Kamilica u borbi protiv akni

by | 01.11.2023
Kamilica u borbi protiv akni

Kamilica ima blagotvorna dejstva za kožu jer može sa ublaži crvenilo, pojavu akni, ali i da smanji znake starenja. 

Kamilica se vekovima koristila za negu kože. Čak su i stari Grci i Egipćani nanosili zgnječene cvetove kamilice na kožu da bi ublažili crvenilo i iritiranu kožu. Stotine godina kasnije, naučna istraživanja su otkrila da jedinjenja u kamilici zaista čine čuda za kožu.

Kamilica u nezi kože

Dermatolozi kažu da postoji dobar razlog da se ova biljka koristi za negu kože. Njen spektar blagotovornog dejstva je širo –  od zarastanja rana do sprečavanja znakova starosti. Prekrasna umirujuća, isceljujuća, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva kamilice čine je popularnim sastojkom u nezi kože. Evo nekoliko potencijalnih prednosti kamilice, zbog čega bi je trebalo uključiti u rutinu nege kože.

Kamilica ubrzava zarastanje rana

Esencijalna ulja ekstrahovana iz kamilice imaju antimikrobna svojstva za zaštitu od određenih vrsta bakterija, gljivica i virusa. Studija iz 2018. godine otkrila je da mast sa ekstraktom rimske kamilice značajno poboljšava zarastanje i antibakterijsku aktivnost inficirane rane.

Nemačka komisija E, grupa naučnika, lekara, farmakologa i toksikologa koji utvrđuju da li su lekovi bezbedni za upotrebu u Nemačkoj, odobrila je upotrebu kamilice za bakterijske kožne bolesti.

Smiruje upale i crvenilo

Kamilica se često koristi za ublažavanje upale kože od opekotina od sunca i osipa. Nemačka komisija E je takođe odobrila kamilicu za lečenje upale kože. Ova biljka sadrži antioksidant apigenin, koji pomaže u smanjenju upale inhibirajući oslobađanje hemikalija koje izazivaju upalu. Kamilica duboko, ali nežno prodire u kožu kako bi ublažila upalu.

Protivupalna i lekovita svojstva kamilice posebno umirujuća za osetljive tipove kože. Apigenin, jedinjenje koje se nalaze u kamilici ima umirujuće dejstvo za osetljivu kožu. Neka istaživanja sugerišu da određene kreme za kožu koje sadrže ekstrakt kamilice mogu biti  od koristi osobama s kožnim oboljenjima, poput ekcema.

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija je kada su delovi kože tamniji od okolne kože zbog prekomerne proizvodnje hormona melanina. Obično je uzrokovana povredom ili upalom kože, a obično je povezana sa oštećenjem od sunca, aknama ili hormonskim promenama tokom trudnoće.

Kamilica ima adstringentna i posvjetljujuća svojstva koja, osim što sužava pore i omekšava kožu, mogu izblediti ožiljke od akni i hiperpigmentaciju kada se redovno koriste.

Kamilica sprečava pojavu akni

Ista antiinflamatorna, antibakterijska i antioksidativna svojstva koja kamilicu čine efikasnim tretmanom za crvenilo i upalu takođe mogu da se pozabave aknama. Može da se koristi kao blagi astringent. Nežno ubija bakterije, ubrzava regeneraciju ćelija i čisti kožu.

Smanjuje bore

Antioksidansi se bore protiv oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima, koji su prirodni rezultat svakodnevnih metaboličkih procesa i upale. Oksidativni stres je povezan sa finim linijama, borama, hiperpigmentacijom i drugim znacima starenja.

Kamilica može pomoći u smanjenju znakova starenja tako što štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala. Ubrzava obnavljanje ćelija i tkiva, smanjujući pojavu finih bora i dajući koži mladalački sjaj.

TShum / gettyimages.com