FIBROMIALGIJA: UBLAŽITE SIMPTOME ISHRANOM

by | 25.09.2023
FIBROMIALGIJA: UBLAŽITE SIMPTOME ISHRANOM

Fibromialgija znači suočavanje s bolom. Srećom, neke namirnice mogu da pomognu

Zajednička studija istraživača iz Italije otkrila je da pacijenti sa fibromialgijom mogu imati koristi od specifičnih promena u ishrani.

Fibromialgija: Kako olakšati život

Osobe koji pate od fibromialgije bore se s bolom, umorom, depresijom i drugim uobičajenim simptomima fibromialgije. Fibromialgiju uglavnom karakteriše dugotrajan i raširen bol u mišićima i vezivnom tkivu. Pored toga javljaju se poremećaji spavanja i sindrom nemirnih nogu. Neki pacijenti osećaju jutarnju ukočenost, utrnulost ili peckanje u ekstremitetima, kao i povećanu osetljivost na glasne zvukove, jaka svetla i temperaturu.

Fibromialgija: Ishrana može da pomogne

Više kliničkih studija pokazuje da lečenje simptoma fibromialgije zahteva višestruki pristup koji uključuje promene u ishrani. Od namirnica koje treba izbegavati gluten je očigledno ključan. Takođe, potrbno je ograničiti unos kofeina jer može doprineti nemirnom snu i nesanici, anksioznosti, tremoru mišića i depresiji. Zapamtite, kofein se ne krije samo u kafi, čaju i kolu, već iu energetskim pićima, gaziranim gaziranim pićem bez arome kole, pa čak i u nekim lekovima protiv bolova koji se prodaju bez recepta.

Kada se borite protiv simptoma fibromialgije, eliminacijom glutena, kofeina, veštačkih zaslađivača, prerađene hrane i delimično hidrogenizovanih ulja i trans masti, možete napraviti razliku u tome kako se osećate i u kvalitetu svog života.

Poželjne namirnice

Mnogi OSOBE s fibromialgijom mogu imati manjak ključnih hranljivih materija uključujući vitamine B12, C i D, kao i folnu kiselinu i esencijalni mineral magnezijum.

Hrana bogata magnezijumom: Uključite puno zelenog lisnatog povrća, semenke bundeve, jogurt ili kefir, bademe i avokado u svoju ishranu da biste povećali nivo magnezijuma. Ciljajte na najmanje tri porcije ove hrane dnevno kako biste ublažili bol i nelagodnost povezane sa fibromialgijom.

Hrana bogata melatoninom: Kako su poremećaji spavanja uobičajeni među simptomima fibromialgije, preporučuje se povećanje hormona spavanja melatonina. Zato u ishranu treba da uključite: sok od višanja, orasi, seme slašice (gorušice), pirinač, đumbir, artičoka, paradajz, banane i crno vino.

Hrana bogata triptofanom: Triptofan je potreban telu za proizvodnju serotonina, koji je povezan sa mirnim snom. Ovo su namirnice sa visokim nivoom triptofana: orašasti plodove, domaća piletina, klice i semenke susama.

Kokosovo ulje: Zamenite sve nezdrave masti kokosovim uljem. Uključite tri do četiri supene kašike dnevno u ishranu kako biste smanjili bolove u zglobovima, uravnotežili hormone, poboljšali pamćenje i ukupnu funkciju mozga.

Fermentisana hrana i pića: Kombuha, kefir i kiseli kupus održavaju zdravu ravnotežu bakterija u crevima.

Losos i tunjevina: Bogati su omega-3 masnim kiselinama i drugim esencijalnim vitaminima i mineralima. Sve ovo može da pomogne da se spreči jutarnja ukočenost, bolove u zglobovima, depresija i poboljšaju metnalne veštine.

Kurkuma: Kurkumin je aktivni sastojak poznat po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim efektima. Da biste pomogli telu da ga pravilno apsorbuje, važno je da konzumirate kurkumu s crnim biberom.

Đumbir: Ovaj dokazano jak protivupalni začin pomaže u ublažavanju bolova. Dodajte svež đumbir u prelive za salate, marinade i druge omiljene recepte.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Dima Berlin / gettyimages.com