a koji pogađa gotovo sve aspekte života i utiče na ljude na fizičkom, psihičkom i društvenom planu.

Fibromialgija: Kako ublažiti simptome

Kod osoba s fibromialgijom javlja se više znakova poremećaja. Središnji i najneprijatniji jeste dugotrajni bol u mišićima i kostima raširen po celom telu, kao i osetljivost pojedinih tačaka u mekom tkivu (mišići i tetive). Na dodir i pritisak obično su najosetljivija područja na vratima, potiljku, ramenima, laktovima, grudnom košu, kukovima i kolenima.

Uz to, redovno se javljaju umor, malaksalost i krutost zglobova, usled čega se smanjuju fizičke sposobnosti, zatim smetnje u spavanju i poteškoće s pamćenjem i koncentracijom. U težim slučajevima pojedinci se suočavaju sa glavoboljama, osipima, suvoćom usta i očiju, problemima s probavom, depresijom, anksioznošću…

Umesto lekova, olkašanje u slučaju fibromialgije mogu da donesu i određene biljke. Možete uzimati čajeve, kreme, suplemente i sl. na bazi ovih biljaka.

Fibromialgija: Bilje umesto analgetika

Neki od poznatih biljnih analgetika mogu ublažiti hronični bolni poremećaj. To su: hajdučka trava, kantarion, karanfilić, đumbir, cimet, moravka (arnika), vrba… Pored toga, đavolja kandža deluje analgetski i antiinflamatorno. U slučaju upale mogu se upotrebljavati i kurkuma, đumbir, lavanda, sladić, seme celera, glog, čili, mišjakinja, suručica. Kreme s kapsaicinom, izdvojenim iz čili papričica, efikasne su u privremenom otklanjanju bola.

Pojedine biljke deluju protiv grčeva u mišićima, ublažavajući zategnutost i napetost – kamilica, srčenica, matičnjak, hristov venac, valerijana.

Trebaće vam malo više magnezijuma

Usled nedostatka magnezijuma, izazvanog fibromijalgijom može se pogoršati. S druge strane, ako organizam dobije dovoljno ovog važnog minerala, neprijatni simptomi se smanjuju. Magnezijum opušta mišiće i otklanja prateće znakove sindroma, poput umora i malaksalosti.

U poslednje vreme naročito je istražena uloga magnezijum-malata u lečenju fibromialgije i sindroma hroničnog umora. U pitanju je kombinacija esencijalnog minerala magnezijuma i malične (ili jabučne) kiseline. Ova dva sastojka, kako su potvrdile neke studije, zajedno mnogo više podižu energetski nivo organizma nego kad se koriste pojedinačno.

Važno! Da nivo magnezijuma u ​​telu ne bi opao, treba izbegavati konzumiranje kafea, čaja i drugih napitaka s kofeinom. Stimulišući centralni nervni sistem, kofein nas duže drži budnima, ali to svakako ne odgovara onima koje, uz bolove u mišićima i kostima, muči i nesanicu, ili isprekidani san.

I „vitamin sunce” ublažava bol

Nedostatak vitamina D može da bude još jedan od razloga zašto tinjajući bol u celom telu ne prestaje. “Vitamin sunca” pomaže ne samo u slučaju fivromialgije već i kad je reč o raznim drugim bolnim stanjima počev od menstrualnih bolova do onih izazvanih ozbiljnijim zdravstvenim problemima kao što je, recimo, reumatoidni artritis.
Učinak je bolji ukoliko pacijenti, uz povećan unos vitamina D (naročito u zimskim mesecima), uspeju da regulišu san.

Albina Gavrilovic / gettyimages.com