BOL U UHU: KAKO DA GA SE BRZO REŠITE

by | 24.05.2023

Otkrijte kako da pomognete sebi na najefikasniji način

BOL U UHU: KAKO DA GA SE BRZO REŠITE

Nisu sve infekcije uha bakterijske koji obično zahtevaju upotrebu antibiotika. Možda ćete moći da ublažite bol u uhu kućnim lekovima na potpuno prirodan način.

Bol u uhu: Pomozite sebi

Postoji nekoliko metoda lečenja bolova u uhu koje mogu pomoći u smanjenju simptoma, uključujući bol i otok.

Kućni lekovi za bol u uhu

Para

Ukoliko ste nervozni zbog bola u ušima, para može da pomogne. Prijaće duže tuširanje i topla kupka. Para pomaže da se otvore i opuste disajni putevi, čime se smanjuje pritisak u uhu i ublažava bol.

Topla obloga

Da biste ublažili bol, jedan od najčešćih kućnih lekova za bol u uhu koji lekari često preporučuju je topla obloga. Pravljenje tople obloge je jednostavno. Samo namočite krpu u toplu vodu, iscedite višak vode, presavijte je i držite na uhu 10 do 15 minuta. Budite oprezni, jer previše vruća krpa može izazvati opekotine.

Spavajte s jastucima

Nelagodnost u uhu od virusnih infekcija često je rezultat nakupljanja tečnosti u srednjem uhu. Ispuštanje ove tečnosti iz srednjeg uha može pomoći u ublažavanju bolova. Umesto da spavate ležeći, stavite nekoliko jastuka ispod glave kako bi bila odignuta.

Grgljanje slanom vodom

Bol u uhu se ponekad povezuje sa bolom u grlu, a grgljanje slanom vodom može pomoći u ublažavanju simptoma. Jednostavno pomešajte kašičicu soli s pet kašika tople vode. Dobro izmešajte, grgljajte u grlu i ispljunite. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta. Ako imate upalu grla, tople tečnosti poput čaja s medom i limunom mogu vam doneti olakšanje.

Esencijalna ulja

Mnoga esencijalna ulja imaju antibakterijska ili antivirusna svojstva koja sprečavanju razmnožavanja bakterija. Poznato je da ulje čajevca, origana i bosiljka ublažavaju bolove u ušima. Pokušajte da pomešate dve kapi esencijalnog ulja sa šest kapi maslinoovog ulja i nakapajte ih direktno u uvo. Takođe možete natopiti vatu uljem i staviti na uho. Na taj način će ulje iscuriti u uho.

Crni luk

Luk sadrži flavonoide kvercetina. Oni imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći kod otoka uha. Da biste lakše izlečili bol u uhu, stavite nekoliko kapi soka od crnog luka u obolelo uho ili polovinu crnog luka na uho.

Beli luk

Beli luk ima antibiotska svojstva, takođe može da ublaži bolove. Zgnječite beli luk i prelijte ga s tolim maslinovim uljem. Procedite i nekoliko kapi ulja nakapajte u uho.

Žvakaća guma

Žvakaća guma može pomoći da vam „pucaju“ uši i da na taj način smanjite bol ili pritisak u uhu.

 

Foto: Victor_69 / gettyimages.com