Orasi potopljeni u vodi snižavaju holesterol

by | 01.11.2023
Orasi potopljeni u vodi snižavaju holesterol

Prema savetu stručnjaka, orasi potopljeni u vodi ne samo da jačaju ukus nego donose i mnoge zdravstvene prednosti. 

Potapanje badema u vodi je uobičajena praksa koji mnogi provode. A, da li ste čuli da to može da se uradi i sa orasima. Ne samo da su ukusniji nego imaju i nekoliko zdrastvenih benefita.

Orasi potopljeni u vodi: Koje su prednosti

Stručanjaci su već dali svoj sud o ovoj metodi. Ispostavilo se da natapanje orasa preko noći u vodi može da olakša varenje, poboljša apsorpciju, kao i neke druge prednosti.

Orasi, kao i mnogi orašasti plodovi sadrže prirodna jedinjenja koja inhibiraju aktivnost enzima i mogu otežati varenje. Namakanje ovih orašastih plodova pomaže u neutralizaciji ovih jedinjenja, razbijajući enzime koji mogu ometati apsorpciju i varenje hranljivih materija. Omekšavajući teksturu oraha i olakšavajući žvakanje, namakanje poboljšava ukus oraha.

Stručnjaci se slažu da je potrebno orahe potopiti oko 6-7 sati ili preko noći da biste iskoristili prednosti. U proseku, zdrava osoba može da pojede 3-4 natopljena komada oraha.

Orasi potopljeni u vodi olakšavaju varenje

Orasi potpopljni u vodi mogu da smanje sadržaj fitinske kiseline, koja je u osnovi antinutrijent koji može ometati apsorpciju esencijalnih minerala iz namirnica kao što su kalcijum, gvožđe i cink. Ovo dodatno pomažeda se lakše svare orasi.

Bolja apsorpcija hranljivih materija​

Još jedan glavni razlog zašto potapanje oraha u vodu preko noći može biti odlično za opšte zdravlje. Naime, na taj način obezbeđuju bolju apsorpciju hranljivih materija, zdravih masti i antioksidanasa.

Lakši su za žvakanje​

Potapanjem oraha u vodi preko noći, zapravo se ujedno omekšava i teksura ploda. To ih čini lakšim za žvakanje. Ovo može biti posebno korisno za osobe koje imaju probleme sa zubima ili žvakanjem.

Smanjuje nivo holesterola​

Orasi su prirodno bogati mineralima poput magnezijuma i mangana, kao i zdravim mastima. Svi oni su zaduženi da poboljšaju zdravlje srca. U stvari, namakanje i konzumiranje oraha preko noći može pomoći u povećanju zdravih masti i smanjenju nivoa LDL.

Poboljšava san

Orsasi natopljeni vodom sadrže melatonin, hormon koji reguliše san. Njihovo konzumiranje može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. To će vam pomoći da se odmorite, regenerišete telo i da imate mnogo energije kada ujutru ustanete.

Bolji ukus

Namakanje oraha može da smanji gorčine oraha. Osim toga, ova metoda donosi i mnoge kulinarske prednosti. Od pravljenja smutija, deserta, supama i čorbama. Ukus i tekstura oraha mogu dodati magiju vašim jelima.

 

SMarina / gettyimages.com